Υλικά για 4 άτομα:
- 1 κοτόπουλο περίπου 1½ κιλό, κατά προτίμηση βιολογικό ή ελευθέρας βοσκής (ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας το κόψει σε παϊδάκια)
- 250 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό
- 1 σκελίδα σκόρδου καθαρισμένη και ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
- 3 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
- 1 κουτ. σούπας φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη (γλαστράκια με φρέσκια ρίγανη βρίσκουμε πλέον σε αρκετά μεγάλα σούπερ μάρκετ). εναλλακτικά, βάζουμε 1/2 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη, τριμμένη
- ξύσμα από 1/2 λεμόνι, ακέρωτο (κατά προτίμηση βιολογικό)
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1½ κιλό πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το σκόρδο, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ρίχνουμε τα παϊδάκια και τα γυρίζουμε απ’ όλες τις πλευρές, ώστε να καλυφθούν με τη μαρινάδα. Τα σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και τα αφήνουμε να μαριναριστούν μέχρι να ετοιμάσουμε τις πατάτες.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κύβους 3 εκ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μεγάλο ταψί, βάζουμε στη μέση τα παϊδάκια μαζί με τη μαρινάδα τους και γύρω τις πατάτες. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, βάζουμε το φαγητό στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να γίνει και να ροδίσει.
Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος σωθούν τα υγρά, συμπληρώνουμε ελάχιστο νερό. Σβήνουμε το φούρνο, αλλά αφήνουμε το φαγητό μέσα, για περίπου 5 λεπτά, με μισάνοιχτη την πόρτα. Με τον τρόπο αυτό το ψητό «ξεκουράζεται» και δεν γίνεται ξερό, αλλά κρατάει την υγρασία του.
Σερβίρουμε με τυρί φέτα και πράσινη σαλάτα.
Τι πίνουμε: Ενα λευκό κρασί με οξύτητα και σώμα, όπως Ασύρτικο, Chardonnay, Ροδίτη και, γιατι όχι, μια ξανθιά Lager.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου