http://www.ethnos.gr
Στη «χρυσή» λίστα με τα νέα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας περιλαμβάνονται το λάδι, οι βρώσιμες ελιές, το γάλα, το κρασί, ο καπνός, το βαμβάκι, ενεργειακά φυτά όπως ο ηλίανθος, φρούτα. Από τη λίστα δεν θα λείπει και ο κρόκος Κοζάνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν οι «Επαγγελματικές Ευκαιρίες», τα νέα συμβόλαια θα ανακοινωθούν μέχρι τέλος του χρόνου και θα έρθουν να εμπλουτίσουν τα ήδη υπάρχοντα, αφού ο στόχος είναι να έχουν πρόσβαση όλοι οι αγρότες της Ελλάδας.
«Η επιτυχία των προγραμμάτων είναι πολύ μεγάλη» αναφέρει στις Επαγγελματικές Ευκαιρίες ο κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, που «τρέχει» τη συγκεκριμένη δράση. Και εξηγεί:
Η συμβολαιακή γεωργία εξορθολογίζει τα κόστη, δίνει ρευστότητα στον παραγωγό όταν τη χρειάζεται -χωρίς να χρειαστεί να βάλει καμιά υποθήκη-, πληρώνει σε συγκεκριμένη ημερομηνία (με την παράδοση του προϊόντος) και σε συμφωνημένη τιμή. Ακόμα και αν η παραγωγή υποστεί ζημιές, ο αγρότης είναι ασφαλισμένος και θα πληρωθεί στην ώρα του. Ο στόχος μας είναι να επεκταθούμε σε όλες τις παραγωγές ανεξαρτήτως τιράζ, καταλήγει ο κ. Αντωνιάδης.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η συμμετοχή στα προγράμματα θα είναι διπλάσια το 2014 σε σχέση με φέτος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο πρόγραμμα για τους ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας και της Πέλλας οι συμμετοχές ήταν 450 και του χρόνου θα είναι πάνω από 1.000. Ο λόγος είναι απλός. Οι παραγωγοί διευκολύνθηκαν να φέρουν σε πέρας την καλλιέργεια και οι πληρωμές ξεκίνησαν από τις 17 Ιουλίου (δηλαδή πολύ νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία που ήταν η 30ή Σεπτεμβρίου).
Η επιτυχία του προγράμματος έγκειται και στη σωστή επιλογή της επιχείρησης ή του συνεταιρισμού που θα αναλάβει την απορρόφηση της παραγωγής. Το βασικό κριτήριο επιλογής είναι ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι απολύτως φερέγγυες, με παρουσία ει δυνατόν και στο εξωτερικό και εμπνέουν εμπιστοσύνη.
Με τη συμβολαιακή γεωργία η στόχευση είναι τριπλή: Ο παραγωγός έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια κίνησης την ώρα που τα χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες του. Δηλαδή από το να αγοράσει τους σπόρους, τα λιπάσματα, να πληρώσει τα εργατικά, μέχρι το καύσιμο για τα αγροτικά μηχανήματα.
Το δάνειο είναι χαμηλότοκο και αποπληρώνεται με τη διάθεση της παραγωγής. Το ποσό του δανείου πιστώνεται σε μία κάρτα, μέσω της οποίας ο παραγωγός κάνει τις συναλλαγές του. Ο τόκος επιβαρύνει το ποσό που εκταμιεύεται κάθε φορά και όχι το σύνολο του δανείου. Επίσης το ποσό είναι σταθμισμένο ανάλογα με τα έξοδα που απαιτούνται για την καλλιέργεια. Το 60% περίπου αφορά δαπάνη για αγορά λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και για καύσιμα, ενώ το υπόλοιπο 40% αφορά πληρωμή εργατικών.
Και τρίτον, η απορρόφηση της παραγωγής είναι εξασφαλισμένη, όπως και η έγκαιρη πληρωμή. Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς καλύπτει τον παραγωγό με πρόσθετες (πέραν του ΕΛΓΑ) εγγυήσεις για την πιθανή απώλεια παραγωγής λόγω καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών.
Τρία είναι και τα συμβαλλόμενα μέρη: η Τράπεζα Πειραιώς, η εταιρεία - συνεταιρισμός που δεσμεύεται ότι θα απορροφήσει το προϊόν σε προκαθορισμένη τιμή και φυσικά οι αγρότες-παραγωγοί.
Καθοριστικός όμως είναι και ο ρόλος μιας σειράς συνεργαζόμενων εταιρειών (εμπορίας καυσίμων, φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων), οι οποίες θα πληρώνονται από τον παραγωγό μέσω της κάρτας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου