Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Φαλάφελ με λιαστές ντομάτες, σος ταχινιού και μελιτζανοσαλάτα

 


Υλικά

Τεμάχια: 13 - 15

Για τη σος ταχινιού

Για τη μελιτζανοσαλάτα

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Μελιτζανοσαλάτα

  1. Για τα φαλάφελ ξεκινάμε με την μελιτζανοσαλάτα και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C.
  2. Βάζουμε τις μελιτζάνες, ολόκληρες, στη σχάρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να «ζαρώσει» πολύ η φλούδα τους.
  3. Ξεφουρνίζουμε και όπως είναι ακόμα ζεστές τις ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε τα σπόρια τους (τις κρατάμε προσεκτικά από το κοτσάνι).
  4. Βάζουμε τη σάρκα της μελιτζάνας σε ένα σουρωτήρι και πιέζουμε με ένα κουτάλι για να φύγουν τα υγρά. Αφήνουμε να κρυώσουν.
  5. Αδειάζουμε τη σάρκα σε μπολ, τις λιώνουμε λίγο με ένα πιρούνι και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.

Φαλάφελ

  1. Στραγγίζουμε τα ρεβύθια και τα αδειάζουμε (ωμά) στον πολυκόφτη.
  2. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε μέχρι να χοντροθρυμματιστούν (δεν θέλουμε να γίνουν λείος πουρές).
  3. Αδειάζουμε σε μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, για να σφίξει το μείγμα και να μπορούμε να το πλάσουμε.
  4. Πλάθουμε το μείγμα σε στρογγυλούς κεφτέδες και πιέζουμε λίγο με τα χέρια μας, για να πλατύνουν.
  5. Ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  6. Τηγανίζουμε τα φαλάφελ (σε δόσεις) για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
  7. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν το περιττό λάδι.

Σος ταχινιού

  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη σος και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ρευστή σάλτσα.

Σερβίρισμα

  1. Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ή στον φούρνο τις αραβικές πίτες (για περίπου 2 λεπτά).
  2. Μοιράζουμε σε κάθε πίτα τη μελιτζανοσαλάτα, τα φαλάφελ, το αγγούρι και τον δυόσμο.
  3. Περιχύνουμε με όση σος ταχινιού θέλουμε, τυλίγουμε (αν θέλουμε) και σερβίρουμε τα φαλάφελ με λιαστές ντομάτες, σος ταχινιού και μελιτζανοσαλάτα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 134.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου