Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Επί ποδός παραγωγοί και αρχές για αποφυγή επιδημίας στις ακτινιδιές

 Συναγερμό έχει σημάνει στις αρμόδιες αρχές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και στις τάξεις των παραγωγών ακτινιδίου, η εμφάνιση του ιδιαίτερα επικίνδυνου «βακτηριακού έλκους της ακτινιδιάς», στην περιοχή του Αγρινίου, της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.

Το κρούσμα του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας, που επιστημονικά ονομάζεται «pseudomonas syringae p.v. actinidiae», όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Agrenda, ταυτοποιήθηκε στο πρώτο μισό του περασμένου μήνα (σ. σ. Μάιος 2021), ύστερα από εργαστηριακή εξέταση που έγινε στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

Για την αρνητική εξέλιξη έχουν ενημερωθεί τα στελέχη του υπουργείου και της αρμόδιας τοπικής ΔΑΟΚ, αλλά και φορείς που εμπλέκονται στην αλυσίδα αξίας του ακτινιδίου, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και να διασφαλιστεί πως θα ακολουθεί το πρωτόκολλο για την ασφαλή καταστροφή του προσβεβλημένου φυτικού ιστού και δεν θα τεθεί σε κίνδυνο μια από τις πιο δυναμικές καλλιέργειες της χώρας.

Για το ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα για τον κλάδο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει ενημερωθεί και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ακτινιδίου, η οποία είναι της άποψης πως δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία απολύτως αδράνεια ή καθυστέρηση όσον αφορά στη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων για την αντιμετώπιση του βακτηριακού έλκους. Και αυτό, διότι, όπως τονίζεται, σε άλλη περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για τους παραγωγούς, τους εμπόρους, αλλά και τους διακινητές του προϊόντος, όπως γίνεται σε άλλες ανταγωνίστριες χώρες, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη γειτονική Ιταλία.

Άμεση κινητοποίηση των αρχών και εφαρμογή όσων προβλέπονται σε περίπτωση προσβολής από ανίατες ασθένειες, ζητά και ο πρόεδρος της Ζευς Ακτινίδια, Δημήτρης Μανώσης, χαρακτηρίζοντας πολύ επικίνδυνο το βακτήριο. «Εφόσον έχει διαπιστωθεί ότι είναι βακτηριακό έλκος, θα έπρεπε ήδη να είχαν καρατομηθεί τα δέντρα ή τα κλαδιά που έχουν νοσήσει, σε απόσταση τουλάχιστον 40-50 εκατοστών από το σημείο της προσβολής και το άρρωστο φυτικό υλικό, κλαδιά, φύλλα και λοιπά, να συγκεντρωθούν σε ένα σημείο και να καούν. Επίσης τα εργαλεία που θα έχουν χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να απολυμανθούν και να υπάρξει και ανακοίνωση από την αρμόδια διεύθυνση γεωργίας, για να ενημερωθεί ο κόσμος και να προβεί στις δέουσες ενέργειες που προανάφερα», είπε ο κ. Μανώσης και έσπευσε να προειδοποιήσει πως «αν ξεφύγει μπορεί να γίνει επιδημία και τότε το πρόβλημα θα είναι τεράστιο». Ζήτησε δε, να υπάρξει εξαντλητική έρευνα για να διαπιστωθεί η πηγή προέλευσης της μόλυνσης και να απομονωθεί. Μάλιστα θύμισε πως ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η γειτονική Ιταλία έχει μειωμένη παραγωγή ακτινιδίου τα τελευταία έτη, είναι και το βακτηριακό έλκος της ακτινιδιάς. Ειδικά σε φυτείες στη Βόρειο Ιταλία και την περιοχή του Πιεμόντο, εξαιτίας του επικίνδυνου οργανισμού καραντίνας, οι τοπικές Αρχές για 2-3 χρόνια δεν επέτρεπαν νέες φυτεύσεις, προκειμένου να ανακοπεί η μετάδοση του βακτηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου