Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Μπιφτέκια από ρεβίθια γεμιστά

Υλικά

Για τα μπιφτέκια
  • 4 φλιτζ. τσαγιού βρασμένα ρεβίθια
  • ξύσμα από 1 λεμόνι (ακέρωτο, κατά προτίμηση βιολογικό)
  • 1 αυγό (κατά προτίμηση βιολογικό)
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο, κομμένο στα 4
  • 3 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα ή 1 κουτ. γλυκού ξερό
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο, ή 1 κουτ. γλυκού ξερό
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα καπνιστή ή γλυκιά, σε σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας κάρι (προαιρετικά)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλεύρι και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη γέμιση
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1/3 φλιτζ. τσαγιού γλυκό κρασί Μοσχάτο ή Μαυροδάφνη
  • 1 κουτ. σούπας λεμόνι
Για τη σάλτσα
  • 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 2 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ξερό, κοπανισμένο

Διαδικασία

Σάλτσα: Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μούλτι και φυλάμε τη σάλτσα στο ψυγείο, μέχρι να σερβίρουμε.
Γέμιση: Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια σε ένα τηγάνι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να μαλακώσουν μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν, για περίπου 10 λεπτά. Μόλις αρχίσουν να ροδίζουν, δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το κρασί και το λεμόνι. Οταν εξατμιστεί το αλκοόλ, κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Μπιφτέκια: Βάζουμε τα ρεβίθια με το κρεμμύδι, το αυγό και το τζίντζερ στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (ξύσμα λεμονιού, μαϊντανός, δυόσμος, πάπρικα, κάρι -αν βάλουμε-, φρυγανιά και αλατοπίπερο). Ζυμώνουμε και πλάθουμε 8 λεπτά και μακρόστενα μπιφτέκια. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, μοιράζουμε στη μια άκρη του μπιφτεκιού τα καραμελωμενα κρεμμύδια, κλείνουμε και τα πλάθουμε στρογγυλά. Τα αλευρώνουμε και τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο βαρύ τηγάνι και ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο. «Ψήνουμε» στο τηγάνι τα μπιφτέκια (το ελαιόλαδο που χρησιμοποιούμε είναι πολύ λίγο, οπότε ουσιαστικά τα μπιφτέκια δεν θα τηγανιστούν, αλλά θα ψηθούν), σε δόσεις σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και για 3 λεπτά από κάθε πλευρά.
Σερβίρουμε με τη σάλτσα δίπλα και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου