Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Η τελική πρόταση για τις αποδείξεις

Η τελική πρόταση για τις αποδείξεις                                                 Υποχρεωμένοι να εμφανίζουν σε αποδείξεις έως και το 40% του εισοδήματός τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ και να αποφύγουν πρόσθετη επιβάρυνση θα είναι οι φορολογούμενοι, βάσει του τελικού σχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών.

Όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 9.500 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις οι οποίες αντιστοιχούν στο 15% των χρημάτων που εμφανίζονται στη φορολογική τους δήλωση​
Η πρόταση έχει κατατεθεί στους θεσμούς και πλέον βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Bήμα», το νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Μάρτιο και θα προβλέπει μεταξύ άλλων ότι όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 9.500 ευρώ (το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους με τα όσα ισχύουν μέχρι στιγμής) θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις οι οποίες αντιστοιχούν στο 15% των χρημάτων που εμφανίζονται στη φορολογική τους δήλωση​.

Όσον αφορά σε φορολογουμένους με ετήσιο εισόδημα από 9.501 ευρώ ως 20.000 ευρώ, το ποσοστό ανεβαίνει στο 30%, ενώ για εκείνους που δηλώνουν πάνω από 20.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 40% του συνολικού ποσού που εμφανίζουν ως εισόδημα στη φορολογική τους δήλωση. Δεν αποκλείεται, πάντως, να υπάρξουν και ενδιάμεσες κλίμακες προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις και να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να αποφύγουν πρόσθετο φόρο λόγω μη συγκέντρωσης των απαιτούμενων αποδείξεων.


«Πλαστικό χρήμα» και e-banking

Το ενδιαφέρον στοιχείο στην τελική πρόταση αποτελεί το γεγονός ότι από την ψήφιση του νέου νόμου και μετά οι αποδείξεις θα μετρούν μόνο εφόσον προέρχονται από διαδικασίες e-banking ή μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών. Από το συγκεκριμένο μέτρο φαίνεται ότι θα εξαιρεθούν όσοι είναι άνω των 65 ετών λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν στην εξοικείωσή τους με τις νέες τεχνολογίες.

Μέχρι την ψήφιση, πάντως, της διάταξης, οι πολίτες καλούνται να κρατούν στο συρτάρι τις αποδείξεις που γίνονται με μετρητά.


http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου