Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Μήνυμα Δημάρχου Πύδνας-Κολινδρού για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

 


 «Αυτό το λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλο κανένα, μεθύστε με τ´ αθάνατο κρασί του ´21» ...

 “Μεθυσμένοι” οι Έλληνες στρατιώτες ξεχύθηκαν στα χιονισμένα βουνά των συνόρων μας για να αμυνθούν υπέρ βωμών και εστιών. 

28η Οκτωβρίου 1940.

Μία ημερομηνία σταθμός όχι μόνο για την Πατρίδα μας αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Είναι η μέρα που η “μικρή” Ελλάδα όρθωσε το ανάστημά της στη φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι. Είναι η μέρα που ο Ιωάννης Μεταξάς είπε το ιστορικό ΟΧΙ, που οι ήρωες αγωνιστές μας μετέτρεψαν στην ουρανομήκη κραυγή “ΑΕΡΑ”, το σύνθημα το οποίο στα βουνά της Βορείου Ηπείρου έγινε ο φόβος και τρόμος των Ιταλών. Των Ιταλών που νόμιζαν ότι θα καταλάβουν την Ελλάδα κάνοντας περίπατο. 

Οι Έλληνες μαχητές με θάρρος και αποφασιστικότητα όχι μόνον απέκρουσαν την ιταλική επίθεση, αλλά μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου προωθήθηκαν έως τις πόλεις της Βορείου Ηπείρου Κορυτσά, Πόγραδετς, Άγιοι Σαράντα, Αργυρόκαστρο και Χειμάρρα. Αναμφίβολα η Ελληνική νίκη επηρέασε αποφασιστικά την έκβαση του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου. Έδειξε ότι η Ιταλία των “οκτώ εκατομμυρίων λογχών” -όπως έλεγε ο υπερφίαλος Ιταλός δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι- δεν είναι ανίκητη. Βοήθησε και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στις δυνάμεις του Άξονος, που έως τότε θεωρούνταν ανίκητες. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η “μικρή” Ελλάδα έσωσε την Ευρώπη. 

28η Οκτωβρίου 2021. Στην 81η επέτειο του ιστορικού ΟΧΙ, η Πατρίδα μας είναι έτοιμη να βροντοφωνάξει την ίδια φράση στον εξ ανατολών γείτονά μας ο οποίος -όπως έκανε και ο δικτάτορας Μουσολίνι- νομίζει ότι η πληθυσμιακή υπεροχή του μπορεί να υπερνικήσει την Ελληνική ψυχή και τη δύναμη που δίδει η πίστη στο δίκαιο του αγώνος. Είμαστε εδώ, έτοιμοι να βροντοφωνάξουμε ένα νέο ΟΧΙ. 

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940 

Ζήτω η αιωνία ΕΛΛΑΔΑ μας. 

 

Αναστάσιος Δ. Μανώλας 

Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου