Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Αντιολισθητικές αλυσίδες: Πότε μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο...

Υποχρεωμένοι να διαθέτουν στο αυτοκίνητό τους αντιολισθητικές αλυσίδες, είναι πλέον από 1η Οκτωβρίου οι οδηγοί οχημάτων. Η υποχρεωτικότητα καθορίζεται από τις καιρικές συνθήκες, πράγμα που σημαίνει ότι οι οδηγοί οφείλουν να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες, μόνο στιςπεριπτώσεις που το απαιτούν οι καιρικές συνθήκες, πχ. σε περιπτώσεις χιονοπτώσεων.

 
Σύμφωνα με το ΦΕΚ που εκδόθηκε, σε περίπτωση που κάποιος οδηγός δεν φέρει αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ θα έπρεπε με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες, θα του επιβληθεί πρόστιμο ύψους 80 ευρώ. 

Οδηγίες τοποθέτησης

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται και στα δύο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος.
Εάν το όχημα διαθέτει κίνηση σε παραπάνω από ένα άξονα τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος.
Εάν δεν υπάρχουν οδηγίες και ο οδηγός έχει μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών τότε αυτά τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα.
Εάν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι τοποθετούνται ταυτόχρονα και στον οπίσθιο άξονα.
Εάν το όχημα διαθέτει διπλά ελαστικά στον κινητήριο άξονα (δηλαδή 4 ελαστικά στον άξονα) τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες τού κατασκευαστή του οχήματος ή εάν δεν υφίστανται τέτοιες τοποθετούνται στα εξωτερικά ελαστικά της κάθε πλευράς.
Η τοποθέτηση των αντιολισθητικών μέσων πρέπει να γίνεται σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο επί του οδοστρώματος και να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον ΚΟΚ (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο, απόσταση) για την ασφάλεια του οδηγού και για να μη δημιουργούνται προβλήματα στην κίνηση των λοιπών οχημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου