Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Ε. Σκούφα : “Ο χώρος του αθλητισμού απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα”

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο  του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (17/6)

“Το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού συνεχίζει και υλοποιεί μεταξύ άλλων, την πολιτική σας για κατάργηση του αυστηρά και απόλυτα και κατά αποκλειστικότητα και κατά συνταγματική επιταγή δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης”, ανέφερε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Όπως υπογράμμισε η βουλεύτρια Πιερίας, υπάρχουν τρία βασικά προβλήματα που προκύπτουν και αφορούν τόσο στο πώς αντιλαμβάνεται η  κυβέρνηση τον αθλητισμό, ακολουθώντας συγκεκριμένες πρακτικές και  κυρίως νοοτροπίες, αλλά και στην επιμονή της  να  εμπλέκει σε σημαντικά ζητήματα ΜΚΟ δίνοντάς τους ρόλο και κυρίως χρήματα του δημοσίου να χειριστούν.

Αδιανόητη η εξομοίωση  αποφοίτων Δημοσίων σχολών με ιδιωτικές

Είναι αδιανόητο να φέρνετε διάταξη και να αντιστοιχείτε τα πτυχία των αποφοίτων των ΤΕΦΑΑ και ΣΕΦΑΑ με τo δίπλωμα προπονητή UEFA Β και να θέτετε ως προϋπόθεση οι απόφοιτοι και απόφοιτες των δημοσίων ΤΕΦΑΑ, οι οποίοι είναι διδαγμένοι από καθηγητές παγκόσμιας αναγνώρισης και βεληνεκούς, να περνάνε ντε και καλά από τις  σχολές προπονητών της ΕΠΟ προκειμένου να αποκτήσουν δίπλωμα  κατηγορίας  UEFA A και μάλιστα να καταβάλουν και δίδακτρα τα οποία είναι ήδη αυξημένα και να θέτετε απλά το «τυράκι» της μείωσης του 50%.  Δεν μας έχετε εξηγήσει με ποια λογική βάζετε αποφοίτους δημοσίων σχολών και δημοσίων πανεπιστημίων με μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα να περνάνε από τις σχολές προπονητών  της ΕΠΟ”, τόνισε με έμφαση η κα Σκούφα και πρόσθεσε ότι ελέγχεται εάν αυτό είναι σύμφωνο  – όπως ισχυρίζεται ο υπουργός -με τις υποδείξεις και τις προδιαγραφές της UEFA.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και ο σεβασμός του νομικού πλαισίου

Όσον αφορά την τροπολογία που κατέθεσαν 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι σε αυτήν «κάνουμε λόγο για επιβολή υψηλότατου προστίμου όποιον δεν τηρεί και δεν σέβεται το υπάρχον νομικό και θεσμικό πλαίσιο. Το οποίο ακριβώς υπαγορεύει  ότι οι πτυχιούχοι προπονητές των ΤΕΦΑΑ και ΣΕΦΑΑ, οι οποίοι έχουν την άδεια άσκησης του επαγγέλματος προπονητή ποδοσφαίρου από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, δεν χρειάζονται καμία άλλη προϋπόθεση, προκειμένου να προσλαμβάνονται στα ποδοσφαιρικά σωματεία. Και ενώ υπάρχει αυτό το ισχύον νομικό και θεσμικό πλαίσιο, έρχεται η ΕΠΟ, και καθ’ υπαγόρευση αυτής και κάποια ποδοσφαιρικά σωματεία, και λένε ότι δεν προσλαμβάνουμε τους εν λόγω προπονητές. Πρόστιμο, κύριε Υπουργέ! Πρόστιμο για μη υπακοή και για μη σεβασμό του νομικού πλαισίου» τόνισε χαρακτηριστικά η κα Σκούφα.

Η σκανδαλώδης διάταξη που βάζει στο «παιχνίδι» ΜΚΟ!

Η βουλεύτρια Πιερίας έκανε λόγο για  «σκανδαλώδη διάταξη» σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση φέρνει  έναν ανεπίσημο ιδιωτικό φορέα, ΜΚΟ, και της αναθέτει τη διοργάνωση παγκόσμιων αγώνων εργασιακού αθλητισμού, χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση και καταστρατηγώντας τις νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται ήδη από το ισχύον νομικό πλαίσιο. «Τι προβλέπει, η ισχύουσα νομοθεσία; Προβλέπει ειδική αίτηση ενός αναγνωρισμένου αθλητικού φορέα. Η ΜΚΟ τι είδους αναγνώριση διαθέτει; Δεν μας είπατε!», επεσήμανε η κα Σκούφα, προσθέτοντας ότι αυτή η ΜΚΟ θα διαχειρίζεται εθνικό και ευρωπαϊκό χρήμα για τη διοργάνωση αγώνων παγκόσμιου βεληνεκούς. «Πάλι πάμε για διασπάθιση χρήματος μέσω ΜΚΟ;», είπε χαρακτηριστικά.

Χώρος άκρας εμπορευματικοποίησης το ποδόσφαιρο

Τέλος, απευθυνόμενη στον υπουργό η κα Σκούφα ανέφερε ότι το  ποδόσφαιρο, έχει μεταβληθεί σε έναν χώρο άκρας εμπορευματικοποίησης. «Ακόμη και η  διάταξη του νομοσχεδίου, η οποία υπαγορεύει ότι τα επαγγελματικά σωματεία θα μπορούν να κάνουν μεταγραφές αθλητών από ερασιτεχνικά σωματεία όποια ώρα και στιγμή θέλουν χωρίς να μπαίνουν στο ειδικό πλαίσιο που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους για διπλή μεταγραφική περίοδο, η ελεύθερη μετεγγραφή ουσιαστικά, καταπνίγει ακόμη περισσότερο τις ερασιτεχνικές ομάδες και ούτε καν τους επιτρέπει να έχουν έναν γνήσιο προγραμματισμό. Αφήστε που θέτουν και θέμα αξιοπιστίας των ίδιων των πρωταθλημάτων», κατέληξε η κα Σκούφα.

 

Δείτε εδώ το βίντεο με την ομιλία – τοποθέτηση: https://bit.ly/2Ud7fKF

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου