Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Δυναμικό Άλμα του Π.Ο.Τ.Α.Π. στην Τουριστική Ανάπτυξη . Στελέχη & Εκπρόσωποι Τουρισμού Κρουαζιέρας εξερευνούν την Πιερία

Ο τουρισμός κρουαζιέρας είναι μια διαρκώς αναπτυσσόμενη και δυναμική μορφή τουρισμού, η οποία σύμφωνα με επίσημες μελέτες συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Η Πιερία διεκδικεί δυναμικά μερίδιο σε αυτόν τον κλάδο του τουρισμού, καθώς ο Πιερικός Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (Π.Ο.Τ.Α.Π.) έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό επαφές με εταιρείες, φορείς και γραφεία κρουαζιέρας, αλλά και δημοσιογράφους που ασχολούνται με το σχετικό ρεπορτάζ, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Η Πιερία έχει το πλεονέκτημα της κοντινής απόστασης από τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Βόλου, με εύκολη και γρήγορη πρόσβαση μέσω σύγχρονου και ασφαλούς οδικού δικτύου. Ο ελλιμενισμός των κρουαζιερόπλοιων σε αυτά τα λιμάνια φέρνει τουρίστες στην ευρύτερη περιοχή, αυξάνοντας σημαντικά την επισκεψιμότητα. 

 

Σε αυτό το πλαίσιο, το διάστημα 18 έως 22 Σεπτεμβρίου ο Π.Ο.Τ.Α.Π πραγματοποίησε ταξίδι εξοικείωσης με προσκεκλημένους εκπροσώπους του κλάδου της κρουαζιέρας, με στόχο την ενημέρωσή τους για τις δυνατότητες του νομού, τις προσφερόμενες υπηρεσίες, την προσβασιμότητα, τις σύγχρονες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που αξιοποιεί ο Οργανισμός για την προώθηση του προορισμού και των εμπειριών που προσφέρει όλο το χρόνο (yearround), ενώ εξετάστηκαν οι δυνατότητες σχεδιασμού θεματικών εκδρομών που να ανταποκρίνονται στις διαφορετικές ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των επιβατών.  

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την μοναδική ομορφιά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πιερίας, απολαμβάνοντας ορεινά, πεδινά ή παραθαλάσσια τοπία, καθώς και να εξερευνήσουν θρησκευτικούς, ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους. Παράλληλα, η περιοχή προσφέρει μεγάλη ποικιλία γαστρονομικών απολαύσεων, επισιτιστικές επιχειρήσεις, οινοποιεία, πλήθος καταλυμάτων αλλά κυρίως  ζεστή φιλοξενία από τους κατοίκους. Η ξενάγηση και η ενημέρωση υλοποιήθηκε εμπεριστατωμένα από τον Διευθυντή του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (Π.Ο.Τ.Α.Π.)  κ. Βασίλη Δήμου, ενώ από την πλευρά τους οι καλεσμένοι   επέδειξαν ιδιαίτερο,  ενδιαφέρον, ώστε να γίνουν τα επόμενα, σωστά βήματα για την υλοποίηση μίας κοινά επωφελούς και εποικοδομητικής συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, οι προσκεκλημένοι εκπροσωπούσαν όλες τις μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας που προσεγγίζουν τα λιμάνια Θεσσαλονίκης και Βόλου όπως Azamara, CelebrityCruises, CelestyalCruises, RoyalCaribbean, Silverseas, Costa, P&O, TUICruises και HollandAmerica, καθώς και το δημοφιλές CruiseCritic που αποτελεί τη μεγαλύτερη διαδικτυακή πηγή πληροφοριών για κρουαζιέρες στον κόσμο και εκπροσωπήθηκε από τον αρχισυντάκτη του. Το CruiseCritic ισοδυναμεί με το TripAdvisor του κλάδος της κρουαζιέρας.

Την αντιπροσωπεία υποδέχθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου, η οποία πέρα των ευχαριστιών για τη διάθεση συνεργασίας και το άριστο κλίμα που διαμορφώθηκε από τις  δύο πλευρές, επισήμανε: «Ο τουρισμός κρουαζιέρας αποτελεί μια ακόμα σημαντική παράμετρο στα άνοιγμα που υλοποιούμε ως Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και ως Π.Ο.Τ.Α.Π., ώστε να εντάξουμε στην τουριστική μας προοπτική και μια ακόμα παραγωγική συνεργασία προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας.

Όπως αποδείχθηκε ο τουρισμός κρουαζιέρας δημιουργεί πελάτες-επισκέπτες του αύριο, γιατί όσοι τουρίστες γνωρίζουν μέσω κρουαζιέρας έναν τόπο στη σύντομη περιοδεία τους, πολύ  γρήγορα τον επισκέπτονται και πάλι. Ήδη προχωρήσαμε στα επόμενα βήματα, ενώ γνωστοποιήσαμε στην αντιπροσωπεία τις ποικίλες εμπειρίες που προσφέρει η Πιερία στους επισκέπτες. Επιπρόσθετα νιώθουμε ικανοποίηση γιατί με ανάλογες πρωτοβουλίες συμβάλλουμε δυναμικά στην τοπική ανάπτυξη». 

 

Ο Πρόεδρος του Π.Ο.Τ.Α.Π. κ. Γιώργος Καραλής, ανέφερε: «Αξιοποιούμε μια ακόμα σύγχρονη τουριστική προοπτική με πολλά οφέλη και πλεονεκτήματα για τα τουριστικά δεδομένα της Πιερίας. Οι επισκέπτες, είτε από την μικρής διάρκειας παρουσία τους είτε από τις περιπτώσεις διανυκτέρευσης των κρουαζιερόπλοιων, αποτελούν τους μελλοντικούς μας επισκέπτες.Αναμφίβολα, γνωρίζοντας το νομό μας, πολλοί από αυτούς θα μας προτιμήσουν στην επόμενη τουριστική τους απόδραση καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τονίσαμε στα στελέχη και τους δημοσιογράφους το τι προσφέρουμε ως "OlympusRiviera". Ως Π.Ο.Τ.Α.Π πρωτοστατούμε και στον τουρισμό κρουαζιέρας, θεωρώντας ότι ο τομέας αυτός έχει δυναμική προοπτική, ενώ ο προορισμός μας προσφέρει εναλλακτικές και βιώσιμες όχι κορεσμένες επιλογές».

 

Την πρώτη ημέρα της επίσκεψης έγινε παρουσίαση των επικοινωνιακών εργαλείων του προορισμού «Πιερία-OlympusRiviera» έτσι ώστε οι προσκεκλημένοι να έχουν μια γενικότερη αντίληψη των πολλών και αξιόλογων συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Πιερικής γης. Στην ενημερωτική αυτή συνάντηση συμμετείχαν η Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Δίου-Ολύμπου, κα Σοφία Ζουρζούρα, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Πύδνας-Κολινδρο, κα Μαρία Ναβροζίζου, τα Μέλη του Δ.Σ. του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, κ.κ. Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης, Οδυσσέας Μανωλόπουλος, Στέλιος Ούζας, Κωνσταντίνος Σιμόπουλος, Δημήτρης Τοπαλίδης, η Υπεύθυνη Τουρισμού της Π.Ε. Πιερίας κα Μαρία Τσιμήτρη, ο κ. Γιάννης Γκατζής από την Ένωση Ξενοδόχων Παραλίαςκαι ο κ. Αλέξης Τσαουσίδης από την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Πιερίας.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζει το Δ.Σ. του Π.Ο.Τ.Α.Π.  στη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, στον Σύνδεσμο Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος για την ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Πάρκο και Μουσείο του Δίου και στο Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου για την ξενάγηση στο Παρατηρητήριο Ν. Αγαθούπολης.

 

Οι προσκεκλημένοι αναχώρησαν από την περιοχή με τις καλύτερες εντυπώσεις, δηλώνοντας εντυπωσιασμένοι από το φυσικό κάλλος και το μοναδικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας που προσφέρει η Πιερία.

To «fam trip» επιμελήθηκε  για λογαριασμό του Π.Ο.Τ.Α.Π. η εταιρεία τουριστικού μάρκετινγκ και επικοινωνίας «OneWholeTravel&Tourism».











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου