Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Οι κυρώσεις που ετοιμάζει η Ε.Ε απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας


Η πρώτη επίσημη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αναμένεται την Τρίτη και
-σύμφωνα με τις διαρροές- αναμένεται αμείλικτη.

Οι 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λοιπόν, πρόκειται να εκφράσουν «σοβαρές ανησυχίες για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ θα δεσμεύονται να «απαντήσουν καταλλήλως και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο». Αυτό επισημαίνεται στο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος το οποίο θα εκδοθεί την Τρίτη από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων), σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ενημέρωσαν τον Τύπο στο Λουξεμβούργο, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Η ΕΕ θα επαναλάβει ότι καταδικάζει «τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Παράλληλα θα σημειώνουν πως η γειτονική χώρα εξακολουθεί να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι 28 θα επαναλαμβάνουν ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο» και θα προειδοποιούν ότι «δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας».

η Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, που αποτελεί επίθεση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Τώρα τις τελευταίες ημέρες, τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για μεταφορά κάποιων υλικών που είναι σαν να δείχνουν ότι γίνεται όντως γεώτρηση», τόνισε ο κ. Προδρόμου που χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες «θαλάσσια εισβολή».

Μεταξύ άλλων, μάλιστα, υπογράμμισε πως «ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία έχει περάσει σε κάποια νομικά μέτρα εκδίδοντας ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων, είτε είναι εταιρείες είτε είναι επαγγελματίες, τα οποία ενέχονται σ’ αυτές τις τουρκικές δραστηριότητες. Αυτή η διαδικασία τρέχει»...

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου