Προετοιμασία: 10΄, Ψήσιμο: 10΄ - 12΄
Υλικά (ορεκτικό για 4 άτομα)
- 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρώς χτυπημένο
- 1/3 φλιτζ. τσαγιού σουσάμι, καβουρδισμένο για 2 - 3 λεπτά σε ένα σαγανάκι, χωρίς λιπαρή ουσία
- 250 γρ. φέτα σκληρή, κομμένη σε φέτες πάχους 1 εκ. και στη συνέχεια σε μπαστουνάκια πάχους 1 εκ.
- 50 ml ελαιόλαδο
- 8 μεγάλες λιαστές ντομάτες διατηρημένες σε λάδι, στραγγισμένες και κομμένες σε λεπτές λωρίδες
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 1 κουτ. σούπας γλυκό μπούκοβο (ή γλυκιά πάπρικα)
- 1/4 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο ή καυτερή πάπρικα (προαιρετικά)
- 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια από φρέσκια ρίγανη ή μαντζουράνα (ή από άλλο φρέσκο μυρωδικό της αρεσκείας μας, ψιλοκομμένο - αποφεύγουμε όμως να χρησιμοποιήσουμε ξερό)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
Σε ένα φαρδύ μπολ χτυπάμε το αυγό με το σουσάμι και λίγο αλάτι. Περνάμε τα μπαστουνάκια φέτας από το μείγμα αυτό, φροντίζοντας να καλυφθούν όσο γίνεται καλύτερα.
Σε ένα μέτριο πυρίμαχο ταψάκι (ή σε 4 ατομικά ρηχά γιουβετσάκια) ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ανακινούμε το σκεύος για να καλυφθεί ο πυθμένας.
Σκορπίζουμε τις λιαστές ντομάτες και από πάνω βάζουμε τα μπαστουνάκια της φέτας, λοξά το ένα δίπλα στο άλλο. Ψήνουμε για 10 - 12 λεπτά, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, μέχρι να χρυσίσουν τα κομμάτια της φέτας.
Στο μεταξύ, σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε με ένα πιρούνι το χυμό λεμονιού, το γλυκό και το πικάντικο μπούκοβο (αν το χρησιμοποιήσουμε), το φρέσκο μυρωδικό που επιλέξαμε και λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
Αμέσως μόλις βγάλουμε το ταψάκι από το φούρνο, όσο το φαγητό είναι ακόμα καυτό, το ραντίζουμε με το μείγμα του μπούκοβου και σερβίρουμε αμέσως.
Τι πίνουμε: Ενα ημίξηρο ροζέ κρασί, για να ισορροπήσει τόσο τη σπιρτάδα της ψητής φέτας όσο και το καυτερό μπούκοβο.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου