Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Φαλάφελ αιγυπτιακά (Ταμίες) με σάλτσα ταχινιού

 


Υλικά

Μερίδες: 8

Για τους ταμίες

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Σάλτσα ταχινιού

  1. Στον κάδο του πολυκόφτη χτυπάμε το ταχίνι με το χλιαρό νερό μέχρι να φτιάξουμε μια παχύρρευστη κρέμα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη χλιαρό νερό.
  2. Κάθε τόσο σταματάμε τη λειτουργία του πολυκόφτη και με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) σπρώχνουμε το μείγμα από τα τοιχώματα του κάδου προς το κέντρο του.
  3. Προσθέτουμε τα σκόρδα, τον μαϊντανό και τα μπαχαρικά και πολτοποιούμε.
  4. Τέλος, ρίχνουμε τον μισό χυμό λεμονιού, χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα και δοκιμάζουμε: αν θέλουμε περισσότερη οξύτητα, προσθέτουμε και τον υπόλοιπο χυμό, διαφορετικά αφήνουμε τη σάλτσα ως έχει.
  5. Με την προσθήκη του χυμού στο ταχίνι, το μείγμα θα σφίξει ελαφρά και θα μοιάζει ελαφρώς «κομμένο».
  6. Το διορθώνουμε προσθέτοντας 1-2 κουτ. σούπας ζεστό νερό και χτυπάμε λίγο, μέχρι το μείγμα να ξαναγίνει λείο και κρεμώδες.
  7. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.

Ταμίες

  1. Πολτοποιούμε τα κουκιά με το μετρημένο νερό στον πολυκόφτη, σε δόσεις, αν δεν χωράνε όλα μαζί. Η ποσότητα του νερού μπορεί να αυξομειωθεί, έτσι ώστε να φτιάξουμε έναν πυκνό, κοκκώδη χυλό.
  2. Τον αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ, αφήνοντας μια μικρή ποσότητα μέσα στον πολυκόφτη.
  3. Ρίχνουμε τώρα στον πολυκόφτη τα κρεμμυδάκια, το πράσο, τον άνηθο, τον μαϊντανό και το σκόρδο και πολτοποιούμε – η μικρή ποσότητα χυλού των κουκιών που αφήσαμε βοηθά να λιώσουν ευκολότερα οι πρασινάδες.
  4. Τα αδειάζουμε στο μπολ με τον χυλό κουκιών και προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά, το μετρημένο σουσάμι, το αλάτι και λίγο πιπέρι.
  5. Ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι μέχρι να φτιάξουμε ένα σχετικά αραιό μείγμα με χρώμα ανοιχτό πράσινο. Αφήνουμε κατά μέρος για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν οι μυρωδιές και οι γεύσεις του.
  6. Βάζουμε άφθονο ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα και ζεσταίνουμε καλά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι το λάδι να αρχίσει να αχνίζει.
  7. Παίρνουμε μια ποσότητα από το μείγμα για τους ταμίες, περίπου όσο 2 κουτ. σούπας, και το πλάθουμε με γρήγορες κινήσεις για να του δώσουμε όσο γίνεται στρογγυλό σχήμα.
  8. Το μείγμα είναι αραιό και δεν πλάθεται εύκολα, γι’ αυτό πρέπει να το πλάσουμε γρήγορα με τις παλάμες μας, κι ας μην πάρει τέλεια στρογγυλό σχήμα.
  9. Πασπαλίζουμε τη δόση που έχουμε στην παλάμη μας με σουσάμι και την αφήνουμε προσεκτικά να πέσει στο καυτό λάδι.
  10. Τηγανίζουμε σε δόσεις, όχι πολλές κάθε φορά, για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και διαλυθούν. Αρχικά θα βυθιστούν στο λάδι, αλλά σχεδόν αμέσως θα ανέβουν στην επιφάνεια.
  11. Μολις ροδίσουν, βγάζουμε τους ταμίες με τρυπητή κουτάλα και τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σερβίρισμα

  1. Ζεσταίνουμε τις πίτες που επιλέξαμε, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν ευλύγιστες.
  2. Τις ανοίγουμε οριζοντίως, ώστε να σχηματιστεί μια θήκη σαν τσέπη, κι εκεί μοιράζουμε τη σάλτσα ταχινιού, 2-3 ταμίες, φέτες αγγουριού, λίγο μαρούλι, ντομάτα και φέτες μελιτζάνας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 191.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου