Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

Επιστροφή στο μέλλον...


Πέντε µήνες μετά τις εσωκομματικές εκλογές του Δεκεμβρίου, το Κίνημα Αλλαγής ξαναστήνει σε μια εβδομάδα κάλπες σε όλη την επικράτεια. Αυτή τη φορά μπορεί το διακύβευμα να μην είναι τόσο... υψηλό, όσο ήταν οι εκλογές για την ηγεσία, ωστόσο υπάρχει μια σύνδεση –και ταυτόχρονα σαφής στόχευση– μεταξύ των δύο διαδικασιών.

Η Χαρ. Τρικούπη επιθυμεί το ορόσημο της 8ης Μαΐου με την εκλογή συνέδρων και νομαρχιακών επιτροπών, αλλά κυρίως με το εσωτερικό δημοψήφισμα για το νέο όνομα, να μετατραπεί σε μια κεφαλαιοποίηση της μεγάλης συμμετοχής που κατεγράφη στις 5 Δεκεμβρίου και αποτέλεσε εφαλτήριο για μια πολυπόθητη επανεκκίνηση που, έως τώρα, φαίνεται πως αποτυπώνεται και στα δημοσκοπικά δεδομένα.

Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο βασικός λόγος που ο Νίκος Ανδρουλάκης άλλαξε γραμμή πλεύσης ως προς τη διαδικασία για το νέο όνομα της παράταξης. Αρχικά είχε μιλήσει για απόφαση που θα ληφθεί στο συνέδριο, πριν στραφεί εντέλει στο εσωτερικό δημοψήφισμα. Πέρα από τη δέσμευση της νέας ηγεσίας για «άνοιγμα του κομματικού πεδίου στη βάση», είναι προφανές ότι η Χαρ. Τρικούπη επιθυμεί να δώσει και ένα επιπλέον κίνητρο συμμετοχής στο προσυνεδριακό έδαφος, διατηρώντας «ζεστές» τις δεξαμενές της. Με τον αριθμό των παλαιών και νέων πιστοποιημένων μελών να υπολογίζεται περίπου στις 180.000, μια συμμετοχή κοντά στον άτυπο πήχυ των 100.000 θα θεωρείται απόλυτα ικανοποιητική επίδοση.

Oπως είναι ήδη γνωστό, οι κυρίαρχες υποψηφιότητες για τη νέα ονομασία είναι δύο: «ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής» και «ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη». Υπάρχει φαβορί; Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΚΙΝΑΛ τις τελευταίες ημέρες «έτρεξαν» εσωτερικές σφυγμομετρήσεις (focus groups) για να μετρήσουν την απήχηση των πιθανών σεναρίων. Από αυτές προέκυψε ότι το «ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ» είναι το επικρατέστερο, δείχνοντας έτσι πως η πλάστιγγα φαίνεται να γέρνει προς αυτή την πλευρά. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, μετρήθηκε και το… σκέτο ΠΑΣΟΚ, το οποίο κινήθηκε, πάντως, σε αρκετά ρηχά νερά.

Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται πως η μετάβαση θα είναι «ομαλή». Oχι μόνο επειδή αναμένεται να διατηρηθεί εν μέρει το όνομα με το οποίο η παράταξη πορεύεται εδώ και πέντε χρόνια, αλλά με το βλέμμα και στις εσωκομματικές ισορροπίες. Aλλωστε, τα σενάρια περί απαλοιφής του ΚΙΝΑΛ από τη μαρκίζα είχαν προκαλέσει και εσωτερική γκρίνια, όχι μόνο από το κομμάτι του ενιαίου φορέα που δεν έχει πασοκικές καταβολές και αφίχθη στη Χαρ. Τρικούπη το 2017, αλλά και στην επονομαζόμενη πτέρυγα των «γεννηματικών», η οποία θα ήθελε την αποτύπωση μιας αίσθησης συνέχειας στο εγχείρημα που θεμελίωσε η αείμνηστη πρώην πρόεδρος της παράταξης. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω μένει να αποδειχθούν στην κάλπη της επόμενης Κυριακής. Η τελική εισήγηση της ηγεσίας για το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα κατατεθεί τα επόμενα 24ωρα και δεν αποκλείεται, εκτός των δύο βασικών υποψηφιοτήτων, να υπάρξει και τρίτη –επίσης σύνθετη– ονομασία.

Τα αποκαλυπτήρια του νέου εμβλήματος θα γίνουν στο συνέδριο της 20ής Μαΐου στο κλειστό του Τάε Κβον Ντο και το μόνο σίγουρο είναι πως ο παραδοσιακός πασοκικός ήλιος θα επιστρέψει, αποτελώντας άλλωστε, όπως και η ονομασία, μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Νίκου Ανδρουλάκη. Στο ΚΙΝΑΛ αναδεικνύουν το συνέδριο στον συγκεκριμένο χώρο ως ορόσημο «επιστροφής στις μαζικές εκδηλώσεις», με το βλέμμα και στον άτυπο… ανταγωνισμό με Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Το συνέδριο της κυβερνώσας παράταξης θα συμπέσει και με τις προσυνεδριακές διαδικασίες της Χαρ. Τρικούπη το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ενώ μόλις λίγες εβδομάδες πριν η Κουμουνδούρου πραγματοποίησε τη δική της εκδήλωση στον ίδιο χώρο, κάτι που θα προκαλέσει και αναπόφευκτες συγκρίσεις.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες για τον συνεδριακό σχεδιασμό στο ΚΙΝΑΛ δεν είναι πολλές, πιθανότατα όμως θα υπάρξουν ειδικά αφιερώματα μέσω βίντεο τόσο σε μια ιστορική αναδρομή της παράταξης, όσο και στη Φώφη Γεννηματά. Οσον αφορά το πολιτικό πλαίσιο, ήδη έχουν καταρτιστεί κάποια εκ των κειμένων που θα «ντύσουν» τον προσυνεδριακό διάλογο, ωστόσο το ολοκληρωμένο στίγμα στο πεδίο αυτό θα δώσει ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης τις ημέρες των εργασιών.

Ασφαλώς, ευρύτερα στο πολιτικό πλαίσιο εντάσσεται και το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών. Είναι σαφές ότι η Χαρ. Τρικούπη δεν θα επιδιώξει να περιστραφεί ο συνεδριακός διάλογος γύρω από το εν λόγω πεδίο, προτάσσοντας τις προγραμματικές της θέσεις και όχι μια «συζήτηση ετεροπροσδιορισμού», όπως συχνά περιγράφεται. Ωστόσο, αναμένονται με ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις τόσο της ηγεσίας, όσο και των εσωτερικών τάσεων για το ζήτημα, που έχει ανά καιρούς αποτελέσει επίκεντρο διαφωνιών εντός των τειχών. Το βέβαιο είναι ότι δεν αναμένονται ιδιαίτερες μεταστροφές στη μέχρι τώρα στρατηγική που έχει χαράξει ο κ. Ανδρουλάκης...

Μάριος Δανηλόπουλος

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου