Υλικά
- 1 χήνα (περίπου 3 κιλά)
- 200 γρ. σιτάρι
- 50 γρ. βούτυρο
- ½ κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 500 ml ζωμό λαχανικών ή κότας
- 1 κουτ. σούπας κράνμπερι, αποξηραμένα
- 60 ml κονιάκ
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 8 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένο
- 1 πράσινο μήλο, σε κυβάκια
- 1 κόκκινο μήλο, σε κυβάκια
- 1 κουτ. σούπας σταφίδες
- 3 δαμάσκηνα, αποξηραμένα
- 1 κουτ. γλυκού μαντζουράνα, αποξηραμένη
- λίγο σπάγκο για δέσιμο
- 2 λίτρα νερό
- 50 ml μηλόξιδο
- 100 ml λευκό κρασί
- κόκκους πιπεριού
- 50 γρ. μέλι
Για την άλμη
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζουμε και αφαιρούμε τα περιττά λίπη από τη χήνα. Ετοιμάζουμε την άλμη και με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε πολλές τρύπες στο σώμα της χήνας. Τη βάζουμε στην άλμη και αφήνουμε σε δροσερό μέρος για 12 ώρες, χωρίς να προεξέχει (βάζουμε βάρος για να είναι τελείως βυθισμένη). Βάζουμε το σιτάρι να μουλιάσει.Βήμα 2
Την επομένη βγάζουμε τη χήνα από την άλμη, στεγνώνουμε με καθαρή πετσέτα και κάνουμε μασάζ με βούτυρο, αλάτι και καπνιστή πάπρικα. Βράζουμε το μουλιασμένο σιτάρι σε ζωμό λαχανικών για 15΄-20΄ (να κρατάει λίγο). Μουλιάζουμε τα κράνμπερι σε κονιάκ.Βήμα 3
Σοτάρουμε με βούτυρο και ελαιόλαδο το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο, το μπέικον και τα μήλα. Προσθέτουμε το σιτάρι, τις σταφίδες, τα κράνμπερι, τα δαμάσκηνα και τη μαντζουράνα με λίγο ζωμό, να μαγειρευτούν μαζί για 4΄-5΄. Αλατοπιπερώνουμε, γεμίζουμε τη χήνα και τη δένουμε με σπάγκο. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε στους 180°C για 2,5 ώρες. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30΄ ακόμη στους 200°C. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και σερβίρουμε μετά από 15΄ .Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: Studio M
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου