Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Παιδί & Σκύλος – 02 έως 04 Οκτωβρίου στον Καπνικό Σταθμό Κατερινης.

950 μαθητές Α/θμιας & Β/θμιας εκπαίδευσης αναμένεται να λάβουν μέρος στα βιωματικά εργαστήρια 

 

Βιωματικά εργαστήρια προκειμένου να εξοικειωθούν οι μαθητές της Κατερίνης με την αναπηρία και ειδικά με το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των ΑμεA στην ανεξάρτητη διαβίωσηκαθώς και να ευαισθητοποιηθούν στη φροντίδα των σκύλων, θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Κατερίνης/Αντιδημαρχίες: Κοινωνικής Προστασίας & Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης. 

Συγκεκριμένα, η παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος θα γίνει στον Καπνικό Σταθμό από 02 έως 04 Οκτωβρίου κατά τις ώρες  9.30 π.μ. έως και τις 14.00, ενώ στο επίκεντρο της ενημέρωσης των μαθητών θα τεθούν θέματα όπως: «Σκύλος – Οδηγός για άτομα με οπτική αναπηρία», «Αστυνομικός σκύλος», «Τρεις Σκύλοι εκπαιδευτικής διαμεσολάβησης».  

«Με την προτροπή του Δημάρχου μας Γιάννη Ντούμου,υλοποιούμε τα βιωματικά εργαστήρια για να καλλιεργήσουμε στους μαθητές της πόλης μας κουλτούρα αποδοχής της διαφορετικότητας με την συνδρομή σκύλων-οδηγών, καθώς επίσης και την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα φροντίδας των σκύλων» σημειώνει ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Σάββας Καρυπίδης, τονίζοντας ότι τη δράση θα παρακολουθήσουν συνολικά 965 μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κατερίνης. 

«Θέλουμε να μάθουμε στα παιδιά ότι ο σκύλος εκτός από φίλος και σύντροφος είναι και συνεργάτης του ανθρώπου ως οδηγός τυφλών, ως σκύλος διασώστης, ως αστυνόμος κ.ά. Ως Δήμος Κατερίνης επενδύουμε στην ανάπτυξη της σχέσης ΠΑΙΔΙ & ΣΚΥΛΟΣ, προκειμένου οι Δημότες του μέλλοντος να έχουν γίνει αποδέκτες της πληροφορίας και να έχουμε καλλιεργήσει την ευαισθησία που απαιτεί μια υιοθεσία σκύλου» διευκρινίζει ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης (Τομέας Προστασίας Ζώων)Θωμάς Αναστασιάδης, ο οποίος επισημαίνει ότι «πρόκειται για ένα πρόγραμμα αμιγώς παιδοκεντρικό, στο οποίο θα δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά να ορίσουν το πεδίο της συζήτησης, να τοποθετηθούν με σκέψεις, να καταθέσουν συναισθήματα και εμπειρίες και να γίνουν συν-συντονιστές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι έρευνες σε παιδιά 2-6 ετών έδειξαν ότι ο σκύλος προκαλεί περισσότερο το ενδιαφέρον από τα υπόλοιπα ζώα στα παιδιά, τα οποία τον προτιμούν ως ζώο συντροφιάς. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι κα τα μεγαλύτερα παιδιά που συμβιώνουν με σκύλο, αντλούν μεγαλύτερη ικανοποίηση και ευχαρίστηση και νιώθουν περισσότερη συντροφικότητα σε σύγκριση με παιδιά που συμβιώνουν με άλλα ζώα.

Η δράση θα υλοποιηθεί από τη συγχρηματοδοτούμενη Πράξη «Συνέχιση Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά και δημιουργία ΚΕΜ του Δήμου Κατερίνης» με Κωδικό ΟΠΣ 6004456 στο πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2021-2027». Όπως σημειώνει σχετικά ο κος Καρυπίδης: «Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Κατερίνης συμβάλλει στην ανάπτυξη πολιτισμικών και διαπολιτισμικών δραστηριοτήτων, στην υποστήριξη των παιδιών και ευρύτερα στην ανάπτυξη δράσεων κοινωνικής αρωγής και συμπαράστασης. Μέσω του Κέντρου δύναται να οργανωθεί η κοινότητα για τοπική αναπτυξιακή και κοινωνική δράση στους τομείς της υγείας, εκπαίδευσης, απασχόλησης και ψυχαγωγίας».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου