Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΙΔΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ "Ο ΑΓΙΟΣ ΦΩΤΙΟΣ" ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ


 

ΑΡΘΡΟ 1ο – ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΡΙΑ ΑΡΧΗ
Ο Διαγωνισμός διεξάγεται από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος η οποία θα αναφέρεται στο εξής ως «Διοργανώτρια Αρχή» με τα εξής στοιχεία:
Οδός: Μητροπόλεως 6, Κατερίνη
Ταχ. Κωδ.: 601 31
Τηλ.: 2351045081
Κιν.: 6972722491
Fax: 23510 78044
Ιστοσελίδα: www.imkitrous.gr
Υπεύθυνος Διαγωνισμού: κ. Βασίλης Δήμου

Αντί τεχνικής υπηρεσίας (την οποία η αναθέτουσα αρχή δεν διαθέτει), ορίζεται ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ Πιερίας, με τα εξής στοιχεία:

Σύλλογος Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ Πιερίας
Οδός: Βότση 9
Ταχ. Κωδ.:60100
Τηλ. : 2351038240
Κιν.:6977014419
Fax.: 2351046739
Email : sadaspierias@gmail.com
Εκ μέρους του ΣΑΔΑΣ Πιερίας στην προετοιμασία του διαγωνισμού συμμετείχαν οι Αρχιτέκτονες Μηχανικοί: Βούλγαρης Λάζαρος, Μανιάτη Ευρυδίκη, Παπαστεργίου Μυρτώ, Τσιόκας Ανδρέας



ΑΡΘΡΟ 2ο – ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ – ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ – ΙΣΧΥΟΝ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
2.1 Η διενέργεια του παρόντος Διαγωνισμού είναι για Έργο που χαρακτηρίστηκε ως αξιόλογο τεχνικό έργο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 2 της με αρ. πρωτ. 26804/2011 απόφασης του Υ.Π.Ε.Κ.Α. και πληροί όλα τα αναφερόμενα στην προκήρυξη κριτήρια, δεδομένου ότι αποτελεί αρχιτεκτονικό έργο και η ευρύτερη κοινωνική, αρχιτεκτονική, πολεοδομική, συμβολική και περιβαλλοντική σημασία και η λειτουργία του, o όγκος του, η θέση του και η χρήση του, έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης της Κατερίνης. Το κτίριο του «Αγίου Φωτίου» αποτελεί ένα εμβληματικό κτίριο με ιδιαίτερη σημασία για την πόλη της Κατερίνης, έχει κατασκευασθεί τη δεκαετία του 1960, καταγράφηκε κατά την  κτιριακή καταγραφή της ομάδας εργασίας του ΣΑΔΑΣ Πιερίας και με τις πολυποίκιλες χρήσεις που φιλοξενεί, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πνευματικά κέντρα της ευρύτερης περιοχής.
2.2 Ο παρών διαγωνισμός διεξάγεται σύμφωνα τη διαδικασία των δημόσιων διαγωνισμών και χαρακτηρίζεται ως Ανοικτός Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών, ενός σταδίου, περιλαμβάνει την Αρχιτεκτονική μελέτη και είναι στην κρίση του διαγωνιζόμενου να συνεργαστεί με άλλες ειδικότητες, σύμφωνα με τις κείμενες σχετικές διατάξεις και διέπεται από την YA 26804/2011 ΥΠΕΚΑ (ΦΕΚ 1427/Β'/16.06.2011), «Νέο πλαίσιο διενέργειας των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και γενικά των διαγωνισμών μελετών με απονομή βραβείων», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την υπ' αρ. 22186/ 4-5-2012 απόφαση ΥΠΕΚΑ (ΦΕΚ 1494 Β/ 2012) και σύμφωνα και με την υπ’ αριθ. εγκ.1/Οικ.23932/16.05.2017 εγκύκλιο του ΥΠΕΝ.

ΑΡΘΡΟ 3ο – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Φορέας χρηματοδότησης είναι η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος.

ΑΡΘΡΟ 4ο – ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

4.1 Το κτίριο του πνευματικού - πολιτιστικού κέντρου ο "Άγιος Φώτιος" είναι ένα τριώροφο κτίριο συνολικού εμβαδού 870 τμ , σε οικόπεδο 291,00 τμ, που βρίσκεται στο κέντρο της Κατερίνης  στη συμβολή των οδών Ζαλόγγου και 16ης Οκτωβρίου, αρ. 20 του Δήμου Κατερίνης. Το κτίριο αναπτύσσεται σε 3 επίπεδα, με το επίπεδο του πρώτου ορόφου να διαθέτει μεσοπάτωμα και εξώστη. Κατασκευάσθηκε αρχικά ως πνευματικό κέντρο.
Στις αρχές της δεκαετίας του '60 ο τότε μητροπολίτης Βαρνάβας θέλησε να αναμορφώσει το θεσμό του κατηχητικού και προχώρησε σε καινοτόμες δράσεις.  Ίδρυσε την "Εκκλησιαστική Στέγη Νεότητας".   Η "Εκκλησιαστική Στέγη Νεότητος Αρρένων" λειτούργησε στο κτίριο που αποκαλείται σήμερα Άγιος Φώτιος.
Στο ισόγειο στεγάζονται τα γραφεία του πνευματικού κέντρου, η βιβλιοθήκη και ο εκκλησιαστικός ναός. Στο πρώτο όροφο βρίσκεται η Αίθουσα Θεάτρου η οποία διαθέτει εξώστη και έχει συνολικό υψος=6,20μ. Στον τελευταίο όροφο στεγάζεται μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, που αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο. Στο κτίριο υπάρχουν επίσης δυο αίθουσες διδασκαλίας και ένας χώρος διημέρευσης του υπευθύνου.
Αρχιτεκτονικά το κτίριο αποτελείται από ισόγειο και τρεις ορόφους. Το ισόγειο και οι δυο όροφοι ανεγέρθησαν ταυτόχρονα με βάση τις υπ' αριθμ. Οικοδομικές άδειες 64/60 και 85/62 οι οποίες εκδόθηκαν από το Πολεοδομικό Γραφείο Κατερίνης.  Ο τρίτος όροφος, που είναι ο τελευταίος όροφος του κτιρίου, αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη με τη μορφή σοφίτας. Διαθέτει ξύλινο φέροντα οργανισμό και επιστέγαση με κεραμοσκεπή.
Οι όψεις, διατηρούν γενικώς την αρχική μορφή τους ενώ οι εξωτερικοί τοίχοι πλήρωσης είναι από οπτόπλινθους . Το κτίριο διαθέτει δύο εσωτερικά κλιμακοστάσια.





4.2 Σκοπός του Διαγωνισμού είναι:
·         Η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού, επιμορφωτικού και πολιτιστικού πολυχώρου που θα προάγει την εκπαίδευση, την επιμόρφωση την ενημέρωση, τον πολιτισμό, την αναψυχή και την κοινωνική επαφή όλων των ηλικιακών ομάδων και των πολιτών της ευρύτερης περιοχής και της πόλης και γενικά την ανάπτυξη ενός πολυποίκιλου χώρου παραμονής δραστηριοτήτων.
·         Η κτιριακή αναβάθμιση του Πνευματικού Κέντρου, το οποίο ήδη φιλοξενεί πολυποίκιλες χρήσεις με στόχο την προβολή και την ανάδειξη της σημασίας και του ρόλου του στην τοπική κοινωνία.
·         Η λειτουργική, η αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση των κτιρίων δημοσίας χρήσης.
·         Η εισαγωγή μιας νέας αντίληψης με αναφορές σε μορφολογικές, βιοκλιματικές και τεχνολογικές προτάσεις.
·         Η ανάδειξη της καινοτομίας, της ευελιξίας  και της σχεδιαστικής πρωτοτυπίας στη διαμόρφωση κατόψεων χώρων που φιλοξενούν πολλές και διαφορετικές χρήσης.
·         Ο βέλτιστος συνδυασμός αρχιτεκτονικής επίλυσης και οικονομικής διαχείρισης της κατασκευής.
·         Η ανάδειξη της σημασίας διάσωσης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Κατερίνης μέσα από τις σωστές διαδικασίες αποκατάστασης και επανάχρησης των κτιριακών αποθεμάτων.

4.3 Αντικείμενο του Διαγωνισμού αποτελεί:
Η αρχιτεκτονική μελέτη ιδεών αφορά την αποκατάσταση του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου  «Άγιος Φώτιος» στις ανάγκες ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού – επιμορφωτικού - πολιτιστικού - κοινωνικού πολυχώρου. Σκοπός του κτιρίου είναι να φιλοξενήσει χρήσεις συνυφασμένες με την εκπαίδευση, την επιμόρφωση, που θα προάγουν τον πολιτισμό, την παιδεία και την κοινωνική επαφή όλων των ηλικιών. Το συγκρότημα θα στεγάσει τις εξής λειτουργίες, όπως φαίνεται στον συνημμένο πίνακα 1 που αφορά το κτιριολογικό πρόγραμμα:

Α) Στο ισόγειο υποδοχή, βιβλιοθήκη, 2 νησίδες Η/Υ, 2 χώρους γραφείων διοίκησης, WCWC ΑΜΕΑ, κουζίνα, αποθηκευτικό χώρο, εκκλησιαστικός ναός, εκκλησάκι με άμεση πρόσβαση από την οδό 16ης Οκτωβρίου.

Β) Στον 1ο όροφο αίθουσα θεατρικών παραστάσεων, μια αίθουσα διδασκαλίας.

Γ) Στο 2ο όροφο(επίπεδο εξώστη) τον εξώστη και μια αίθουσα διδασκαλίας, ηχολήπτης

Δ) Στον 3ο όροφο (σοφίτα) αίθουσα πολλαπλών χρήσεων κατάλληλα διαμορφωμένης ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει τις διαφορετικές δράσεις του πνευματικού κέντρου, wc,  κουζίνα, αποθηκευτικούς χώρους, 1 αίθουσα διδασκαλίας.
Αναλυτικά οι δράσεις που φιλοξενεί το Πνευματικό Κέντρο και οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν κατά τη σχεδιαστική διαδικασία είναι οι έξης:

·         Θεατρική ομάδα ενηλίκων, η οποία ιδρύθηκε το 1997 και έχει ανεβάσει πλήθος παραστάσεων μέχρι σήμερα
·         Παιδική θεατρική ομάδα με μαθήματα θεατρικής αγωγής σε εβδομαδιαία βάση
·         Χορωδία νέων
·         Κοινωνικό φροντιστήριο
·         Χορευτική ομάδα ενηλίκων για διδασκαλία παραδοσιακών χωρών
·         Κατηχητικό σε διαφορετικά τμήματα παιδιών προσχολικής ηλικίας / δημοτικού / γυμνασίου / λυκείου / φοιτητών τα οποία λειτουργούν εναλλάξ
·         Προβολές ταινιών
·         Ομάδα ντοκιμαντέρ και μοντάζ
·         Τμήμα αγιογραφίας

Σε όλα τα επίπεδα του κτιρίου είναι υποχρεωτική η τήρηση όλων των προδιαγραφών προσβασιμότητας και εξυπηρέτησης ατόμων με Αναπηρία ή Εμποδιζόμενων ατόμων. Για το λόγο αυτό ζητείται υποχρεωτικά η πρόβλεψη/προσθήκη  ανελκυστήρα στο κτίριο που να συνδέει όλα τα επίπεδα μεταξύ τους.

Επίσης για λόγους ασφαλείας ζητείται η πρόβλεψη εξόδου κινδύνου από το επίπεδο του πρώτου ορόφου (Θεατρική Αίθουσα).

Τέλος, καθώς η θεατρική αίθουσα του Αγίου Φωτίου αποτελεί τη μοναδική αίθουσα θεάτρου με προδιαγραφές για τη συγκεκριμένη χρήση στην πόλη της Κατερίνης και φιλοξενεί πλήθος παραστάσεων από διαφορές θεατρικές ομάδες και φορείς της πόλης, θα εκτιμηθεί η υποβολή  προμελέτης ή και οριστικής μελέτης ακουστικού σχεδιασμού και φωτισμού του χώρου.

Βασικές αρχές της αρχιτεκτονικής σύνθεσης:
1. Η όλη οργάνωση της αρχιτεκτονικής σύνθεσης θα περιοριστεί αυστηρά εντός του περιγράμματος του υφισταμένου κτιρίου
2. Τα εμβαδά όπως φαίνονται στον πίνακα 1 είναι ενδεικτικά. Ως εκ τούτου επιτρέπονται θετικές ή αρνητικές αποκλίσεις από τα αναγραφόμενα.
3. Θα γίνουν εσωτερικές διαρρυθμίσεις στο υφιστάμενο συγκρότημα για την προσαρμογή της αρχιτεκτονικής σύνθεσης στο κτιριολογικό πρόγραμμα.
4. Η γεωμετρία του κτιρίου θα παραμείνει ως έχει.
5. Είναι υποχρεωτική η τήρηση των προδιαγραφών για την ασφαλή μετακίνηση ατόμων με κινητικά προβλήματα.
8. Θα ληφθεί υπ΄ όψιν η σχεδίαση με βάση τις αρχές του περιβαλλοντικού σχεδιασμού και της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής για την εξοικονόμηση ενέργειας και την βέλτιστη ενεργειακή κατάταξη κτιρίου.
9. Επιθυμητή στις όψεις η τήρηση των αναλογιών των υφισταμένων ανοιγμάτων και η αναφορά με τεχνική έκθεση στα υλικά που προτείνονται να χρησιμοποιηθούν.
10. Είναι επιθυμητή η υποβολή προτάσεων με χρωματική απεικόνιση των όψεων
11. Η διατύπωση της μορφολογίας των όψεων να ακολουθεί τις αρχές της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και τα ανοίγματα να διατηρηθούν στην  αρχική τους θέση.

ΑΡΘΡΟ 5ο – ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ
5.1 Δικαίωμα συμμετοχής έχουν αρχιτέκτονες, οι οποίοι κατέχουν την από το νόμο οριζόμενη άδεια άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας αρχιτέκτονα μηχανικού στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος, σύμφωνα με το άρθρο 75 του Ν. 4412/2016, ατομικά είτε ως υπεύθυνοι ομάδας.




ΑΡΘΡΟ 6ο – ΒΡΑΒΕΙΑ
6.1 Στον Διαγωνισμό θα απονεμηθούν
 Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ  3.000 Ευρώ +ΦΠΑ 24%
 Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ   2.000 Ευρώ +ΦΠΑ 24%
 Γ’ ΒΡΑΒΕΙΟ   1.000Ευρώ +ΦΠΑ 24%




ΑΡΘΡΟ 7ο – ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Κριτική Επιτροπή θα είναι πενταμελής.

ΑΡΘΡΟ 8ο – ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΕΥΧΟΥΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ
Η Αναλυτική Προκήρυξη μαζί με το Προσάρτημά της, Υπεύθυνη Δήλωση και Τεύχος Δεδομένων και Στοιχείων του Διαγωνισμού με τα παρεχόμενα στοιχεία και σχετικές μελέτες (βλέπε Προσάρτημα) θα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Διοργανώτριας Αρχής  www.imkitrous.gr  καθώς και στη σελίδα του ΣΑΔΑΣ Πιερίας στο Facebook  : ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΣΑΔΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
Μόνο όσοι από τους ενδιαφερόμενους δεν έχουν την δυνατότητα να παραλάβουν ηλεκτρονικά την προκήρυξη θα μπορούν να την παραλάβουν σε έντυπη μορφή / cd από τη Γραμματεία της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος, Μητροπόλεως 5, 60100 Κατερίνη (Τηλ.: 2351045185,Fax23510 78044) από την 29-10-18 έως και την 23-11-18 τις εργάσιμες ημέρες (8:00 έως 14:00), καταβάλλοντας το αντίτιμο των 10 ευρώ, εκτός αν αναλάβουν την αναπαραγωγή των παραπάνω με δική τους δαπάνη και επιμέλεια.
Κάθε διαγωνιζόμενος ή ομάδα διαγωνιζομένων εγγράφεται σε κατάλογο που τηρεί η Διοργανώτρια Αρχή, με αίτηση που αναφέρει τα στοιχεία του εκπροσώπου της ομάδας διαγωνιζομένων (διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου και τηλεομοιοτυπίας), προκειμένου να ενημερώνεται από τη Διοργανώτρια Αρχή. Η αίτηση εγγραφής στο
Διαγωνισμό υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο mail της Ιεράς Μητρόπολης: mitropolipr@gmail.com μέχρι την 23-11-18. Από την Διοργανώτρια Αρχή θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά σε όλους τους εγγραφέντες – εκπροσώπους αποδεικτικό εγγραφής στον κατάλογο αυτό.
Η Διοργανώτρια Αρχή μπορεί να επικοινωνεί με τους εγγραφέντες στον κατάλογο με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με κάθε πρόσφορο μέσο με ευθύνη του εκπροσώπου ως προς την παραλαβή.

ΑΡΘΡΟ 9ο– ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΥ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ
9.1 Λήξη της προθεσμίας υποβολής Προτάσεων ορίζεται η 1-2-19 και ώρα 15:00.
9.2 Η υποβολή των Προτάσεων θα γίνει στην Γραμματεία της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος, Μητροπόλεως 5, 601 31 Κατερίνη (Τηλ.: 2351045083, Fax23510 78044)τις εργάσιμες ημέρες(09:00-13:00). Σε όσους εγχειρίζουν τις Προτάσεις τους απευθείας στην Διοργανώτρια Αρχή, θα δίνεται απόδειξη που θα αναγράφει τα χαρακτηριστικό δεκαψήφιο αριθμό σήμανσης της Πρότασης και την ημερομηνία παραλαβής της.


ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Αποστολή της περίληψης της προκήρυξης στον Ελληνικό Τύπο και στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ ..........................................29/10/18
Ανάρτηση προκήρυξης Διαγωνισμού στην ιστοσελίδα της Διοργανώτριας Αρχής ........................................................29/10/18
Προθεσμία υποβολής αίτησης για εγγραφή στον κατάλογο συμμετεχόντων του Διαγωνισμού ...............................23/11/18
Προθεσμία υποβολής ερωτημάτων από τους διαγωνιζόμενους .....................30/11/18
Απαντήσεις στα ερωτήματα........7/12/18
Λήξη προθεσμίας υποβολής Προτάσεων.................................................................1/2/19
ΑΡΘΡΟ 21ο – ΑΠΟΔΟΧΗ ΟΡΩΝ
Η συμμετοχή των διαγωνιζομένων στον Διαγωνισμό έχει ως αυτοδίκαιη συνέπεια την πλήρη και χωρίς επιφυλάξεις αποδοχή των όρων της παρούσας Προκήρυξης.
Κατερίνη 25/10/18







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου