Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ-ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΛΕΙΒΗΘΡΩΝ

Ενθουσιώδης ήταν η ανταπόκριση του κοινού στη διεπιστημονική ημερίδα για τα αρχαία Λείβηθρα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024 στο Βιωματικό Πάρκο Λειβήθρων, στο πλαίσιο του 53ου Φεστιβάλ Ολύμπου.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας σε συνεργασία με το τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το ΚΕΑΤ, Παράρτημα Θεσσαλονίκης, με τη σύμπραξη του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου και την τεχνική υποστήριξητου ΔήμουΔίου -Ολύμπου. Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η Εστία Πιερίδων Μουσών, με μαέστρο τον κ. Ε. Μαυρίδη.

Κεντρικόσημείο αναφοράς της εκδήλωσης ήταν η ακρόπολη των αρχαίων Λειβήθρων, η οποία προβλήθηκε ψηφιακά στο κοινό, με οπτικοακουστική περιήγηση (βίντεο από αέρος) στον αρχαιολογικό  χώρο (Έρευνα – Τεκμηρίωση: ΕΦ.Α Πιερίας, Αεροβιντεολήψη: Γεωμετρική Κατερίνης Ε.Ε., Μοντάζ: Δ. Γατσιός-Πεσερίδης, Συντονισμός: Β. Καραβέλη, Παραγωγή: Φεστιβάλ Ολύμπου)

Στη συνέχειαπαρουσιάστηκαν από την ομάδα εργασίας της ΕΦ.Α Πιερίας τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας στην ακρόπολη και έγινε για πρώτη φορά γνωστό στο κοινότο έργο Στερέωσης – Αναστήλωσης – Ανάδειξης του ΝΔ τμήματος της ακρόπολης Λειβήθρων, που υλοποιήθηκεστο πλαίσιο του Ε.Π. Κεντρική Μακεδονία 2014-2020. 

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις για την τεκτονική δραστηριότηταστην περιοχή των Λειβήθρων και στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου, από τον κ. Α. Χατζηπέτρο, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Γεωλογίας Α.Π.Θ.,καθώς και για τις πηγές προέλευσης του δομικού υλικού της οχύρωσης των Λειβήθρων, από  τον καθηγητή  στο Τμήμα Γεωλογίας Α.Π.Θ. κ. Β. Μέλφο.Η εκδήλωση ολοκληρώθηκεμε την ανακοίνωσηγιατην προσβασιμότητα του αρχαιολογικού χώρου των Λειβήθρων σε άτομα με αναπηρία όρασης,  από την κ. Αβραάμ Λ.,Εκπαιδεύτρια κινητικότητας, ΚΕΑΤ, Παράρτημα Θεσσαλονίκης.

Ευχαριστούμε θερμά τους εισηγητές, τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου, τη Δημοτική Αρχή και βέβαια, το πλήθος κόσμου που τίμησετην ημερίδα με την παρουσία του.

Τέλος, ευχαριστούμετους χορηγούς των εδεσμάτων, Hotel Poseidon Palace, τα τοπικά αρτοποιεία – ζαχαροπλαστεία Γ. Κατέλα, Mr Bacer, Κ. Deux, Ο Φούρναρης,το SM Ζτάνης, τους οινοπαραγωγούς Γ. Πολυχρό και Κτήμα Χρυσοστόμου,τη ΔΙΟΣγια τα εμφιαλωμένα νερά, καθώς και τη Μακεδονική Εταιρεία Ποτών.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου