Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Αυξημένη κατά 189% η τιμή του ρεύματος, σε σχέση με πέρυσι τον Σεπτέμβριο! - Aκριβότερη χώρα στην ΕΕ η Ελλάδα..

 Αυξημένη κατά 189% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα αναμένεται να είναι η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας  για τον  Σεπτέμβριο, αφού που διαμορφώνεται στα 134,7 € / MWh από 46,6 € /  MWh το 2020. Παράλληλα αναμένεται νέα αύξηση για τον Οκτώβριο.


Οι σημερινές τιμές φέρνουν την Ελλάδα στην κορυφή της σχετικής λίστας με την τιμή της MWh να ανεβαίνει στα 242 €/ MWh .

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ η αναφορά γίνεται στον   Σεπτέμβριο διότι αυτή η τιμή θα αποτυπωθεί στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που περιλαμβάνουν τις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας για τον συγκεκριμένο μήνα.

Οι επιβαρύνσεις έρχονται μέσω της λεγόμενης ρήτρας αναπροσαρμογής. 

Ανάλογα με την πολιτική που ακολουθεί η κάθε εταιρεία αν γίνει η σχετική αναγωγή προκύπτει ότι «φουσκώνει» ο λογαριασμός περίπου κατά 11 με 12 λεπτά ανά kwh.

Η κρατική επιδότηση

Ήδη η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει επιδότηση την οποία οι καταναλωτές θα δουν στον λογαριασμό τους με την ένδειξη «πίστωση ταμείου ενεργειακής μετάβασης». Είναι 6 λεπτά του ευρώ / kwh για όλο το διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου, ωστόσο υπάρχει το πλαφόν της επιδότησης στις 300 KWh που σημαίνει ότι διαμορφώνεται στα 18 ευρώ τον μήνα.

Άρα ο λογαριασμός θα φουσκώσει για τα νοικοκυριά που θα χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψουν τη θέρμανση καθώς η κατανάλωση θα ανέβει  πάνω από το όριο των 300 KWh \, αλλά και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δεν δικαιούνται  αυτή την επιδότηση.

ΜΕΣΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΤΙΜΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2020 46,6 € / MWh

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021 134,7 € / MWh

ΜΕΤΑΒΟΛΗ +189%

ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ελλάδα 242,3 € / MWh

Ιταλία 233,3 € / MWh

Γαλλία 209,5 € / MWh

Ισπανία-Πορτογαλία 203,5 € / MWh

«ΠΙΣΤΩΣΗ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ»

6 λεπτά του ευρώ / kwh

Πλαφόν επιδότησης οι 300 KWh

Μέγιστη επιδότηση: 18 € / μήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου