Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Ευρωπαϊκή Διακρατική Κινητικότητα Σχεδίου Σχολικών Ανταλλαγών ERASMUS+»


15 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Erasmus+


Το 15ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης φιλοξένησε από τις 10 έως και τις 15 Μαΐου 2022 την 5η διακρατική κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ Δράση KA229  - Στρατηγικές Συμπράξεις στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης με τίτλο: 

«Games Always Make Everyone Smart. The culture of inclusion in European citizenship: by playing we include».

στις εγκαταστάσεις του 15ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης.

Mαθητές και μαθήτριες του 15ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης, συνεργάστηκαν αρμονικά και υποστηριζόμενοι από όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας υποδέχτηκαν μία ομάδα εκπαιδευτικών και μαθητών/μαθητριών 58 ατόμων. Το σχολείο μας έγινε πόλος έλξης για μαθητές και εκπαιδευτικούς από τη Ιταλία, την Πολωνία, την Ρουμανία, την Κροατία και την Πορτογαλία. Την κινητικότητα διοργάνωσε και υλοποίησε με την συνεργασία των υπολοίπων εταίρων το σχολείο μας 15ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης και οι μαθητές/μαθήτριες συμμετείχαν σε δραστηριότητες που σχεδίασαν οι εκπαιδευτικοί του με θέμα το παιχνίδι και το ψηφιακό-ηλεκτρονικό παιχνίδι στη μαθησιακή διαδικασία.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές/μαθήτριες είχαν την ευκαρία και ξεναγήθηκαν στο χώρο του σχολείου, παρακολούθησαν μαθήματα και ενημερώθηκαν για τον τρόπο που λειτουργεί το σχολείο και γενικότερα το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του προγράμματος συμμετείχαν σε παιχνίδια τόσο στο εσωτερικό του σχολείου όσο και σε εξωτερικούς χώρους, να ζωγραφίσουν και να αφήσουν το αποτύπωμά τους από την επίσκεψή τους στην Κατερίνη. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν την τις εργασίες τους στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου μας με την επίδειξη προγραμματισμένων Ρομπότ. Στη συνέχεια οι μαθητές όλων των χωρών χωρίστηκαν σε ομάδες, και ζωγράφισαν ένα μεγάλο δέντρο με θέμα τα παιχνίδια στην εκπαίδευση το οποίο ήταν και το ενθύμιο της κινητικότητας. 

Όλοι οι εταίροι παρουσίασαν τις εργασίες τους. Οι μαθητές μας παρουσίασαν το βίντεο που είχαν ετοιμάσει με το παιχνίδι στο μάθημα της ιστορίας. Επίσης σε εξωτερικό χώρο του σχολείου οι μαθητές μας έπαιξαν με τους υπόλοιπους μαθητές ένα παιχνίδι που το παίζουν στην αυλή του σχολείου στην Ελλάδα.

Κατά την παραμονή τους στην Κατερίνη οι εταίροι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη της Κατερίνης, να επισκεφτούν το Δημαρχείο, την αρχαία πόλη και το Μουσείο του Δίου, το Αλεξάνδρειο ίδρυμα, και να περιηγηθούν στους δρόμους της πόλης και στο πάρκο της. Επίσης επισκέφτηκαν το Μουσείο της Βεργίνας με τους βασιλικούς τάφους. Ξεναγήθηκαν σε σημαντικά αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης και περπάτησαν στην πόλη γνωρίζοντας την τοπική κουζίνα και αγορά. 

Την τελευταία ημέρα του προγράμματος οι εκπαιδευτικοίσυνεδρίασαν για να αξιολογήσουν τις δραστηριότητες και να προγραμματίσουν τις δράσεις της επόμενης κινητικότητας. Στο μεταξύ οι μαθητές ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους και στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων στην ολομέλεια των αποστολών. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας παρακολούθησαν στο θεατράκι του πάρκου μοντέρνους και παραδοσιακούς χορούς με τη υποστήριξη του Magicsportclub και την εποπτεία της κ. Μαυρίδου Έφης και γεύτηκαν την ελληνική κουζίνα στο προαύλιο χώρο του σχολείου μας. 

Γεμάτοι εμπειρίες αποχώρησαν εκπαιδευτικοί και μαθητές, συγκινημένοι. Για μία ακόμα φορά φάνηκε πόσο τα ευρωπαϊκά προγράμματα βοηθούν στο να ενδυναμωθούν οι σχέσεις μεταξύ διαφορετικών λαών και πολιτισμών και να αναπτυχθούν νέου είδους δυναμικές και προοπτικές που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Τα σχολεία που συμμετέχουν, εκτός από το 15ο Δημοτικό Κατερίνης που εκπροσωπεί την Ελλάδα, είναι το I.C. "VitruvioPollione” από την Ιταλία, το οποίο είναι και το συντονιστικό σχολείο, το Osnovna skola Vukomerec από την Κροατία, το Szkola Podstawowa imAgaty Mroz - Olszewskiej w LgocieGórnej από την Πολωνία, Scoala Gimnaziala Ecaterina Teodoroiuαπό τη Ρουμανία και το Escola Secundária Quinta das Palmeirasαπό την Πορτογαλία.

Η επόμενη ευρωπαϊκή διακρατική κινητικότητα θα πραγματοποιηθεί στο Ζαγκρεμπ της Κροατίας.

 

Ο συντονιστής ο διευθυντής

Τσικούρας ΚωνσταντίνοςΠαπανικολάου Κωνσταντίνος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου