Μέτριας Δυσκολίας / Προετοιμασία: 10΄, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: 1 ώρα + 20΄
Υλικά για 6 μερίδες
- 500 γρ. λαζάνια
- 100 ml γάλα φρέσκο
- 150 γρ. μυζήθρα ξερή, τριμμένη
Για τον κιμά
- 700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 80 γρ. μπέικον, χοντροκομμένο
- 100 ml λευκό κρασί, ξηρό
- 500 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την μπεσαμέλ
- 150 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, πολτοποιημένο στον πολυκόφτη
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1½ λίτρο γάλα φρέσκο, ζεστό
- 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- 150 γρ. κασέρι, τριμμένο
- 3 κρόκοι αυγού
Διαδικασία
Κιμάς: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το λάδι και σοτάρουμε τον κιμά για 7-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μπέικον και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμα, μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι και να ροδίσει το μπέικον.
Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε την ντομάτα και 400 ml νερό, μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να γίνει ο κιμάς. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό, την πάπρικα και αλατοπίπερο.
Μπεσαμέλ: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το αλεύρι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας με το σύρμα.
Ρίχνουμε το γάλα και το μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα χωρίς σβόλους. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε 2-3 λεπτά να κρυώσει και προσθέτουμε το τυρί και τους κρόκους. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ενσωματωθούν.
Λαζάνια: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C. Σε ένα ταψί στρώνουμε ομοιόμορφα το 1/3 από τα λαζάνια. Ανακατεύουμε το μισό γάλα (50 ml) με 1/2 κουτάλα της σούπας από την μπεσαμέλ και ραντίζουμε τα λαζάνια.
Απλώνουμε από πάνω τον μισό κιμά. Σκεπάζουμε με άλλο 1/3 από τα λαζάνια, ανακατεύουμε το υπόλοιπο γάλα με 1/2 κουτάλα της σούπας ακόμα από την μπεσαμέλ και το σκορπίζουμε πάνω από τα λαζάνια. Στρώνουμε τον υπόλοιπο κιμά, τα υπόλοιπα λαζάνια και απλώνουμε την μπεσαμέλ ομοιόμορφα. Πασπαλίζουμε με τη μυζήθρα και ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαζάνια και να ροδίσει η μπεσαμέλ.
Τι πίνουμε: Για τα λαζάνια και τα λιγκουίνι ένα Αγιωργίτικο, για το πιάτο με κολοκύθα ένα αρωματικό λευκό, για τη μακαρονόπιτα ένα Σαββατιανό.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου