Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Ο π. Δήμαρχος Πιερίων, Νικόλαος Καργιώτης Η επιτυχία με σωστή διαχείριση, σχεδιασμό, εντιμότητα.

Θεωρήθηκε από τους απόλυτα πετυχημένους Δημάρχους των Καποδιστριακών Δήμων της Πιερίας. Αθόρυβος πλην παραγωγικός στο έργο του, ο πρώην Δήμαρχος Πιερίων την περίοδο 1999-2002, Νικόλαος Καργιώτης, πορεύτηκε στην πολιτική πορεία με το τρίπτυχο. Σωστός σχεδιασμός, προτάσεις και όχι παρακάλια και προ πάντων εντιμότητα.

 Στο ερώτημα, τι τον δίδαξε η ενασχόληση με την αυτοδιοίκηση, ο απόηχος της εμπειρίας του, στο αν υπάρχει σχεδιασμός, οργάνωση, εθελοντισμός, διάθεση προσφοράς και στήριξη της πολιτείας, ο κ. Καργιώτης, τοποθετήθηκε:

«Διετέλεσα Δήμαρχος σε ένα φτωχό ορεινό Δήμο, με ελάχιστα έσοδα. Παρ όλα αυτά εκείνο που αποκόμισα είναι ότι αν έχεις θέληση, διάθεση προσφοράς, είναι βέβαιο ότι μπορείς να βρεις πόρους. Όχι όμως με παρακάλια και κομματικές παρεμβάσεις, αλλά με προτάσεις, με σχεδιασμό και πείθοντας για την εντιμότητα σου, πολύ σημαντική για εμένα παράμετρο. Απλά οριοθετείς και πείθεις, όταν αποζητάς την ενίσχυση της πολιτείας, για το κόστος και την ωφέλεια του έργου.»

 Συνεχίζοντας ανέφερε ένα παράδειγμα: «Είχα προτείνει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη ασφαλτόστρωση του δρόμου Ρητίνης-Λαγόραχης περίπου 10 χιλιομέτρων. Ένας οδικός άξονας σύντομος και χρήσιμος για την πρόσβαση στο Νοσοκομείο. Συνάντησα εμπόδια, αλλά όταν παραδόθηκε, ευτυχώς, αναγνώρισαν το λάθος τους. Άλλωστε στη συνέχεια αποδείχτηκε ωφελιμότητα του έργου. 

  Οι ορεινοί Δήμοι ήταν αδικημένοι λόγω μικρού πληθυσμούΤότε όμως καταφέραμε και υλοποιήσαμε την πρόταση για τον Σύνδεσμο Ορεινών Δήμων με τον οποίο πετύχαμε επιπλέον χρηματοδότηση από αυτή που έπαιρναν οι Δήμοι με βάση τον πληθυσμό. Επίσης με αρχική προσπάθεια των τριών ορεινών Δήμων Πιερίων Πιερίας, Μακεδονίδος Ημαθίας και Βελβεντού Κοζάνης εξασφαλίστηκε Ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης απ το οποίο επωφελήθηκαν και εντάχθηκαν κι άλλοι Δήμοι καταλήγοντας να ωφελούνται εις βάρος των αρχικών Δήμων που διεκδίκησαν και εξασφάλισαν το πρόγραμμα χρηματοδότησης. 

 Για εμένα επαναλαμβάνω. Χρηματοδότηση βρίσκεις, δηλ. «λεφτά πάντα υπάρχουν», αρκεί να πείσεις ότι λειτουργείς με γνώμονα την νοικοκυρεμένη διαχείριση και την εντιμότητα.»

 

ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ

 «Βρίσκομαι σε συνέδριο της ΚΕΔΚΕ. Όλοι μιλούσαν για τα χρέη τους. Όταν στην ομιλία μου, τόσο ο Δήμος Πιερίων όσο και ένας ακόμα ορεινός Δήμος της χώρας τους παρουσιάσαμε όχι έλλειμμα, αλλά πλεόνασμα, διεκδικώντας αναγνώριση της σωστής διαχείρισης και γιατί όχι επιβράβευση, δεν ήξεραν τι να απαντήσουν. Αυτό είναι το δόγμα που πρεσβεύω και πιστεύω. Νοικοκύρεμα και έντιμη διαχείριση» τονίζει ο κ. Καργιώτης. 

 

Ο ΥΔΑΤΙΝΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

 Ο κ. Καργιώτης στην επαγγελματική του σταδιοδρομία διετέλεσε Διευθυντής Εγγείων Βελτιώσεων Νομαρχίας Πιερίας. Ενθυμούμενος στην απαίτηση της Θεσσαλονίκης να υδρεύεται από τα νερά του Ολύμπου, είπε: «Η παρολύμπια περιοχή διαθέτει πολλά νερά. Από τον ποταμό Λεύκο και προς βόρεια ο υδάτινος ορίζοντας περιορίζεται. Η τοποθέτηση μου στο αίτημα της συμπρωτεύουσας. Συμφωνώ να υδροδοτηθείτε, αρκεί να καλυφθούν οι ανάγκες όλης της Πιερίας σε ύδρευση και άρδευση. Εκεί σταμάτησε η κουβέντα.»  

 Ο πρώην Δήμαρχος Πιερίων, σχολίασε τα λάθη που οδήγησαν στην μη λειτουργία εδώ και χρόνια του αρδευτικού Μόρνας, οφειλόμενο σε επιπολαιότητες και λάθη, που κατέστησαν αυτό το ιδιαίτερα μεγάλου κόστους έργο, μέχρι σήμερα ανενεργό. Δηλ. ένα έργο μεγάλου κόστους, αλλά χωρίς κανένα όφελος για την Πιερία. Αναφέρθηκε επίσης χαριτολογώντας σε «οραματικό» έργο επόμενης διοίκησης του Δήμου Πιερίων για υπόγειο χώρο στάθμευσης (πάρκινγκ) στην πλατεία του χωριού, το οποίο φυσικά δεν έγινε ποτέ! 

 

Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

 Πλέον όπως είναι γνωστό ο πρώην Δήμος Πιερίων, εντάχθηκε στο Δήμο Κατερίνης. Όταν ζητήθηκε από τον κ. Καργιώτη να κρίνει τη σημερινή δημοτική αρχή, ήταν ξεκάθαρος: «Περιμένω να ολοκληρώσει τη θητεία της και τότε θα εκφράσω την άποψή μου». Βέβαια δεν παρέλειψε να τονίσει πως μετά τους Καποδιστριακούς Δήμους και την ενσωμάτωση τους σε μεγαλύτερους (Δήμος Κατερίνης), η ορεινή Πιερία υστερεί σε έργα και απόδειξη είναι η ραγδαία ερήμωση των ορεινών χωριών την τελευταία δεκαετία. 

 

Σε ερώτηση αν οι αυτοδιοικητικές εκλογές γίνονται με προγράμματα και προτάσεις των συνδυασμών τόνισε πως γενικότερα η κομματικοποίηση των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν ενώνει δυνάμεις αλλά διασπά και χωρίζει με αρνητικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία. 

«Δυστυχώς ο προεκλογικός αγώνας γίνεται με κομματικά κριτήρια και όχι με προτάσεις συνδυασμών. Δεν υπάρχει καμιά αξιολόγηση του έργου που γίνεται ή δεν γίνεται. Δυστυχώς ο λαός μας σφάλει όταν πείθεται από λόγια και προσωπικές υποσχέσεις».

Έχοντας προσωπικό παράδειγμα αποκάλυψε πως στο τέλος της θητείας του βρέθηκε σε εκδήλωση με κομματικό στέλεχος που είχε αναλάβει την ευθύνη των εκλογών στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. Όπως του είπε η κομματική εντολή ήταν να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δήμοι στις επικείμενες εκλογές και να βαφτεί η Ελλάδα με το χρώμα του κόμματος. Ενώ αναγνώρισε το σημαντικό έργο που έγινε στο Δήμο Πιερίων, ευθέως του είπε ότι δεν μπορεί να τον βοηθήσει αν κατεβεί στις εκλογές ως ανεξάρτητος όπως στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Μάλιστα τον παρότρυνε να εγγραφεί στην Τοπική Οργάνωση του κόμματος του Δήμου, ή άλλου Δήμου έστω ή άλλου Νομού. Στις συνεχείς αρνήσεις του κ. Καργιώτη, του είπε «έστω γράψε ένα κείμενο υποστήριξης του Αρχηγού του κόμματος». Η προεκλογική μάχη ήταν άνιση και σχεδόν προδιαγεγραμμένη. Βουλευτές και στελέχη του κόμματος, «έπεσαν με νύχια και με δόντια» μέχρι και την ημέρα των εκλογών έξω από τα εκλογικά τμήματα, για να «μαντρώσουν» ψηφοφόρους και να εκλέξουν τον εκλεκτό κομματικό υποψήφιο. Το αποτέλεσμα το ξέρουμε όλοι… 

«Είναι ξεκάθαρο πως ο κάθε υποψήφιος σε μια εκλογική διαδικασία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να επιλέξει να είναι ή αρεστός σε όλους ή χρήσιμος στον τόπο. Και τα δύο δεν γίνεται. Δυστυχώς οι περισσότεροι επιλέγουν να είναι αρεστοί.»

Φυσικά, όπως πιστεύει ο κ. Καργιώτης, πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν πολίτες που θέλουν να προσφέρουν με ανιδιοτέλεια στα κοινά. Η επιτυχία και κυρίως το όφελος για τον τόπο θα προκύψει αν ακολουθηθούν δύο κανόνες. 1) Να μην δουν την ενασχόληση με τα κοινά ως επάγγελμα και 2) Να υπάρχει καθορισμένος αριθμός θητειών. 

 

Και κάτι τελευταίο αλλά σημαντικό: Ένα παράδειγμα έργου που έγινε με χρηματοδότηση εκτός των θεσμοθετημένων πηγών εσόδων για τους Δήμους είναι η αναπαλαίωση και ανάδειξη του παλιού Δημοτικού Σχολείου της Ρητίνης και η μετατροπή του σε Πολιτιστικό Κέντρο – Χώρο πολλαπλών χρήσεων. Η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε εξ ολοκλήρου από το «Ίδρυμα Στ. Νιάρχος»Είναι ένα εμβληματικό και ξεχωριστής ιστορικής αξίας κτίριο140 και πλέον χρόνωνΌπως επισημαίνει ο κ. Καργιώτης με παράπονο και απογοήτευση, «δυστυχώς, αυτό το στολίδι για το χωριό, αλλά και για ολόκληρη την Πιερία, τα τελευταία 10 χρόνια αφέθηκε στην τύχη του και δυστυχώς ρημάζει. Φέρει ευθύνη ο Δήμος Κατερίνης για την εγκατάλειψή του. Κρίμα.»

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου