Μελετώντας δορυφορικά δεδομένα από τέσσερις δεκαετίες, Αμερικανοί επιστήμονες του κλίματος κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή διαταράσσει την ισορροπία των εποχικών θερμοκρασιών, μετατοπίζοντας τη φυσική εναλλαγή των εποχών.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αβεβαιότητα των κλιματικών μοντέλων, οι ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου Λώρενς Λίβερμορ του Πανεπιστημίου Μπέρκλι στην Καλιφόρνια δίνουν «πιθανότητες περίπου πέντε 5 στο εκατομμύριο» ότι οι αλλαγές αυτές συμβαίνουν φυσικά, χωρίς ανθρώπινη επιρροή.
Η επιστημονική ομάδα εξέτασε το γήινο αντίκτυπο σε ετήσια και δεκαετή κλίμακα θερμοκρασίας, στη θαλάσσια χημεία, στις μεταβολές στην Αρκτική και σε πολλά άλλα συστήματα. Για κάθε χρόνο στο 38ετές δορυφορικό αρχείο, η ομάδα κατέγραψε τις χαμηλότερες και υψηλότερες μηνιαίες θερμοκρασίες.
Αυτό που ανακάλυψε ήταν ένας ανομοιογενής ρυθμός εποχικής αλλαγής στην ατμόσφαιρα πάνω από τις εύκρατες ζώνες των βόρειων και νότιων ημισφαιρίων. Ενώ η υπερθέρμανση είναι παγκόσμιο φαινόμενο, τα καλοκαίρια στην τροπόσφαιρα θερμαίνονται ταχύτερα από τους χειμώνες. Τα δορυφορικά δεδομένα και τα υπολογιστικά μοντέλα για την εποχική αλλαγή θερμοκρασίας που χρησιμοποιήθηκαν από τη μελέτη συμφωνούν μεταξύ τους ακόμη περισσότερο από ό,τι όταν μετράνε τη μέση ετήσια θερμοκρασία.
«Υπάρχουν πολλές παρατηρήσεις ότι ο κύκλος των εποχών αλλάζει και είναι επίσης ένα από τα πράγματα που είναι πιο εμφανή στην καθημερινή ζωή, για παράδειγμα παρατηρώντας ότι τα φυτά ανθίζουν νωρίτερα», δήλωσε στο Bloomberg η Φριντερίκε Ότο, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πρόγραμμα Κλιματικής Έρευνας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Αλλά μέχρι στιγμής αυτό ήταν δύσκολο να διαχωριστεί επίσημα και με μεγάλη στατιστική ακρίβεια από τη φυσική μεταβλητότητα», πρόσθεσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου