Σάρκα και οστά παίρνουν τα πιο νεοφιλελεύθερα όνειρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς το νομοσχέδιο Γκάγκα για... τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη διαλύει και τα τελευταία στοιχεία δημόσιου χαρακτήρα στο ΕΣΥ. Χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές από τη δημόσια διαβούλευση, το νομοσχέδιο Γκάγκα εισήλθε στη Βουλή βάζοντας «ταφόπλακα» στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Τις περισσότερες αντιδράσεις συγκεντρώνει το άρθρο 10, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης του ΕΣΥ να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, δίνεται λευκή επιταγή στους πανεπιστημιακούς καθηγητές να λειτουργούν με ιδιωτικούς όρους.
Μάλιστα, σε συνδυασμό με το προηγούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο έβαζε τους ιδιώτες στο δημόσιο σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση επιχειρεί να «κυκλώσει» τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ.
Μπαλώματα και ρουσφέτια
Με το άρθρο 7 η κυβέρνηση προτείνει ως λύση στις «άγονες και προβληματικές» περιοχές την προκήρυξη θέσεων μερικής απασχόλησης. Ωστόσο, δεν απαντάει στο ερώτημα «γιατί δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον για αυτές τις θέσεις;», διατηρώντας ουσιαστικά τις άθλιες εργασιακές συνθήκες.
Επίσης, με τα άρθρα 3, 11, 12, 13, 15, 16 προβλέπεται το… μπάλωμα των οργανικών κενών από αγροτικούς γιατρούς με το πρόσχημα της εκπαίδευσής τους. Μπαίνουν δε νέοι φραγμοί για την έναρξη της ειδικότητας· ενδεικτικά το άρθρο 16 προβλέπει αξιολόγηση χωρίς να γίνεται αναφορά τεχνηέντως στα κριτήρια με τα οποία θα αξιολογείται ο απόφοιτος της Ιατρικής. Τέλος, τα συγκεκριμένα άρθρα, με τις ρυθμίσεις για ορισμούς και αξιολογήσεις, ευνοούν και φαινόμενα ρουσφετιού για την επιλογή σε κάθε περίπτωση των αρεστών και πρόθυμων στην κυβέρνηση.
Κοροϊδία με την αύξηση μισθών
Στο άρθρο 54 προβλέπεται αύξηση μισθών 10% για τους υγειονομικούς, ρύθμιση που προβάλλεται εντόνως από τον Θάνο Πλεύρη. Ωστόσο, το ΣτΕ έχει αποφασίσει την επιστροφή των μισθών σε επίπεδα πριν από το 2012, όταν είχαν περικοπεί 50%-60%. Δηλαδή η αύξηση που διαφημίζει ο υπουργός Υγείας επιχειρεί να παρακάμψει τις αποφάσεις του ΣτΕ.
Ξανθός: Χαριστική βολή
«Γυρνάμε πίσω, με πολιτική επιλογή της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, στην εποχή που το “προνόμιο” στην περίθαλψη είχαν μόνο όσοι διέθεταν χρήματα ή μέσον» σχολιάζει ο Ανδρέας Ξανθός σε ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., σε μια περίοδο αποδιοργάνωσης του ΕΣΥ και δραματικής υποστελέχωσης των νοσοκομείων, η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση ένα νομοσχέδιο που όχι μόνο δεν θα λύσει κανένα από τα διαρθρωτικά προβλήματα της Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης, αλλά θα της δώσει τη «χαριστική βολή» ανατρέποντας «τη θεμελιώδη εργασιακή συνθήκη του ιδρυτικού νόμου του ΕΣΥ, δηλαδή την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών. Στη χώρα με το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα Υγείας της Ευρώπης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη λέει ωμά στους εξουθενωμένους γιατρούς του ΕΣΥ να αναζητήσουν συμπληρωματικά εισοδήματα από την τσέπη των ασθενών ασκώντας και ιδιωτικό έργο εκτός νοσοκομείου» τονίζει. Υπογραμμίζει δε ότι δεν πρόκειται για μια απλή αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, που δήθεν δίνει ευελιξία στο σύστημα και στους ασθενείς ευχέρεια επιλογής, αλλά αλλάζει όλη τη φιλοσοφία του δημόσιου συστήματος Υγείας. «Πάμε σε γιατρούς αλλά και σε ασθενείς διαφορετικών ταχυτήτων εντός του ΕΣΥ». Επομένως, οι δωρεάν υπηρεσίες θα συρρικνώνονται και οι επί πληρωμή θα επικρατήσουν. Όπως αναφέρει ο Ανδρέας Ξανθός, οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι ασθενείς, που θα αντιμετωπίσουν νέα εμπόδια πρόσβασης σε αξιόπιστη φροντίδα και θα επιβαρυνθούν οικονομικά για να εξυπηρετηθούν σε ιδιωτικές δομές.
Τέλος, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταψηφίζει συνολικά το νέο νομοσχέδιο που διαλύει τη δημόσια περίθαλψη και ζητά την απόσυρσή του. «Η απόρριψη του ν/σ γίνεται από τη σκοπιά της γενναίας ενίσχυσης του ΕΣΥ και της δραστικής αντιμετώπισης των σοβαρών ελλειμάτων και παθογενειών του. Τώρα είναι η ώρα για ένα ευρύτατο συνδικαλιστικό, κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο που θα διατρανώσει το “κάτω τα χέρια από το ΕΣΥ” και θα διεκδικήσει τη συνολική αναβάθμιση της δημόσιας φροντίδας Υγείας» καταλήγει ο Ανδρέας Ξανθός.
Οργή από τις ενώσεις
'Ήδη η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ έχουν κάνει γνωστή την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο της Μίνας Γκάγκα. Μάλιστα, η ΠΟΕΔΗΝ έχει ανακοινώσει ότι την ημέρα που θα κληθούν οι φορείς στην αρμόδια Επιτροπή, θα πραγματοποιήσει 4ωρη στάση εργασίας 11 π.μ.-3 μ.μ. και συγκέντρωση στη Βουλή.
Το ΣτΕ ανοίγει τον δρόμο της επιστροφής στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς
Αντισυνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την παράταση μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022 του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε δομές Υγείας λόγω ελλείψεως επαναξιολογήσεως του μέτρου.
Συγκεκριμένα, η αυξημένη (επταμελής) σύνθεσης του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 2332/2022 απόφασή της έκρινε ότι η διάταξη του Ν. 4917/2022, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές Υγείας μέχρι τις 31.12.2022, είναι αντίθετη προς τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.
Παράλληλα, το ΣτΕ ακύρωσε την προσβαλλόμενη Υπουργική Απόφαση που καθόριζε τη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 Ν. 4825/2021...
Αντώνης Ραυτόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου