Μπ. Σκούφα: «Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας δημιουργεί στρατιές ανέργων επιστημόνων χωρίςκατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και με πτυχία που δεν θα έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα στην αγορά εργασίας»
«Στον πυρήνα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου βρίσκεται, όχι κάτι καινούριο, αλλά η ιδεοληπτική εμμονή της συντηρητικής παράταξης τουλάχιστον από τη δεκαετία του ’90, η οποία θέλει να εισάγει βάναυσα κιαντιδεοντολογικά κάθε είδους επιχειρηματικό συμφέρον και ενδιαφέρον, όχι μόνο στα πανεπιστήμια, αλλά σε όλη την δημόσια εκπαίδευση», τόνισε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις».
Όπως η κ. Σκούφα τόνισε, δεν ακούστηκε κουβέντα απότην πλευρά της κυβέρνησης και των βουλευτών της συμπολίτευσης, για τη συνταγματικά κατοχυρωμένηπλήρη αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων, η οποία ακριβώς στηρίζεται και στηρίζει το διαχρονικό αγώνα των πανεπιστημίων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, να παραμένουν ανεξάρτητα από κάθε είδους πολιτικές κι εξωτερικές ως προς το ρόλο τους επιδιώξεις. Στη βάση του θεσμού του πανεπιστημίου δεν είναι άλλο από την ελεύθερη παραγωγή και διακίνηση έρευνας και γνώσης, πράγμα που επίσης κατοχυρώνεται συνταγματικά.
Στρατιές ανέργων επιστημόνων με πτυχία χωρίς εξασφαλισμένα επαγγελματικά δικαιώματα
Όπως υπογράμμισε η κα Σκούφα, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η υπουργός Παιδείας ουδόλως αντιμετωπίζειτο σημαντικότατο πρόβλημα της ανεργίας νέωνεπιστημόνων κι επιστημονισσών, αφού μία από τις πρακτικές συνέπειες του νομοσχεδίου θα είναι νααποφοιτούν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση στρατιές ανέργων επιστημόνων, με ένα συνονθύλευμα γνώσεων, με πτυχία που δεν θα έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα στην αγορά εργασίας, διότι δεν διασφαλίζονται ρητά μέσα στο νομοσχέδιο τα επαγγελματικά δικαιώματα. «Αντί να αντιμετωπίσει η Υπουργός αυτή την παθογένεια της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα, ότι δηλαδή κατά καιρούς και σε διάφορες δεκαετίες, διάφοροι Υπουργοί, κυρίως του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ίδρυαν πανεπιστημιακές σχολές και τμήματα, χωρίς να εξασφαλίζονται πρότερα τα επαγγελματικά δικαιώματατων αποφοίτων τους, έρχεται και το επαναλαμβάνει με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Ποιος είναι ο απώτερος πολιτικός στόχος; Να ιδρυθεί, να δημιουργηθεί το νέο πρεκαριάτο, που θα συσσωρεύει υποτιθέμενα πτυχία που δεν θα είναι πτυχία, θα είναι μόνο πιστοποιήσεις χωρίς κανένα απολύτως αντίκρισμα στην αγορά εργασίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η ανεκδιήγητη και αντιεπιστημονική διάκριση μεταξύ τεχνολογικής και πανεπιστημιακής μόρφωσης
Η βουλεύτρια Πιερίας χαρακτήρισε ανεκδιήγητη τηνεισαγωγή “από το παράθυρο” της αντιεπιστημονικής διάκρισης μεταξύ τεχνολογικής και πανεπιστημιακής μόρφωσης. Όπως είπε, δεν μπορεί να υπάρχει πρόβλεψη μέσα σε άρθρο για τμήματα εφαρμοσμένων επιστημών, διάρκειας επτά εξαμήνων, χωρίς πρακτική άσκηση, χωρίς πτυχιακή εργασία. «Δεν θέλουμε στρατιές,δεκαπλασιασμό, άνεργων πτυχιούχων. Θέλουμε με τα πτυχία μας να μπορούμε να εργαστούμε και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει πολιτική αλλαγή και πρέπει να υπάρξει σαφής διαρθρωτική αλλαγή της ελληνικής οικονομίας. Με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τίποτε από όλα αυτά δεν είναι εφικτό».
Δείτε εδώ το βίντεο από την ομιλία : https://bit.ly/3AAIxXP
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου