Υλικά
Μερίδες: 4- Για να φτιάξουμε τις μελιτζάνες κοκκινιστές με τραχανά, αρχικά πλένουμε και σκουπίζουμε τις μελιτζάνες και αποκόβουμε το κοτσάνι τους. Τις κόβουμε σε φέτες των 3-4 εκ. και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό και αλάτι. Τις αφήνουμε για 15-20 λεπτά.
- Τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε σχολαστικά.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε 2-3 εκ. ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε δόσεις για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά. Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μετρημένο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά, μέχρι να ξανθύνει και να μαλακώσει καλά.
- Ρίχνουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 1/2 λεπτό για να σκορπίσει το άρωμά του και προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι. Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε τη σάλτσα για περίπου 15 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις.
- Ρίχνουμε τον τραχανά και 1 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά (ή για όσο αναγράφεται στη συσκευασία του), μέχρι να γίνει.
- Στη διάρκεια του μαγειρέματος ανακατεύουμε τακτικά, γιατί ο τραχανάς κολλάει εύκολα στην κατσαρόλα, προσέχουμε όμως να μη διαλύσουμε τις μελιτζάνες με το ανακάτεμα. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα.
- Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε τις μελιτζάνες κοκκινιστές με τραχανά χλιαρές.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 197.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου