Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Η ΤΕΧΝΗ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ : Πρεμιέρα με την έκθεση «Small Room Project» στην Αστική Σχολή Κατερίνης


Την πρεμιέρα των «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ 2018» σηματοδότησαν τα εγκαίνια  του «Small Room Project», μίας οπτικοακουστικής, διαδραστικής έκθεσης που αφηγείται το οδοιπορικό των προσφύγων από τις εμπόλεμες  ζώνες, στην Ελλάδα, την Ειδομένη και τη ζωή τους σήμερα στην Ευρώπη. Η επίσημη έναρξη της έκθεσης, την οποία συνδιοργανώνουν ο Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) του Δήμου Κατερίνης, το asklepeion  και το Ανθρωπιστικό μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Περιχώρησις», παρουσία εκπροσώπων τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων και φίλων του πολιτισμού έγιναν χθες το απόγευμα στην Αστική Σχολή.
Η τέχνη για την προσφυγική κρίση

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης,  ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) του Δήμου Κατερίνης Θεόδωρος Παυλίδης, αφού μετέφερε το χαιρετισμό του Δημάρχου Σάββα Χιονίδη, για την έναρξη του θεσμού των «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ» συνεχάρη τους συντελεστές  για την  σημαντική αυτή έκθεση, που όπως είπε μετά από την περιήγησή της ανά την Ευρώπη, φιλοξενείται στην Κατερίνη, μία από τις πρώτες πόλεις που υποδέχθηκαν τους πρόσφυγες: «Έχουμε προγραμματίσει οι μαθητές των σχολείων όλων των βαθμίδων να επισκεφτούν την Αστική Σχολή και να δουν από κοντά αποτυπωμένη από την πλευρά της τέχνης, την προσφυγική κρίση, την οποία στον Δήμο Κατερίνης με τον συντονισμό του Δημάρχου Σάββα Χιονίδη αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά με σοβαρότητα, ευθύνη, ανθρωπισμό και αλληλεγγύη» τόνισε χαρακτηριστικά.
Η Πιερία στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης
 Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης & συντονίστρια εκπαίδευσης προσφύγων Ν.Πιερίας, Γνωσούλα Χαϊλατζίδου μίλησε για το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που γνώρισε η Ειδομένη και η κάθε Ειδομένη μέσα από την πολυδιάστατη προσφορά των ενεργών πολιτών, για την Πιερία, η οποία στάθηκε στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης, για την Ευρώπη που χρειάζεται να θυμηθεί ότι οι ιδρυτικές της αξίες είναι ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη του ισχυρού προς τον ανίσχυρο. Τέλος, συνεχάρη τους συντελεστές για την εξαιρετικά σημαντική έκθεση, την οποία όπως είπε χαρακτηριστικά: «Εύχομαι να απολαύσουμε και να μην ξεχνάμε: Σε κάθε ερώτηση, η απάντησή μας είναι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ».
Διακονία για τους πρόσφυγες
Ο Πάρις Παπαγεωργίου εκπαιδευτικός, πρόεδρος του Δ.Σ. του μη κερδοσκοπικού σωματείου «ΠΕΡΙΧΩΡΗΣΙΣ» ευχαρίστησε για την συνεργασία τον Οργανισμό Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) του Δήμου Κατερίνης και τον project manager  της έκθεσης Βασίλη Τσαρτσάνη, μίλησε για τη διακονία στην Ειδομένη, για την ίδρυση της «ΠΕΡΙΧΩΡΗΣΙΣ», που συνιστά μία ολιστική διακονία μέσω της οποίας υπηρετήθηκαν πάνω από 2000 πρόσφυγες, ενώ κατέληξε επισημαίνοντας: «[…] Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τους πολέμους. Δεν μπορούμε να κάνουμε την έρημο παράδεισο. Μπορούμε όμως να δημιουργήσουμε οάσεις στην έρημο. Μία τέτοια όαση θέλουμε να είναι η Κατερίνη μας. Και σε αυτό χρειαζόμαστε όλη την τοπική κοινωνία».
Ακτιβισμός και αλληλεγγύη στην Οδύσσεια των προσφύγων
«Η ανάγκη ήταν αυτή που γέννησε την ιδέα του Small Room Project. Η ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τη βία και τη σκληρότητα που βίωσαν οι πρόσφυγες μέσα από το «Balkan Route». Η ανάγκη να αφυπνίσουμε τα αντανακλαστικά της Ευρώπης, η ανυπαρξία των οποίων επέτρεψε τη δημιουργία αυτών των «Μικρών Δωματίων της ντροπής» για την ανθρωπότητα. Είκοσι δύο μήνες ακτιβισμού και αλληλεγγύης στην Οδύσσεια των προσφύγων. Από τον Σεπτέμβριο του 2014 στην Ειδομένη, μάρτυρες όλων των μεταβάσεων και όλων των κρίσεων» σημείωσε ο Βασίλης Τσαρτσάνης (mastermind/project manager of room by asklepeion).
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η  έκθεση, η οποία έχει γυρίσει την Ευρώπη θα διαρκέσει έως τη 1 Νοεμβρίου και το κοινό μπορεί να την επισκέπτεται καθημερινά από τις 10:30 π.μ. έως τις 14:30 & από τις 18:00 έως τις 21:00.



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου