Υλικά
Μερίδες: για ταψί 28 εκ.Για τη γέμιση
Για το σπιτικό χειροποίητο φύλλο (για 8 φύλλα διαμέτρου 30 εκ.) *
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ανοιξιάτικη χορτόπιτα, σε ένα βαζάκι ανακατεύουμε τα 50 ml από το ελαιόλαδο και το ξύσμα.
- Κλείνουμε με το καπάκι και αφήνουμε για 24 ώρες, να αρωματιστεί το ελαιόλαδο.
- Τρίβουμε τα χόρτα με λίγο αλάτι και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν για 1 ώρα.
- Στη συνέχεια, τα στύβουμε με τα χέρια και τα ρίχνουμε σε μπολ.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με το μοσχοκάρυδο για 4-5 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και τα προσθέτουμε στα χόρτα.
- Ρίχνουμε το αρωματικό λάδι από το βαζάκι, τον μάραθο, τον άνηθο, τον δυόσμο, τα μυρώνια και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του αέρα, στους 160°C.
- Λαδώνουμε ένα φύλλο με πινέλο και το βάζουμε, ελαφρώς τσαλακωμένο, σε ταψί 28 εκ. Επαναλαμβάνουμε με άλλα 4 φύλλα.
- Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα.
- Λαδώνουμε τα υπόλοιπα 3 φύλλα και τα απλώνουμε, τσαλακωμένα, πάνω από τη γέμιση.
- Ραντίζουμε με λίγες σταγόνες νερό και ψήνουμε την πίτα για 35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
- Συνοδεύουμε την ανοιξιάτικη χορτόπιτα με κατσικίσιο γιαούρτι ή ξινόγαλο.
Σπιτικό χειροποίητο φύλλο *
- Για να φτιάξουμε σπιτικό χειροποίητο φύλλο, σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι για με το αλάτι, το ξίδι και το ελαιόλαδο.
- Σταδιακά ρίχνουμε το νερό και ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
- Πλάθουμε σε μια μεγάλη μπάλα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά, σκεπασμένη με μια πετσέτα.
- Σε μια καθαρή και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ισομεγέθη μπαλάκια, καθένα από τα οποία ανοίγουμε με τη βέργα ή τον πλάστη σε λεπτό φύλλο.
Μυστικά
Το μυστικό της σεφ, ένα ελαιόλαδο αρωματισμένο με λεμόνι (!).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου