Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Μουσακάς με κινόα και μπεσαμέλ κολοκύθας



Υλικά

Μερίδες: (για ταψί 30 x 40 εκ.) 6

Για τον «κιμά» με κινόα

Για τα λαχανικά

Για την μπεσαμέλ με κολοκύθα

Διαδικασία

Μπεσαμέλ κολοκύθας

  1. Για τον μουσακά με κινόα και μπεσαμέλ κολοκύθας, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
  2. Κόβουμε ένα καπάκι από την κολοκύθα και αφαιρούμε ίνες και σπόρια από το εσωτερικό της.
  3. Ρίχνουμε μέσα το ξύσμα, τον χυμό, την κανέλα, τις 2 κουταλιές βούτυρο, αλάτι και πιπέρι, τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει.
  4. Αφαιρούμε με ένα κουτάλι την ψημένη ψίχα και τη λιώνουμε στον πολυκόφτη μαζί με το ζουμί της (θα βγει τουλάχιστον 700 γρ. πουρές).
  5. Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και το ψήνουμε για 2-3 λεπτά.
  6. Ρίχνουμε το κρύο γάλα και βράζουμε, χτυπώντας με το σύρμα, μέχρι να φτιάξουμε λεία, πυκνή κρέμα.
  7. Προσθέτουμε 700 γρ. πουρέ κολοκύθας, το αυγό, τα 150 γρ. από το τυρί, το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.

«Κιμάς» κινόα

  1. Συνεχίζουμε στον «κιμά» κινόα και σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα μπαχαρικά, το σκόρδο, την κολοκύθα, το κολοκύθι και τον πελτέ μέχρι να αρπάξουν λίγο στον πάτο.
  2. Προσθέτουμε αλατοπίπερο, το κινόα, το κρασί και τον ζωμό και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.

Λαχανικά

  1. Για τα λαχανικά ανακατεύουμε τα υλικά, τα απλώνουμε σε λαμαρίνα σε μία στρώση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, για 30 λεπτά.
  2. Ξεφουρνίζουμε.

Μουσακάς

  1. Για την συναρμολόγηση του μουσακά απλώνουμε τα λαχανικά, στο ταψί 30 x 40, σε όσες στρώσεις βγουν.
  2. Απλώνουμε τον «κιμά» και καλύπτουμε με την μπεσαμέλ.
  3. Σκορπίζουμε το υπόλοιπο τυρί και τη φρυγανιά και ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 150.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου