Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Μουσεία: Ελεύθερη είσοδος το Σαββατοκύριακο για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς


Στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2024 το
 Υπουργείο Πολιτισμού γιορτάζει για 28η χρονιά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού δηλαδή στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία είναι  ελεύθερη.

Φέτος, το κοινό ευρωπαϊκό θέμα του εορτασμού είναι «Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά» (European Heritage Days 2024: Routes, Networks and Connections).

Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με την 70η επέτειο της υπογραφής της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Σύμβασης (European Cultural Convention, Παρίσι 1954), η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση, εμβάθυνση και περαιτέρω ανάπτυξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Το θέμα καλύπτει πτυχές τόσο της υλικής όσο και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που απηχούν το γεγονός ότι κοινότητες, λαοί, χώρες και πολιτισμοί έχουν ποικιλοτρόπως συνδεθεί στο πέρασμα του χρόνου και οι δεσμοί αυτοί αποτυπώνονται σε κοινές αξίες, πρακτικές και επιτεύγματα, πολλά από τα οποία διασώζονται μέχρι σήμερα και συνεχίζουν να επηρεάζουν και ενδεχομένως να διαμορφώνουν τον τρόπο ζωής μας, ενώ ταυτόχρονα οι άνθρωποι διακατέχονται από την κοινή επιδίωξη για προστασία και ανάδειξη των ιστοριών και τόπων που συνθέτουν την ατομική και συλλογική μνήμη.

Πέρα όμως από την ανίχνευση και ανάδειξη ιστοριών του παρελθόντος, οι φετινές εκδηλώσεις προσφέρουν το έναυσμα και τη δυνατότητα γνωριμίας με νέα δίκτυα και δεσμούς που αναπτύσσουν οι άνθρωποι σήμερα, οι οποίοι συνδέονται πέρα από σύνορα μέσω κοινών χαρακτηριστικών, ενδιαφερόντων και προσδοκιών, παράγοντας υλικό και άυλο πολιτισμό.

Ο φετινός εορτασμός των ΕΗΠΚ θα διαρκέσει από 27 έως 29 Σεπτεμβρίου 2024, με την πλειονότητα των προγραμματιζόμενων εκδηλώσεων να είναι με φυσική παρουσία του κοινού ενώ προβλέπονται και κάποιες ψηφιακές δράσεις που μπορεί να προβάλλονται σε πραγματικό αλλά και μη χρόνο, και οι οποίες εκτός από τα ηλεκτρονικά μέσα των φορέων τους (ιστοσελίδες, σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ), θα φιλοξενηθούν και στη σελίδα των ΕΗΠΚ στο Facebook.

Ολες οι δράσεις στο πλαίσιο των εορτασμών

«Multaka: Διαπολιτισμικές περιηγήσεις» στο Λουτρό των Αέρηδων στην Πλάκα 

28, 29 Σεπτεμβρίου, ώρα 11:00

Διαπολιτισμικές περιηγήσεις που πραγματοποιούνται από ειδικά εκπαιδευμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού “διαπολιτισμικό περιηγητή” και απευθύνονται σε πολίτες της Αθήνας. Στόχος τους η γνωριμία και η εξοικείωση των συμμετεχόντων/ουσών με ένα σημαντικό μνημείο της πόλης μέσα από μία βιωματική και διαπολιτισμική προσέγγιση.

Αριθμός συμμετεχόντων κάθε περιήγησης: Έως 15 άτομα (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)- Γλώσσα περιήγησης: Ελληνική
Συνεργαζόμενοι φορείς: Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού
Διεύθυνση χώρου εκδήλωσης: Κυρρήστου 8, 10556, Αθήνα
Υπεύθυνες εκδήλωσης: Ανδρομάχη Κατσελάκη, Όλγα Σακαλή (ΥΠΠΟ-ΔΑΜΕΕΠ), Π. Ανδριανοπούλου (ΥΠΠΟ-ΜΝΕΠ), Φ. Κεραμίδα (Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου)
Τηλ.: 2103321709, e-mail: tepe.dmeep@culture.gr

«Διαδρομές έργων τέχνης: με αφορμή το ταξίδι του «Προμηθέα Λυόμενου» του Carl Bloch» στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου

7 Οκτωβρίου, ώρα 10.00

Ημερίδα
Ένας άγνωστος πίνακας του φημισμένου Δανού ζωγράφου Carl Bloch, ανακαλύφθηκε στην πρώην βασιλική Έπαυλη του Τατοΐου, συντηρήθηκε στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων στην Αθήνα, ταξίδεψε για μια έκθεση αφιερωμένη στον ζωγράφο στο Κρατικό Μουσείο Τέχνης της Δανίας και θα τοποθετηθεί οριστικά προς έκθεση στην πρώην βασιλική Έπαυλη του Κτήματος Τατοΐου, το 2025.  Θα παρουσιαστεί το οδοιπορικό του πίνακα από τη λήθη των αποθηκών του Τατοΐου, στα φώτα των εγκαινίων της έκθεσης στην Κοπεγχάγη, με σταθμούς στη συντήρησή του και στις προϋποθέσεις προετοιμασίας και μεταφοράς του.  Επίσης, θα παρουσιαστούν τα μέχρι σήμερα γνωστά στοιχεία για τη δημιουργία του πίνακα και τους συμβολισμούς του έργου.
Συνεργαζόμενοι φορείς: Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου
Διεύθυνση χώρου εκδήλωσης: Θεωρίας 12, Πλάκα, 10555, Αθήνα
Υπεύθυνη εκδήλωσης: Μαρία Κρινή
Τηλ.: 2103215548, 2103244628 (εσωτ. 106), e-mail: mkrini@culture.gr

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

«Σαν σήμερα…σαν χθες. Παιχνίδια και γιορτή, χοροί και μουσική»

27 Σεπτεμβρίου
Εκδήλωση για παιδιά.
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Σαν σήμερα…σαν χθες. Παιχνίδια και γιορτή, χοροί και μουσική» για μαθητές Α΄ θμιας Εκπαίδευσης (Δ΄ έως Στ΄ Δημοτικού). Ώρα: 10:00-12:00.


Θεματικές περιηγήσεις
26 Σεπτεμβρίου, ώρα: 12.00-12:45
«Το πολυσύχναστο λιμάνι της Περατής στο λυκόφως του μυκηναϊκού κόσμου». Θεματική περιήγηση στην αίθουσα 3 του Μουσείου. .

27 Σεπτεμβρίου
«Διαδρομές μνήμης μέσα από το Φωτογραφικό Αρχείο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου». Θεματική περιήγηση στους χώρους του Μουσείου και προβολή παρουσίασης στο Αμφιθέατρο. Ώρα: 10:00-10:45, 11:00-11:45.
?«Προϊστορικά δίκτυα επικοινωνίας και πολιτισμικοί δεσμοί στο ΒΑ Αιγαίο και τις Κυκλάδες». Θεματική περιήγηση στις αίθουσες 5 και 6 του μουσείου. Ώρα 13.00-14:00.

29 Σεπτεμβρίου
«Φτάνει λοιπόν στο σπίτι του πατέρα μου κάποιος ανάμεσά τους τετραπέρατος, στο χέρι του κρατώντας μαλαματένιο περιδέραιο, με 460 περασμένες χάντρες από κεχριμπάρι" Οδύσσεια, ο, 455-457. Κεχριμπάρι: Τα δώρα από το Βορρά ή το εμπόριο του στους πρώιμους μυκηναϊκούς χρόνους». Θεματική περιήγηση στην αίθουσα 3 του Μουσείου. Ώρα: 11:00-11:40.
«Θρησκευτικά δίκτυα: εισαγωγή νέων λατρειών στην Αττική». Θεματική περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου. Ώρα: 12:00-13:00.
Για τη συμμετοχή στις θεματικές περιηγήσεις είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική κράτηση (https://ds.namuseumlive.gr/el/hmerologio-drasthriothtwn/)
Διεύθυνση χώρου εκδηλώσεων: 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 44, 10682 Αθήνα
Υπεύθυνοι εκδηλώσεων: Άννα – Βασιλική Καραπαναγιώτη (Γενικός συντονισμός), Ευάγγελος Βιβλιοδέτης, Κωνσταντίνος Νικολέντζος, Παναγιώτα Κουτσιανά, Αριάδνη Κλωνιζάκη, Αικατερίνη Κωστάντη, Κάτια Μαντέλη, Νεκταρία Ρουμελιώτη, Μαρία Σελέκου, Μαρία Χιδίρογλου
Τηλ. 2132144856, 2132144889, e-mail: eam@culture.gr

Νομισματικό Μουσείο

Παρουσίαση νέου μεταλλίου του Νομισματικού Μουσείου για το 2024

27 Σεπτεμβρίου, ώρα: 12:00
Παρουσίαση νέου μεταλλίου του Νομισματικού Μουσείου για το 2024 στην αίθουσα Εσπερίδων του Ιλίου Μελάθρου.


Ρεσιτάλ κιθάρας
27 Σεπτεμβρίου, ώρα: 19:00.
Ρεσιτάλ κιθάρας με τον Ιωάννη Ανδρόνογλου στην αίθουσα Εσπερίδων του Ιλίου Μελάθρου.
Διεύθυνση χώρου εκδηλώσεων: Νομισματικό Μουσείο, Πανεπιστημίου 12, 10671, Αθήνα
Υπεύθυνη εκδηλώσεων: Ελένη Νάκη
Τηλ. 2103632057, e-mail: nm@culture.gr

Επιγραφικό Μουσείο

«Αρχαία Δίκτυα. Συμμαχίες και πρόξενοι»
27, 28 Σεπτεμβρίου, ώρα 12:00
Θεματικές ξεναγήσεις σε επιλεγμένα εκθέματα του Επιγραφικού Μουσείου που αφορούν σε συνθήκες συμμαχίας και στα προξενικά ψηφίσματα με τα οποία ο αθηναϊκός δήμος τιμούσε και απένεμε τον τίτλο του προξένου σε ξένους πολίτες που προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες στην πόλη των Αθηνών.
Διεύθυνση χώρου εκδήλωσης: Επιγραφικό Μουσείο, Τοσίτσα 1, 10682, Αθήνα
Υπεύθυνοι εκδηλώσεων: Αθανάσιος Θέμος, Ελένη Ζαββού, Ειρήνη Χωρέμη
Τηλ. 2108847575, e-mail: ema@culture.gr

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

«Εμπορικοί δρόμοι και προσκυνηματικά ταξίδια»
29 Σεπτεμβρίου, ώρες 10:30 και 12:00
Ξεναγήσεις για ενήλικες με αφορμή εκθέματα του Μουσείου στη μόνιμη έκθεση. Ομάδες επισκεπτών θα περιηγηθούν στους εκθεσιακούς χώρους συμμετέχοντας σε ένα ταξίδι διαδρομών της βυζαντινής επικράτειας, με θέμα: α) τους εμπορικούς δρόμους ως μέσο μεταφοράς προϊόντων και πολιτιστικών επιρροών και β) το προσκυνηματικό ταξίδι σε ιερούς τόπους του Χριστιανισμού ως πνευματική εμπειρία και ως περιήγηση.

«Έμπορος στη Βυζαντινή αυτοκρατορία»
30 Σεπτεμβρίου, ώρα 09:30
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα-παιχνίδι που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο και αφορά στις οικονομικές δραστηριότητες και την οικονομία του Βυζαντίου μέσα από τα εκθέματα.
Διεύθυνση χώρου εκδήλωσης: Λεωφ. Βασ. Σοφίας 22, 10675, Αθήνα
Υπεύθυνος εκδήλωσης: Πρωτ. Περίανδρος Ι. Επιτροπάκης
Τηλ. 2132139536, e-mail: pepitropakis@culture.gr

Μουσείο Ακρόπολης

«Περί υγείας: ιχνηλατώντας ένα πανανθρώπινο και διαχρονικό αγαθό»
29 Σεπτεμβρίου, ώρες 10:00 (αγγλικά) & 12:00(ελληνικά)
Θεματική παρουσίαση σε ενήλικο κοινό, που διερευνά τις αντιλήψεις των αρχαίων για την υγεία, την υγιεινή, ατομική και δημόσια, τη φροντίδα του σώματος και κατ’ επέκταση της ψυχής, ενώ ταυτόχρονα φωτίζει τη λατρευτική/θρησκευτική διάσταση αυτών. Θα εξεταστεί πως μέσα από πολιτιστικές διαδρομές, εμπορικές επαφές και ανταλλαγές διαμορφώθηκαν αυτές οι αντιλήψεις αφομοιώνοντας στοιχεία για τους τρόπους υγιεινής διαβίωσης και τις θεραπευτικές μεθόδους που αποκαθιστούν την αρμονική ισορροπία του οργανισμού, αλλά και ποιες υπήρξαν οι επιδράσεις αυτών σε άλλους πολιτισμούς χωρίς σύνορα χωρικά και χρονικά.
Διεύθυνση χώρου εκδήλωσης: Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, 11742, Αθήνα
Υπεύθυνη εκδήλωσης: Κατερίνα Διαμαντίδου
Τηλ. 6947895673, e-mail: Katherine.diamantidou@theacropolismuseum.gr

Ψηφιακές δράσεις των Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς

«Περιηγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Μονής Δαφνίου και του Ιερού της Αφροδίτης στο Χαΐδάρι»
Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής
Ιστότοποι:
https://www.efada.gr/ https://www.facebook.com/efadagr/?view_public_for=100596401877545&ref=page_internal
https://www.facebook.com/MegaraArchaeologicalMuseum/ https://www.facebook.com/EHDaysGR
Ημερομηνία: 27, 28, 29 Σεπτεμβρίου
Τύπος εκδήλωσης: Βίντεο με θέμα τις περιηγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Μονής Δαφνίου και του Ιερού της Αφροδίτης στο Χαΐδάρι
Υπεύθυνες δράσης: Καλλιόπη Φλώρου, Ευσταθία Ανέστη
Τηλ. 2103213571, e-mail: efada@culture.gr

«Μαζιριές της Κάσου - Σιτάκα»
2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου
Ιστότοποι: https://2dim-peir-rodou-new.dod.sch.gr
Ημερομηνία: 28 Σεπτεμβρίου
Τύπος εκδήλωσης: Εικονική έκθεση και διαδικτυακή μαγνητοσκοπημένη μουσική εκδήλωση/παράσταση με θέμα τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Κάσου
Υπεύθυνες δράσης: Μαντικού Σταματία, Λιβανίου Ευαγγελία
Τηλ. 2241030985, e-mail: mail@2dim-peir-rodou.dod.sch.gr

«2ο Πανέβριο Μαθητικό Φεστιβάλ Τοπικής Ιστορίας και Παραδοσιακής Μουσικής»
4ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης «Χρόνης Αηδονίδης»
Ιστότοπος: https://youtu.be/4KvSXer0FHQ
Ημερομηνία: 29 Σεπτεμβρίου
Τύπος εκδήλωσης: Διαδικτυακή μαγνητοσκοπημένη μουσική εκδήλωση/παράσταση
Συνεργαζόμενοι φορείς: Αρχείο Μουσικολαογραφικής Παράδοσης Χρόνης Αηδονίδης, Δήμος Αλεξανδρούπολης
Υπεύθυνοι δράσης: Χρυσοβαλάντης Σαΐρης, Μπατζόλα Ευαγγελία
Τηλ. 2551026454, e-mail: sairisv@gmail.com

«Το ψηφιακό μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης του 4ου Γυμνασίου Γλυφάδας»
4ο Γυμνάσιο Γλυφάδας Αττικής
Ιστότοποι: https://4gym-glyfad.att.sch.gr/ , https://blogs.sch.gr/kchazapi/
Ημερομηνία: 27, 28, 29 Σεπτεμβρίου
Τύπος εκδήλωσης: Εικονική έκθεση με τη συλλογή αντικειμένων της Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης που συγκέντρωσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου
Συνεργαζόμενος φορέας: Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Γυμνασίου Γλυφάδας
Υπεύθυνη δράσης: Αικατερίνη Χαζάπη
Τηλ. 2109611026, 2109646423, e-mail: chazapi_katerina@yahoo.gr

«Στην διαδρομή της Αρχαίας Εγνατίας»
6ο Γυμνάσιο Καβάλας
Ιστότοπος: https://6gym-kaval.kav.sch.gr/
Ημερομηνία: 27, 28, 29 Σεπτεμβρίου
Τύπος εκδήλωσης: Εικονική έκθεση, εκπαιδευτικό διαδραστικό παιχνίδι και μαγνητοσκοπημένη διαδικτυακή παρουσίαση με θέμα την Αρχαία Εγνατία.
Υπεύθυνες δράσης: Ευθυμία Ξουβερούδη, Μυρσίνη Χατζηγιάννη
Τηλ.: 2510243887, e-mail: eraaccreditation6g@gmail.com

«Tα σπουδαιότερα μνημεία της Αθήνας»
6ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής
Ιστότοπος: https://6dim-ag-parask.att.sch.gr/
Ημερομηνία: 28 Σεπτεμβρίου
Τύπος εκδήλωσης: Εκπαιδευτικό διαδραστικό παιχνίδι με θέμα τα μνημεία της Αθήνας
Υπεύθυνη δράσης: Αικατερίνη Ντίμου
Τηλ.: 2106527551, e-mail: katerina4dimou@gmail.com

«Ατενίζω το μέλλον μέσα από την ιστορία του τόπου μου»
Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ιστιαίας-Αιδηψού
Ιστότοπος: http://dim-ag-istiaias.eyv.sch.gr/
Ημερομηνία: 29 Σεπτεμβρίου
Τύπος εκδήλωσης: Εικονική έκθεση και διαδικτυακή ξενάγηση
Συνεργαζόμενοι φορείς: Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού, Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου, Λαογραφικό Μουσείο Αγίου
Υπεύθυνες δράσης: Νεκταρία Σκουρτανιώτη, Ευαγγελία Λιαροπούλου
Τηλ. 2226031244, e-mail: mail@dim-ag-istiaias.eyv.sch.gr

«Following El Greco’s Paths. The Heritage of a Universal Painter»
Πρότυπο Γυμνάσιο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά
Ιστότοποι: https://padlet.com/sofiasvarna/following-el-greco-s-paths-the-heritage-of-a-universal-paint-rrysf9lgr30sgnrp
Ημερομηνία: 27, 28, 29 Σεπτεμβρίου
Τύπος εκδήλωσης: Ψηφιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τη ζωή και το έργο του El Greco
Υπεύθυνες δράσης: Δήμητρα Βάντζου, Ευαγγελία Γεώργα, Δέσποινα Κορωνάκη, Σοφία Σβάρνα
Τηλ. 2104122260, e-mail: gympeiri@sch.gr

«Το ψηφιακό Μαρούσι»
Γυμνάσιο Εκπαιδευτηρίων Δούκα
Ιστότοπος: https://1drv.ms/u/s!Any7eBIGwfZRzl_oBaBlCh5UnhgP?e=ELUe2n
Ημερομηνία: 27 Σεπτεμβρίου
Τύπος εκδήλωσης: Εκπαιδευτικό διαδραστικό παιχνίδι με θέμα τη σύγχρονη ζωή, αλλά και στο παρελθόν της πόλης του Αμαρουσίου
Υπεύθυνη δράσης: Χριστίνα Σταμάτη
Τηλ. 2106186000/6941474933, e-mail: info@doukas.gr

«Ξένες προσωπικότητες που επηρέασαν την πόλη της Θεσσαλονίκης όπως αυτές διαφαίνονται μέσα από την ονομασία των οδών της»
Γενικό Λύκειο Ασβεστοχωρίου Θεσσαλονίκης
Ιστότοπος: https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1LNeCY7pOSkEGv-kIMQKVKos6MCDy5qA&usp=sharing
Ημερομηνία: 27, 28, 29 Σεπτεμβρίου
Τύπος εκδήλωσης: Ψηφιακή εφαρμογή
Υπεύθυνη δράσης: Μαρία Νιζαμίδου
Τηλ. 6974273236, e-mail: nizamidou@sch.gr

«Ακολουθούμε μουσικά τον κύκλο της ζωής»
Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας "Κωνσταντίνος και Ελένη Παπανικολάου"
Ιστότοπος: www.youtube.com/@user-pz8dd7hv1q
Ημερομηνία: 29 Σεπτεμβρίου
Τύπος εκδήλωσης: Διαδικτυακή παρουσίαση/βίντεο, όπου θα αναδειχθεί ο ρόλος του του μουσικού σχολείου Σιάτιστας ως κρίκου που συνδέει την προφορική τοπική τραγουδιστική παράδοση, που χάνεται με την πάροδο των ετών, με τη σύγχρονη εποχή και τη νέα γενιά.
Υπεύθυνη δράσης: Μαρία Κουζιάκη
Τηλ. 6977917715, e-mail: makouziaki@gmail.com

«Ένα Μουσείο γεννιέται…»: Ψηφιακό χρονολόγιο του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας»
Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα - Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Ιστότοπος: https://pluggy.eu/
Ημερομηνία: 27, 28, 29 Σεπτεμβρίου
Τύπος εκδήλωσης: Ψηφιακό χρονολόγιο που παρουσιάζει την οικογένεια Τσαλαπάτα και την επιχειρηματική δράση της, από το 1905 έως την ίδρυση του Πλινθοκεραμοποιείου Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, και αναδεικνύει τη λειτουργία του ομώνυμου συγκροτήματος, από την ίδρυση του εργοστασίου μέχρι τη μουσειακή του επανάχρηση.
Υπεύθυνη δράσης: Ειρήνη Μαστροπαύλου
Τηλ. 2103256939, e-mail: MastropavlouE@piraeusbank.gr

«Κληρονομιά σε διάλογο-Heritage in Dialogue»
Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ (ΕΚΕΦΕΔ)
Ιστότοπος: https://sincere-project.eu/events/heritage-in-dialogue/
Ημερομηνία: 27 Σεπτεμβρίου
Τύπος εκδήλωσης: Διαδικτυακή παρουσίαση
Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος “SINCERE - The second life of modern period architecture: Resilient and adaptive renovation towards net-zero carbon heritage buildings” δύο κτήρια Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ένα νεοκλασικό σχολείο στη Ρόδο και ένα χαλυβουργείο στην Οστράβα της Τσεχίας συνομιλούν διαδικτυακά μεταξύ τους, με σκοπό να διεγείρουν μια διαπολιτισμική συζήτηση με θέμα τη βιώσιμη ανακαίνιση κτηρίων πολιτιστικής κληρονομιάς.
Συνεργαζόμενοι φορείς: NETHOOD, Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου (Ελλάδα), Museum+ (Ostrava, Τσεχία)
Υπεύθυνοι δράσης: Ιωάννης Καρατάσιος, Παναγιώτης Αντωνιάδης, e-mail: i.karatasios@inn.demokritos.gr, panayotis@nethood.org

«Βιομηχανική Πολιτιστική Κληρονομιά- Το δίκτυο της Τομάτας- Οι δεσμοί των ανθρώπων»
Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός»
Ιστότοπος: www.tomatomuseum.gr, https://www.facebook.com/Tomatomuseum/
Instagram Tomato Industrial Museum
Ημερομηνία: 27, 28, 29 Σεπτεμβρίου
-Δημιουργία ιστοσελίδας με υλικό από τα 9 εργοστάσια τομάτας που υπήρχαν στη Σαντορίνη
-Δημιουργία δημοσιεύσεων στα social media για την προώθηση του υλικού
-Παρότρυνση και συμμετοχή του κοινού με ιστορίες, επιπλέον υλικό.
Συνεργαζόμενος φορέας: Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης Δ. Νομικός Α.Β.Ε.Κ
Υπεύθυνη δράσης: Βάνη Βαλιάνου Νομικού
Τηλ. 2286085141, e-mail: info@tomatomuseum.gr

«Μνημεία εντός και εκτός αστικού ιστού Δήμου Μαρκοπούλου»
Δήμος Μαρκοπούλου
Ιστότοπος: https://www.markopoulo.gr/
Ημερομηνία: 27, 28, 29 Σεπτεμβρίου
Τύπος εκδήλωσης: Διαδικτυακό εκπαιδευτικό υλικό και διαγωνισμός ζωγραφικής για παιδιά Α’ βάθμιας εκπαίδευσης με θέμα τα μνημεία του Δήμου Μαρκοπούλου
Υπεύθυνος δράσης: Δημήτριος Κολιαβασίλης
Τηλ. 2299020150, e-mail: antid.politismou@markopoulo.gr

«12ο FolCalFest Διασυνοριακοί Διάλογοι: Σχέσεις πολυφωνίας»
Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Τραγουδήματος [ΕΡ.Κ.Ε.Τ.]
Ιστότοπος: https://folcalfest.net/event/12-folcalfest-2024-03-02-03/
Ημερομηνία: 27, 28, 29 Σεπτεμβρίου
Τύπος εκδήλωσης: Διαδικτυακή μουσική εκδήλωση/παράσταση με θέμα τις λαϊκές πολυφωνίες των νοτιοδυτικών Βαλκανίων
Συνεργαζόμενοι φορείς: Πρεσβεία Αλβανικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Περιφέρεια Αττικής, Περιφέρεια Ηπείρου, Αλβανική Κοινότητα στην Ελλάδα, Δήμος Παπάγου-Χολαργού, Δήμος Ιωαννιτών
Υπεύθυνη δράσης: Παρασκευή Κανελλάτου
Τηλ. 2106519697, e-mail: info@erket.org

Πηγή: iefimerida.gr 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου