Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Οδηγίες της ΕΣΗΕΑ προς συνταξιούχους...


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ενημερώνει τους συνταξιούχους συναδέλφους ότι είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ εφαρμογή ηλεκτρονικής αίτησης για κάθε συνταξιούχο με την
οποία θα ζητεί να μην.. εφαρμοστούν οι περικοπές κυρίων και επικουρικών συντάξεων με βάση τους μνημονιακούς νόμους 4051/2012 και 4093/2012. 

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://apps.ika.gr/eAccess/login.xhtml και για την είσοδο σε αυτή απαιτούνται τα στοιχεία ταυτοποίησης του taxisnet, o ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ του ενδιαφερομένου. 

Σύμφωνα με σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (2287/2015) οι ανωτέρω περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές όμως η απόφαση του ισχύει από την ημέρα της δημοσίευσής της (10-6-2015). Κατά συνέπεια θα πρέπει ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ να συμμορφωθούν άμεσα για το υπόλοιπο του έτους 2015 τουλάχιστον. 

Το κείμενο της αίτησης προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ έχει ως εξής: 

«Παρακαλώ να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις που έχουν καθοριστεί με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 και υποπαρ. ΙΑ.6 του ν.4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη που λαμβάνω από τους ακόλουθους τέως φορείς :». 
Στην εν λόγω εφαρμογή υπάρχει πεδίο που κάθε συνταξιούχος μπορεί να συμπληρώσει όποιο κείμενο επιθυμεί. Συστήνουμε να συμπληρωθεί το εξής (συμπληρωματικό) κείμενο: «Ζητώ να μου καταβληθούν αναδρομικά τα ποσά που παρανόμως περικόπηκαν από την σύνταξή μου και να καταβάλλεται στο εξής αυτή ακέραια.» 

Εφιστούμε την προσοχή στους συναδέλφους, κατά την συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης να επιλέξουν όλους τους φορείς από τους οποίους λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη, είτε από ίδιο δικαίωμα, είτε χηρείας (π.χ. ΤΣΠΕΑΘ και ΤΑΜΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ, ή ΤΣΠΕΑΘ και ΙΚΑ). 

Θεωρούμε χρήσιμο οι συνάδελφοι να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής ώστε να αποφύγουν την ταλαιπωρία της αυτοπρόσωπης προσέλευσης στις κατά τόπους υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ. 

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση οι συνάδελφοι συνταξιούχοι μπορούν να απευθύνονται στη Νομική Υπηρεσία της ΕΣΗΕΑ. 

Είναι αυτονόητο ότι για κάθε νεώτερη εξέλιξη σχετική με το ζήτημα των αναδρομικών θα ενημερώσουμε τους συνταξιούχους συναδέλφους άμεσα και υπεύθυνα... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου