Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Συντάξεις: Ψηφιακά η έκδοσή τους από τον Ιούλιο – Ποιες κατηγορίες εντάσσονται


Φωτ. Intime

Η ψηφιακή σύνταξη μέσω του συστήματος «Άτλας» άρχισε να εφαρμόζεται από το προηγούμενο καλοκαίρι, παρόλα αυτά μέχρι και αυτή τη στιγμή αφορά τις συντάξεις χηρείας τις συντάξεις του πρώην ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση. Για αυτές δηλαδή τις κατηγορίες οι ασφαλισμένοι μπορούν να καταθέσουν το αίτημα της συνταξιοδότησης τους ηλεκτρονικά. Ενώ οι επόμενες κατηγορίες που θα μπορούσαν να εκδοθούν ψηφιακά είχαν προγραμματιστεί τον Ιούνιο, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΜR», τελικά το χρονοδιάγραμμα αλλάζει και ο Ιούλιος γίνεται ο μήνας που ο «Άτλας» παίρνει μπροστά και αρχίζουν να προστίθενται νέες κατηγορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «MR» το υπουργείο Εργασίας αυτό το διάστημα «τρέχει» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς τη διαδικασία για την ψηφιοποίηση των συντάξεων και την έκδοση τους ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος ΑΤΛΑΣ, η οποία τελικά θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το νέο χρονοδιάγραμμα για τις ψηφιακές συντάξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΜR» το νέο χρονοδιάγραμμα θέτει ως στόχο την ολοκλήρωση της ψηφιακής απονομής των συντάξεων για όλα τα ταμεία, τον Νοέμβριο. Συγκεκριμένα τον Ιούλιο, ψηφιακά θα εκδίδονται όλες οι συντάξεις αναπηρίας ανεξαρτήτως ταμείου αλλά και οι συντάξεις γήρατος των υγειονομικών, οι συντάξεις δηλαδή των ασφαλισμένων του πρώην ΤΣΑΥ.

Τον Ιούλιο-Αύγουστο, στην ηλεκτρονική διαδικασία θα συμπεριληφθούν και οι συντάξεις γήρατος για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα δηλαδή του πρώην ΙΚΑ. Το τελευταίο στάδιο της ηλεκτρονικής διαδικασίας θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο. Τότε θα αποδίδονται ψηφιακά και οι συντάξεις γήρατος των ελευθέρων επαγγελματιών, δηλαδή των ασφαλισμένων στον τέως ΟΑΕΕ και στο τέως ΕΤΑΑ.

Η απονομή σύνταξης βέβαια ηλεκτρονικά, όπως τονίζουν στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, δεν αφορά παλιά συνταξιοδοτικά αιτήματα αλλά νέα αιτήματα που θα κατατεθούν τους επόμενους μήνες και εφόσον θα έχει εφαρμοστεί βάσει του νέου χρονοδιαγράμματος για κάθε κατηγορία η ηλεκτρονική απονομή. Για παράδειγμα ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ που θα καταθέσει αίτημα συνταξιοδότησης τον Αύγουστο θα μπορεί να την καταθέσει ηλεκτρονικά και η απονομή της οριστικής σύνταξης να γίνει ψηφιακά μέσα σε λίγους μήνες.

Προκαταβολή σύνταξης

Διαθέσιμη παραμένει η πλατφόρμα για την προκαταβολή σύνταξης  μέσω της οποίας οι συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την ηλεκτρονική αίτηση στο e-efka.gov ώστε να λάβουν την προκαταβολή σύνταξης μέχρι  και την έκδοση της οριστικής ή της προσωρινής σύνταξης τους. Τις επόμενες ημέρες θα λάβουν και το ποσό της προκαταβολής όσοι συνταξιούχοι έκαναν αίτηση τον Μάιο

Τι ποσά δικαιούνται οι συνταξιούχοι  

1) 384 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες εργασίας) και ηλικία 67 ετών και άνω

2) 384 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 20 έτη ασφάλισης (ή 6.000 ημέρες εργασίας) και ηλικία 62 έως 67 ετών

3) 360 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες εργασίας) και ηλικία 62 έως 67 ετών

4) 360 ευρώ αν ο αιτών έχει δικαίωμα συνταξιοδότησης και είναι κάτω των 62 ετών

5) Στους αιτούντες συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας θα χορηγείται ως προκαταβολή σύνταξης το ποσό των 384 ευρώ

6) Χορήγηση προκαταβολής 384 ευρώ προβλέπεται και για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου του ασφαλισμένου.

Η προκαταβολή έναντι ποσού σύνταξης δεν χορηγείται στις εξής περιπτώσεις:

α. όταν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές, το ποσό των οποίων υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ανώτατα όρια

β. όταν χορηγείται ήδη προσωρινή ή οριστική σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ οποιασδήποτε κατηγορίας,

γ. όταν η αίτηση συνταξιοδότησης κρίνεται με τις διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.) ή των Διακρατικών Συμβάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου