Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Αναφορά της βουλεύτριας Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ε. Σκούφα με θέμα την πλήρη λειτουργία της Μουσειακής Αποθήκης Μακρυγιάλου

Την επιτακτική ανάγκη πλήρους λειτουργίας της Μουσειακής Αποθήκης Μακρυγιάλου Πιερίας, επισημαίνει η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, στηρίζοντας το σχετικό αίτημα πολιτών κι επαγγελματιών της Βόρειας Πιερίας.

 

Συγκεκριμένα η Επιστολή - Αίτηση Επιτροπής Πολιτών της βόρειας Πιερίας, απευθυνόμενη προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, στηρίζεται από την «Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας» και την «Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Πιερίας-Ημαθίας-Πέλλας» με κοινή επιστολή των τουριστικών φορέων.

 

Μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα στον Ελλαδικό χώρο

 

Τα ευρήματα που έχει αναδείξει η αρχαιολογική σκαπάνη είναι μοναδικά και ανεκτίμητα.

 

Μεγαλύτερη βαρύτητα έχει δοθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Πύδνας, που βρίσκεται κοντά στον σημερινό Μακρύγιαλο. Μόνο στο βόρειο νεκροταφείο της Πύδνας ερευνήθηκαν τουλάχιστον 3.000 τάφοι από την ύστερη εποχή του χαλκού έως την ύστερη αρχαιότητα, οι περισσότεροι ασύλητοι. Δίπλα στο χωριό ανακαλύφθηκε οικισμός της νεότερης νεολιθικής εποχής, ενώ σημαντικά ευρήματα προήλθαν και από τη Μεθώνη, τις Λουλουδιές Κίτρους, την Αγαθούπολη, το Αιγίνιο, τον Κορινό. Κατά την άποψη του αρχαιολόγου κ. Μάνθου Μπέσιου, που ήταν επικεφαλής των ανασκαφών στην περιοχή από το 1982 έως το 2014,  με τα ευρήματα από τις ανασκαφές στη βόρεια Πιερία μπορεί να γίνει το πιο πλήρες αρχαιολογικό μουσείο στη Βόρεια Ελλάδα έπειτα από αυτό της Θεσσαλονίκης.

 

Να γίνει ένα πρότυπο διαδραστικής,  και σύγχρονης μορφής Μουσειακής Αποθήκης

 

Αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των δημοτών και των επαγγελματιών, ο συγκεκριμένος φορέας να λειτουργήσει ουσιαστικά και να γίνει ένα πρότυπο διαδραστικής, ζωντανής και σύγχρονης μορφής Μουσειακής Αποθήκης στην Ελλάδα, προς όφελος του πολιτισμού, αλλά και της τοπικής οικονομίας. Αν ο συγκεκριμένος οργανισμός λειτουργήσει ουσιαστικά και πλήρως, θα μπορέσει να συμβάλλει στην τουριστική και κατ’ επέκταση οικονομική άνθιση του τόπου, όχι μόνο στο συγκεκριμένο Δήμο, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή της Πιερίας, που κυρίως βασίζεται στην τουριστική οικονομία. «Είναι πραγματικά άδικο να διαθέτουμε έναν υπερσύγχρονο χώρο πολιτισμού, ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια παραμένει αναξιοποίητος. Η ανάκαμψη του Τουρισμού μετά από δύο χρόνια πανδημίας λόγω του COVID- 19η μπορεί να στηριχθεί και στον πολιτισμό», αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Σκούφα.

 

Υπενθυμίζεται ότι για το ίδιο ζήτημα τόσο η κ. Σκούφα όσο και οι πρώην βουλευτές κκ. Τζαμακλής και Καστόρης είχαν καταθέσει και στο παρελθόν δύο ερωτήσεις μαζί με μια Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου