Προετοιμασία: 15΄, Ψήσιμο: περίπου 14΄
Υλικά (για 4 άτομα)
1.000 - 1.200 γρ. ψαρονέφρι, σε φέτες πάχους 2 - 3 εκ.
Για τη μαρινάδα
1.000 - 1.200 γρ. ψαρονέφρι, σε φέτες πάχους 2 - 3 εκ.
Για τη μαρινάδα
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα με σπόρους (απλή ή πικάντικη)
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο, και κατά προτίμηση βιολογικό, λεμόνι
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 2 κουτ. σούπας μέλι της αρεσκείας μας
- 2 κουτ. γλυκού κάρι, σε σκόνη (προαιρετικά)
- 1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα, σε σκόνη
- 100 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για τη σχάρα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Μαρινάδα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λιωμένο σκόρδο, τη μουστάρδα, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, το μέλι, το κάρι, την πάπρικα, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε σε ένα πυρίμαχο ταψί τη μαρινάδα, προσθέτουμε τα φιλετάκια και ανακατεύουμε με τα χέρια μας, μέχρι να βραχούν καλά με το μείγμα. Σκεπάζουμε το ταψάκι με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε για 15 λεπτά στο ψυγείο, για να αναμειχθούν τα αρώματα.
Προθερμαίνουμε το γκριλ, μαζί με τη σχάρα του φούρνου. Μόλις η σχάρα ζεσταθεί καλά, τη βγάζουμε (φορώντας γάντια φούρνου για να μην καούμε) και την αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Πάνω στην καυτή σχάρα ακουμπάμε τις φέτες από το ψαρονέφρι, τη μία δίπλα στην άλλη, χωρίς να τις σκουπίσουμε από τη μαρινάδα τους.
Βάζουμε ένα ταψί σε χαμηλή σκάλα στο φούρνο (για να μαζέψει τα υγρά του ψησίματος) και στερεώνουμε τη σχάρα στο δεύτερο ράφι από πάνω. Ψήνουμε για περίπου 6 - 7 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσει το κρέας και να ψηθεί καλά στο εσωτερικό του. Σερβίρουμε το ψαρονέφρι ζεστό και συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές και ντοματοσαλάτα.
Τι πίνουμε: Το μέλι και τα μπαχαρικά κάνουν το «εύκολο» σε οινικούς συνδυασμούς χοιρινό να στραφεί σε ένα φρουτώδες ερυθρό κρασί· μια Νεμέα ή ένα Merlot.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου