Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Χορτόπιτα ανοιξιάτικη

 

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 28 εκ.

Για τη γέμιση

Για το σπιτικό χειροποίητο φύλλο (για 8 φύλλα διαμέτρου 30 εκ.) *

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ανοιξιάτικη χορτόπιτα, σε ένα βαζάκι ανακατεύουμε τα 50 ml από το ελαιόλαδο και το ξύσμα.
  2. Κλείνουμε με το καπάκι και αφήνουμε για 24 ώρες, να αρωματιστεί το ελαιόλαδο.
  3. Τρίβουμε τα χόρτα με λίγο αλάτι και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν για 1 ώρα.
  4. Στη συνέχεια, τα στύβουμε με τα χέρια και τα ρίχνουμε σε μπολ.
  5. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με το μοσχοκάρυδο για 4-5 λεπτά.
  6. Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και τα προσθέτουμε στα χόρτα.
  7. Ρίχνουμε το αρωματικό λάδι από το βαζάκι, τον μάραθο, τον άνηθο, τον δυόσμο, τα μυρώνια και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του αέρα, στους 160°C.
  9. Λαδώνουμε ένα φύλλο με πινέλο και το βάζουμε, ελαφρώς τσαλακωμένο, σε ταψί 28 εκ. Επαναλαμβάνουμε με άλλα 4 φύλλα.
  10. Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα.
  11. Λαδώνουμε τα υπόλοιπα 3 φύλλα και τα απλώνουμε, τσαλακωμένα, πάνω από τη γέμιση.
  12. Ραντίζουμε με λίγες σταγόνες νερό και ψήνουμε την πίτα για 35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
  13. Συνοδεύουμε την ανοιξιάτικη χορτόπιτα με κατσικίσιο γιαούρτι ή ξινόγαλο.

Σπιτικό χειροποίητο φύλλο *

  1. Για να φτιάξουμε σπιτικό χειροποίητο φύλλο, σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι για με το αλάτι, το ξίδι και το ελαιόλαδο.
  2. Σταδιακά ρίχνουμε το νερό και ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
  3. Πλάθουμε σε μια μεγάλη μπάλα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά, σκεπασμένη με μια πετσέτα.
  4. Σε μια καθαρή και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ισομεγέθη μπαλάκια, καθένα από τα οποία ανοίγουμε με τη βέργα ή τον πλάστη σε λεπτό φύλλο.

Μυστικά

Το μυστικό της σεφ, ένα ελαιόλαδο αρωματισμένο με λεμόνι (!).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου