Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Πλημμύρισε κόσμο το Ελατοχώρι στη φετινή Γιορτή Κρασιού



Πλήθος κόσμου «αγκάλιασε» την προσπάθεια που κατέβαλαν και φέτος στην καθιερωμένη «Γιορτή Κρασιού», ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ελατοχωρίου, η ομάδα νέων του Ελατοχωρίου (Y.P.P.), οι οινοποιοί της Πιερίας και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας που είχε σαν στόχο την προβολή της αμπελουργικής ζώνης και τη δημιουργία ενός ακόμη μοχλού ανάδειξης της περιοχής.

Η προσέλευση των επισκεπτών στη φετινή διοργάνωση ξεπέρασε τους 1500 επισκέπτες ενώ η πληρότητα των καταλυμάτων άγγιξε το 100%.
Έτσι για μία ακόμη χρονιά οι επισκέπτες ταξίδευσαν, μέσα από τον οινοτουρισμό, στα μονοπάτια της γεύσης, γνωρίζοντάς ποικιλίες σταφυλιών  που καλλιεργούνται στη Πιερία. Οι επισκέπτες είχαν μια θαυμάσια ευκαιρία να μιλήσουν προσωπικά με τους οινοποιούς, να δοκιμάσουν κρασιά της αρεσκείας τους και να γνωρίσουν εκλεκτά κρασιά γηγενών και ξενόφερτων ποικιλιών, ξηρά, ημίγλυκα, λευκά, ροζέ και ερυθρά, από νέες και παλαιωμένες σοδειές, καθώς και να θαυμάσουν ένα μοναδικό τοπίο φυσικής ομορφιάς. Φυσικά δεν έλειψε η γευστική δοκιμή τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων από τη Πιερία.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου δήλωσε χαρακτηριστικά  σχετικά με τη Γιορτή Κρασιού: «Το  Ελατοχώρι συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα ώστε να αναπτύξει θεματικές μορφές τουρισμού, όπως ο οινικός, και να προσελκύσει το ενδιαφέρον επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου. Οι δράσεις μας έχουν σαν σκοπό να προβάλουμε όσο μπορούμε περισσότερο την περιοχή μας και μέσα από μια άλλη οπτική γωνία να γνωρίσουν οι επισκέπτες την Πιερία».

Για την καλύτερη προβολή της φετινής εκδήλωσης η Αντιπερειφερειάρχης Πιερίας προσκάλεσε δημοσιογράφους του ταξιδιωτικού, του αγροτικού και γαστρονομικού ρεπορτάζ καθώς και ειδικό σε θέματα γευστικών δοκιμών και προώθηση οινοποιείων.

Συγκεκριμένα στην εκδήλωση παρευρέθηκαν  ο κ. Παναγιώτης Γεωργιάδης από την εφημερίδα Μακεδονία, η κα  Καλλιστώ Γούναρη από την εφημερίδα Athens Voice, ο κ. Νίκος Μαστροπαύλος από το Βήμα της Κυριακής, ο κ. Λεωνίδας Λιάμης από την εφημερίδα Agrenda, η κα Ελένη Κεφαλοπούλου από την εφημερίδα Καθημερινή και ο κ. Στέφανος Κόγιας της ιστοσελίδας WINE STYLE. Η εκδήλωση καλύφθηκε τηλεοπτικά από την εκπομπή «ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΣ» της TV MAKEΔΟΝΙΑ.

Οι προσκεκλημένοι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν από το μέλος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ελατοχωρίου, κα Αναστασία Μποστανίτη, στο χωριό (Νέο και Παλιό), να επισκεφθούν το χιονοδρομικό κέντρο, να γευτούν την υψηλή τοπική γαστρονομία και να φιλοξενηθούν σε παραδοσιακούς ξενώνες, ανακαλύπτοντάς το μεγαλείο της Πιερικής φιλοξενίας. 

Ο Πρόεδρος των Επαγγελματιών του Ελατοχωρίου κ. Νίκος Παρλίτσης σε δήλωσή του ανέφερε: «Σε μία δύσκολη οικονομική αλλά και λόγου καιρού συγκυρία με την βοήθεια της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας μπορέσαμε να περπατήσουμε στα μονοπάτια των κρασιών της Πιερίας με συνοδοιπόρους τους οινοπαραγωγούς μας για την τόνωση της τοπικής οικονομίας».Η ομάδα νέων του Ελατοχωρίου με επικεφαλής την κα Κυριακή Δαγκαλίδου και την κα Βανέσσα Βένζελ δημιούργησε τη θαυμάσια ατμόσφαιρα της γιορτής τόσο στους ξενώνες όσο και στην κεντρική εκδήλωση, ώστε οι επισκέπτες με ένα αναμνηστικό ποτήρι κρασιού στο χέρι να απολαύσουν το κρασί με τους ήχους  όμορφης μουσικής.

Το Σάββατο το μεσημέρι στις ταβέρνες του χωριού παρουσιάστηκαν οι καλύτερες γαστρονομικές γεύσεις τους, οι οποίες συνοδευόταν από τοπικούς οίνους, ενώ το Σάββατο το βράδυ η γευσιγνωσία συνεχίστηκε στα ξενοδοχεία.Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση οινογευσιγνωσίας με τη συμμετοχή και των οινοπαραγωγών. Τα μέλη του Συλλόγου Επαγγελματιών Ελατοχωρίου φρόντισαν ώστε να διαμορφωθεί ειδική αίθουσα γευσιγνωσίας στο πετρόκτιστο κτίριο, στο κέντρο του παλαιού χωριού, η οποία επέτρεψε στους λάτρεις του κρασιού να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν εξαιρετικές ποικιλίες κρασιών σε περισσότερες από 45 ετικέτες, ΠΓΕ Πιερίας  των οινοπαραγωγών της Πιερίας που παράγονται από ποικιλίες που καλλιεργούνται στη Πιερία.

Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να πάρουν μια γεύση από τα καλύτερα τοπικά παραγόμενα τρόφιμα όπως ελιές, καρύδια, μέλι, πατάτες, φασόλια, αρωματικά φυτά και συγκεκριμένα το Τσάι Ολύμπου καθώς και προϊόντα διατροφής από οικογενειακές επιχειρήσεις, όπως αλλαντικά, τυροκομικά, γλυκά.

Ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας Δημήτρης Ρουκάς επεσήμανε: «Στη φετινή γιορτή κρασιού στο Ελατοχώρι μπορέσαμε και παντρέψαμε με τον καλύτερο τρόπο τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά της Πιερίας καθώς και τα τοπικά της προϊόντα, με το τουριστικό της προϊόν» .


Τα οινοποιεία των αμπελουργών που συμμετείχαν ήταν: Αδάμου, Γραμματόση, Κούρτη, Μάνου, Ξηρομερίτη, Παντούλη, , Παπαγιαννούλη, Αφοί Κακουλίδη, Αφοί Χρυσοστόμου, ενώ επίσης συμμετείχαν οι ταβέρνες "Παλιό Σχολειό", "Τζιβαέρι" και "Ανώι". Τα καταλύματα όπου πραγματοποιήθηκαν οινογευσιγνωσία ήταν: Alseides Boutique Hotel, Atrion Hotel, Semeli Resort και Vaela Pallas. Tέλος στη γιορτή συνέβαλαν και τα καταλύματα: Αλθαία, Αρχονταρίκι, Πιερίων Μούσες, Μύθος, Νικέλλη, Πήγασος και  Πατρικό.

Σοφία Μαυριδου: «Οι δράσεις μας έχουν σαν σκοπό να προβάλουμε όσο μπορούμε περισσότερο την περιοχή μας και μέσα από μια άλλη οπτική γωνία να γνωρίσουν οι επισκέπτες την Πιερία»




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου