Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας ​στη Συνέντευξη Τύπου για την Παρουσίαση του δίγλωσσου ιστορικού-φωτογραφικού λευκώματος των Προσκυνημάτων της Πιερίας

Ο Προσκυνηματικός Τουρισμός δεν είναι απλά μια ειδική εναλλακτική μορφή τουρισμού. Αποτελεί στοιχείο ενότητας της κοινωνίας των ανθρώπων και ανάδειξης του πνευματικού πλούτου που κρύβει  ο τόπος μας και γι΄ αυτό η συνεργασία όλων των φορέων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

Εκκλησίας, τουριστικών φορέων γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρη και αναγκαία προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που τίθενται μπροστά μας για την  αειφόρο ανάπτυξή του.

Ήδη, η Πιερία, μέσω της αγαστής συνεργασίας της Περιφερειακής Ενότητας με την Ιερά Μητρόπολη αλλά και όλους τους φορείς και πάντα υπό την πατρική μέριμνα και φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη μας κ. Γεωργίου, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον τομέα του λεγομένου Προσκυνηματικού - Θρησκευτικού Τουρισμού με τη σωστή προβολή των βυζαντινών και μεταβυζαντινών Εκκλησιών της, τις σπάνιες εικόνες και τοιχογραφίες της, τα μοναστήρια, τα εκκλησιαστικά και μοναστηριακά προϊόντα  και γενικά την αξιοθαύμαστη θρησκευτική της υποδομή που αποτελεί ένα μνημείο της Ορθοδοξίας αλλά και αναπόσπαστο μέρος της εθνικής μας παράδοσης και κληρονομιάς.

Μέχρι σήμερα με τις δράσεις μας μέσω του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων που έχουμε ιδρύσει από κοινού με την Ιερά μας Μητρόπολη και του Γραφείου Τουρισμού της Π.Ε. Πιερίας έχουμε καταφέρει να συμβάλλουμε σε μεγάλο βαθμό στην προώθηση και ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού. 

Στοχεύουμε δυναμικά στην ανάδειξη, την προβολή και την προώθηση της αναγνωρισιμότητας και επισκεψιμότητας των ιερών μνημείων, προσκυνημάτων και κειμηλίων, την προσέλκυση και ανάπτυξη των προσκυνημάτων και ταξιδίων θρησκευτικού ενδιαφέροντος και τη βελτίωση της γενικότερης τουριστικής εικόνας του νομού μας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Σήμερα σας παρουσιάζουμε το ιστορικό και φωτογραφικό λεύκωμα των Προσκυνημάτων Πιερίας που δημιουργήσαμε. Στο βιβλίο αυτό επιχειρείται η καταγραφή των προσκυνημάτων της αγιοτόκου Πιερίας. Εδώ, όπου αιώνες τώρα χτυπάει η καρδιά της Ορθοδοξίας, μέσα στα ιστορικά ιερά σεβάσματα που ακτινοβολούν παντού το φως της παράδοσης, της κατάνυξης και της μοναστικής ησυχίας.

Θεωρώ ότι η καλαίσθητη αυτή δίγλωσση έκδοση θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την ανάδειξη του χαρτοφυλακίου των προσκυνηματικών προορισμών της Πιερίας με στόχο την προβολή και την προώθηση της αναγνωρισιμότητας και επισκεψιμότητας των ιερών μνημείων, προσκυνημάτων και κειμηλίων, την προσέλκυση και ανάπτυξη των προσκυνημάτων.

Παράλληλα, σας παρουσιάζουμε και  μια νέα καινοτόμα πρωτοβουλία μας με τη δημιουργία ενός usb stick με το ντοκιμαντέρ με τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου, και τα θεματικά βίντεο όπως η μοναστηριακή γαστρονομία, τα μοναστηριακά προϊόντα, η «πορεία του Αποστόλου Παύλου στην Πιερία», που είχαμε παρουσιάσει  πριν ένα χρόνο περίπου, σε δύο γλώσσες και σε διαφορετικές χρονικές εκδόσεις,  µε σκοπό την ευρεία διάδοση στο διαδίκτυο, στα κοινωνικά δίκτυα, στις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού.

Είμαι βέβαιη ότι όλα αυτά που έχουμε υλοποιήσει μέχρι σήμερα καθώς και όσα σχεδιάζουμε για το άμεσο μέλλον θα συμβάλουν δυναμικά στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον κλάδο του Προσκυνηματικού Τουρισμού. 

Η Πιερία έχει να προσφέρει πολλά σε κάθε ταξιδιώτη και επισκέπτη λόγω του θρησκευτικού της πλούτου όπως αυτός έχει διαμορφωθεί μέσα από την μακραίωνη ιστορία της.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι από τη θέση της Αντιπεριφερειάρχη  αλλά και προσωπικά αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Γεώργιο,  «τον φιλόστοργο πατέρα και ταυτόχρονα τον δυναμικό ιεράρχη» για την άοκνη εργασία του για την ανάδειξη και ανάπτυξη των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Πιερίας και την εκκλησιαστική αναβάθμιση του νομού μας. Εύχομαι ο Θεός να του δίνει σωματική και ψυχική υγεία για την ευόδωση του Θεάρεστου έργου που επιτελεί. και να τον διαβεβαιώσω ότι ο Περιφερειάρχης μας Απόστολος Τζιτζικώστας κι εγώ θα στεκόμαστε πάντα δίπλα αρωγοί στο πολυσχιδές έργο του.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου