Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο


1897: Σημειώνεται η σφαγή του Λάτιμερ, μια τραγική στιγμή στην ιστορία των εργατικών αγώνων. Ο τοπικός σερίφης ανοίγει πυρ και σκοτώνει 19 μετανάστες ανθρακωρύχους, που πάλευαν για ανθρώπινες συνθήκες εργασίαςστα ορυχεία Κάλβιν Παρντί στο Λάτιμερ της Πενσυλβάνιας.

1898: H αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, γνωστότερη ως Σίσυ, δολοφονείται στη Γενεύη από τον αναρχικό Λουίτζι Λουκένι.

1919: Υπογράφεται η Συνθήκη του Αγίου Γερμανού (Σεν Ζερμέν), μεταξύ των νικητών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και της νεοσύστατης Δημοκρατίας της Αυστρίας, που βάζει τέλος στην Αυτοκρατορία της Αυστροουγγαρίας. Με τη συνθήκη αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Τσεχοσλοβακίας και του κράτους των Σλοβένων, Κροατών και Σέρβων.

1925: Υπογράφεται και δημοσιεύεται το πρώτο Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας, που τίθεται αμέσως σε ισχύ.1960: 

Ο θρυλικός Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος, Αμπέμπε Μπικίλα, κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, τρέχοντας ξυπόλητος.

1977: Ο Τυνήσιος φονιάς, Χαμιντά Τζαντουμπί, είναι ο τελευταίος κατάδικος που εκτελείται με γκιλοτίνα στη Γαλλία.

1981: Στην Ελλάδα, εγκαινιάζεται η νέα περιφερειακή οδός Αλίμου – Καρέα – Κατεχάκη.

1991: Οι Nirvana κυκλοφορούν τη μεγάλη επιτυχία τους «Smells Like Teen Spirit».

1995: Προβάλλεται στους ελληνικούς κινηματογράφους η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το βλέμμα του Οδυσσέα», που κερδίζει το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών.

2003: Άγνωστος καταφέρει πολλαπλά τραύματα με μαχαίρι στην υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Άννα Λιντ, την ώρα που ψωνίζει σε πολυκατάστημα της Στοκχόλμης. Θα υποκύψει στα τραύματά της την επόμενη μέρα.

2009: «Λεφτά υπάρχουν» λέει σε προεκλογική ομιλία του ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αναγγέλλει αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό αν κερδίσει τις εκλογές.

Γεννήσεις

1933 – Καρλ Λάγκερφελντ, γερμανός σχεδιαστής μόδας

1956 – Γιάννης Μπέζος, έλληνας ηθοποιός

1960 – Κόλιν Φερθ, άγγλος ηθοποιός

1968 – Γκάι Ρίτσι, άγγλος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός

Θάνατοι

1797 – Μαίρη Γουόλστονκραφτ, φεμινίστρια και συγγραφέας, τα γραπτά της οποίας συνέβαλαν στη διαμόρφωση του σύγχρονου φεμινιστικού κινήματος.

2003 – Νίκος Λαδένης (Nico Ladenis), ελληγνοβρετανός σεφ και εστιάτορας

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας

Σήμερα Γιορτάζουν

Εραστός, Κλημεντίνη, Κλήμης, Μηνοδώρα, Μητροδώρα, Πουλχερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου