Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Κοροϊδία και αδιαφορία για τους υγειονομικούς...


Κοροϊδεύει και περιφρονεί τους υγειονομικούς η κυβέρνηση της Ν.Δ. και από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, με επιδόματα-ψίχουλα για τους γιατρούς, αφού βασίζονται σε μισθούς επί δραχμής του 1983(!), και παντελή αδιαφορία για τους νοσηλευτές και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο ΕΣΥ...

-π.χ. τραυματιοφορείς, διασώστες- για ακόμα μία φορά. Κι αυτό παρά την καθημερινή «διαφήμιση» πριν από τη ΔΕΘ, ακόμα και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, για «στήριξη του ΕΣΥ» που είναι «πρώτη προτεραιότητα» για την κυβέρνησή του. Μηδέν εις το πηλίκον, τίποτα δεν έδωσε για το σύστημα υγείας η κυβέρνηση την ώρα μάλιστα που αυτό καταρρέει, με τους ασθενείς και τους υγειονομικούς να φωνάζουν καθημερινά «δεν πάει άλλο».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν λόγο για αυξήσεις στο επίδομα αγόνου που ανακοινώθηκε το οποίο βασίζεται στους βασικούς μισθούς του 1983! «Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση της Ν.Δ. βαφτίζει το κρέας ψάρι», επισημαίνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) σε ανακοίνωσή της και προαναγγέλλει κλιμάκωση του αγώνα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς γιατρών, νοσηλευτών, όλων των εργαζομένων του δημόσιου συστήματος υγείας, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για κατάργηση των κάθε είδους πληρωμών, για δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες υγείας για όλους! Διότι ξέρουν «από πρώτο χέρι τα βάσανα των ασθενών μας εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της υγείας».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί μιλούν για μια ΚΥΑ που αναμένεται εδώ και δύο χρόνια, που τελικά όμως ούτε τριπλασιάζει ούτε εξαπλασιάζει, αλλά μειώνει στην πραγματικότητα το επίδομα αγόνου. «Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσαν με τυμπανοκρουσίες την έκδοση της “πολυαναμενόμενης” εδώ και 2 χρόνια Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τους δικαιούχους, το ύψος και τις προϋποθέσεις χορήγησης οικονομικών κινήτρων για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών σε προβληματικές και άγονες περιοχές», τονίζει η ΟΕΝΓΕ και καταδεικνύει πως το επίδομα αγόνου που δίνεται σε ειδικευμένους γιατρούς (εξαιρούνται ειδικευόμενοι και επικουρικοί γιατροί) είναι μικρότερο και από αυτό που δίνεται στους αγροτικούς γιατρούς (400 ευρώ) για άγονες και προβληματικές περιοχές!

Από την πλευρά τους οι νοσηλευτές και οι λοιποί εργαζόμενοι στο ΕΣΥ μιλούν για παντελή περιφρόνηση του πρωθυπουργού στους κλάδους τους «αφού δεν ανακοίνωσε ούτε ένα ευρώ αύξηση. Δεν τους συμπεριέλαβε στα κίνητρα των άγονων περιοχών που εξήγγειλε. Ούτε αναφορά δεν έκανε». Την ίδια ώρα το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές και 100.000 ασθενείς περιμένουν να χειρουργηθούν επειδή δεν έχουμε νοσηλευτικό προσωπικό, 250 κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που έκλεισαν μετά την πανδημία παραμένουν κλειστά κυρίως λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Την ώρα που τα νησιά, οι υγειονομικές μονάδες των άγονων περιοχών δεν έχουν ανάγκη μόνο από γιατρούς, αλλά και νοσηλευτές, διασώστες και άλλες ειδικότητες υγειονομικών.

Ο μηνιαίος μισθός του νοσηλευτή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι 816 ευρώ, του Δ.Ε. νοσηλευτή 716 ευρώ, του τραυματιοφορέα 656 ευρώ. Ενας νοσηλευτής με πλήρες κυκλικό ωράριο 7 νύχτες, 7 απογεύματα, 3 αργίες τον μήνα λαμβάνει το εξευτελιστικό ποσό των 100 ευρώ.

Με τις εν λόγω εξαγγελίες του πρωθυπουργού το πρόβλημα μαζικών αποχωρήσεων από το δημόσιο σύστημα υγείας θα συνεχιστεί, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, που τονίζει ότι για να λυθεί θέλει ουσιαστικές αυξήσεις μισθών όλων των υγειονομικών, μονιμοποίηση συμβασιούχων, ένταξη ΒΑΕ, αύξηση ωρομίσθιου, κίνητρα για όλους και φυσικά προσλήψεις...

Eφ.Συν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου