Στο στόχαστρο της τρόικας έχουν μπει οι επιδοτήσεις των αγροτών από την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς απαιτούν η μαύρη τρύπα του ΟΓΑ ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ να καλυφθεί με τις κοινοτικές ενισχύσεις που λαμβάνουν εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγοί
Οι εκπρόσωποι της τρόικας διαπιστώνοντας ότι οι οφειλές των παραγωγών... προς τον ΟΓΑ για ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, ζητούν μετ' επιτάσεως από την κυβέρνηση, η μαύρη τρύπα του ταμείου να καλυφθεί από τις επιδοτήσεις που θα λάβουν φέτος οι οφειλέτες.
Αυτό που έχει τονιστεί μάλιστα στις επαφές μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας είναι πως ένας συμψηφισμός οφειλών με επιδοτήσεις θα μπορούσε να αποτελέσει ανάχωμα για να διασωθούν από νέα περικοπή οι συντάξεις.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η τρόικα ασκεί έντονες πιέσεις για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που θα επιτρέπει να εισπραχθούν οι οφειλόμενες ληξιπρόθεσμες εισφορές προς τον ΟΓΑ, με απευθείας παρακράτηση των επιδοτήσεων που θα λαμβάνουν οι αγρότες εκείνοι, που χρωστούν στον Οργανισμό και δεν ρυθμίζουν τα βεβαιωμένα χρέη τους.
Το επιχείρημα μάλιστα που θέτουν οι εκπρόσωποι της τρόικας είναι ότι ο ΟΓΑ δεν έχει αρμοδιότητα έκδοσης πράξεων βεβαίωσης για αναγκαστικές εισπράξεις οφειλών και ζητούν ο συμψηφισμός οφειλών και επιδοτήσεων να γίνει μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, του Οργανισμού που είναι υπεύθυνος για την καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες και όχι μέσω του νέου Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), στο οποίο θα ενταχθούν τα μεγαλύτερα ταμεία.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, περισσότεροι από 280.000 αγρότες δεν πληρώνουν σήμερα τις εισφορές τους στον ΟΓΑ και το συνολικό οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ σε ρύθμιση του ταμείου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ανταποκρίθηκε το 18% των οφειλετών.
Το σύνολο των επιδοτήσεων για φέτος ανέρχεται σε 2,2 δισ. Εφόσον περάσει από τη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για συμψηφισμό των οφειλών με τις κοινοτικές επιδοτήσεις, τότε το 1/4 των άμεσων ενισχύσεων που σκοπό έχουν τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, θα οδεύσουν στα ταμεία του ΟΓΑ.
Το λεγόμενο τσεκ της ενιαίας ενίσχυσης καταβάλλεται διά μέσω του Οργανισμού Πληρωμών ΟΠΕΚΕΠΕ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών και αυτό που εξετάζεται ως λύση είναι η έκδοση ενταλμάτων παράλληλα με την εκταμίευση των ποσών, για τον απευθείας συμψηφισμό με τις οφειλές προς τον ΟΓΑ.
Οι άμεσες ενισχύσεις της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) αφορούν τη στήριξη του εισοδήματος (που ουσιαστικά στοχεύει στη στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας αντισταθμίζοντας μέρος του κόστους παραγωγής που στην ΕΕ είναι υψηλό και καταβάλλεται ετήσια. Η κοινοτική συμμετοχή ανέρχεται στο 100% της δαπάνης στη συντριπτική πλειονότητα των καταβαλλομένων ενισχύσεων και αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ και αφορά 650.000 δικαιούχους (ασφαλισμένοι στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων είναι περίπου 280.000 -300.000).
Εφόσον πάντως η απαίτηση της τρόικας γίνει πράξη θα είναι η πρώτη φορά που θα ανάψει το πράσινο φως για να παρακρατηθούν ποσά απευθείας από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος ώστε να υιοθετηθεί ο συμψηφισμός των επιδοτήσεων και με άλλες οφειλές των αγροτών είτε προς το Δημόσιο, ακόμα και προς τις τράπεζες.
Φορείς αγροτικών ενώσεων επισημαίνουν ότι οι κοινοτικές ενισχύσεις αποτελούν σε αρκετές φορές ποσά υποδεέστερα των ασφαλιστικών εισφορών και η μη είσπραξή τους από τους παραγωγούς θεωρείται βέβαιο ότι θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
Σε περίπτωση πάντως τέτοιων συμψηφισμών πριν ή μετά την πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι μπορεί να δημιουργηθεί κίνδυνος σοβαρών καταλογισμών. Η Ε.Ε. δεν επιτρέπει με ποσά που αυτή καταβάλλει να γίνεται εξυπηρέτηση άλλων υποχρεώσεων τρίτων και να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας των κοινοτικών ενισχύσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου