Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

«Σκέψεις για την Αγροτική Ανάπτυξη»





Το νέο βιβλίο με 256 σελίδες, ISBN 9786188443105, «Σκέψεις για την Αγροτική Ανάπτυξη» του Δημήτρη Μιχαηλίδη, παρουσίασαν οι Εκδόσεις ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ στην Πνευματική Εστία Βούλας (Άγιος Αντώνιος 2, Βούλα) υπό την αιγίδα του Δήμου Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης και φροντίδα της κας Γιάννας Μίχου (Skywalker).

Το βιβλίο προλόγησαν η κα Μάγδα Κοντογιάννη (Γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής), ο κ Γιώργος Παπαβασίλης (Πρόεδρος Ομάδας Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων), ο κ Αθανάσιος Κελλμάγερ (Πρόεδρος Αγροτικού Ανθοκομικού Συνεταιρισμού Αθηνών) και βέβαια η υπεύθυνη της επιμέλειας και της έκδοσης κα Κατερίνα Γκρίτζαλη (Στέλεχος του Skywalker και του ΣΤΕΝΤΟΡΑ).
Ο κ Δημήτρης Φυντάνης (Διευθυντής Επιχειρησιακής Συνέχεις του skywakel.gr, επισήμανε: «Ο Δημήτρης Μιχαηλίδης υπάρχει για να σου καταστρέφει την αυτοπεποίθηση, Όταν νομίζεις ότι έχεις πλήρη εικόνα, κάνε μια τελευταία αναζήτηση στα άρθρα του. Αν αισθάνεσαι πως κατέχεις την αλήθεια για την Αγροτική ή την Τοπική Ανάπτυξη, μίλησε μαζί του. Την στιγμή που νομίζεις ότι κατέχεις τα κλειδιά της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας, άσε τον να σε βασανίσει με σημαντικές λεπτομέρειες που αποδεικνύουν την ανεπάρκειά σου.
Δεν κατέχει τα πάντα, αλλά ειδικεύεται σε αυτά που δεν βλέπει κανείς άλλος. Αν θέλεις να ανοίγεις ορίζοντες, τον κάνεις φίλο.
Δεν διαπλέκεται και δεν εξαγοράζεται. Είναι αποφασισμένος να ξεφουρνίζει την αλήθεια του υπό κάθε συνθήκη. Όσο πιο άβολη είναι η εικόνα που βλέπει, τόσο πεισματικά τη μεταφέρει.
Όταν τελειώσει μαζί σου, βρίσκεσαι πάλι στην αρχή. Αν σου αρέσουν τα ταξίδια, όλα καλά. Κάνεις το ίδιο ταξίδι παρατηρώντας κι άλλο περιβάλλον, κάνοντας αξιοθέατα τα αθέατα.
Και είναι ακόμα παιδί ο μπαγάσας. Και έφηβος. Και ενήλικος. Και μετά πάλι από την αρχή. Μικρός εξερευνητής και τελευταίος πρόσκοπος. Η συναναστροφή μαζί του πολύ συχνά μου θυμίζει τα χάπια του matrix. Κάπως έτσι αισθάνομαι και για το βιβλίο αυτό.
Πριν αρχίσεις, αποφάσισε αν θέλεις να νιώσεις την πραγματικότητα ή να συνεχίσεις ανυποψίαστος στον κόσμο σου. Καλή απόφαση.»
Και από όσα γράφει στον πρόλογο ο κ Δημήτριος Μιχαηλίδης, αντιγράφουμε: «Το 2000 ξεκίνησα να γράφω τα ΑγροΝέα, και να τα κυκλοφορώ κάθε Τρίτη και Παρασκευή, με την ίδια ακριβώς μορφή, μέσω fax (τότε, με email σήμερα), με αφορμή την υποστήριξη 19 Ομάδων Τοπικής Δράσης, οι οποίες υλοποιούσαν προγράμματα LEADER, στην ελληνική ύπαιθρο.
Είχε προηγηθεί η εμβάθυνση στα προβλήματα της Αγροτικής Ανάπτυξης με την ενασχόλησή μου με την Αγροτική Εκπαίδευση, η δυνατότητα να δω τα αγροτικά πράγματα από άλλη πλευρά (της Βιομηχανίας), η ένταξή μου στην επίσημη αγροτική πληροφόρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Rural Carefour) και η πίστη μου στον εθελοντισμό, στην νεολαία (προσκοπισμός) και στην κοινωνία των πολιτών (Πανελλήνιο Παρατηρητήριο Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών-Βασίλης Τακτικός).
Το 2015 συνειδητοποίησα την καταπίεση, μέχρι διάλυσης, των αγροτικών κοινωνιών, των αγροτικών επαγγελμάτων και του τρόπου ζωής & πολιτισμού των αγροτών στις περιαστικές περιοχές, λόγω κυρίως της επιθετικής ιμπεριαλιστικής επέκτασης των αστών, με όπλο το τσιμέντο και τις εντάξεις στα σχέδια πόλεων. Μια απάνθρωπη διαδικασία προσανατολισμένη στον εκχρηματισμό, ή απλά χρηματισμό, όλων και κυρίως όσων πληρώνουμε για να διαφυλάξουν την έννομη τάξη (Δημόσιοι υπάλληλοι) και μπορούν να υπεξαιρέσουν, λόγω θέσης.
Στις 7/6/2019 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ημερίδα προετοιμασίας για την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Γεωργικής Πολιτικής 2021-2027, εκεί που χτυπά η «καρδιά» της γραφειοκρατίας όσων μισθοδοτούνται και κάνουν καριέρα με αντικείμενο την μελέτη της αγροτικής ανάπτυξης και για τον αγροτικό τομέα. Εκεί, ακούγοντας τις με πολλά στοιχεία εισηγήσεις, συνειδητοποιεί κάποιος γιατί το Υπουργείο Γεωργίας κατάντησε Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και από υπουργείο κάποιου χώρου-τομέα (πχ της γεωργίας) κατάντησε υπουργείο διαδικασίας ….
Σήμερα ζούμε την κατάταξή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στην 16η θέση, από τα 17 συνολικά Υπουργεία, στην ιεραρχία της Κυβέρνησης. Για όσους μπορούν να βλέπουν πίσω από τα μαύρα σηάδια πάνω σε λευκό χαρτί, ίσως να σημαίνει την σημασία που δίνει ο Κυβερνητικός μηχανισμός στην παραγωγή πραγματικού πλούτου και στην αγροτική κοινωνία, που τον παράγει!
Τον Ιούνιο 2019, σε μια συζήτηση φιλική (τρώγοντας ρεβύθια …) ο κ Δημήτρης Φυντάνης μου πρότεινε να αναδημοσιευθούν «φωτογραφίες» των διαφόρων γεγονότων ή και σκέψεων από τον αγροτικό χώρο, έτσι όπως είχαν αποτυπωθεί στην freepresss Skywalker και αργότερα στην εφημερίδα ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ και σήμερα στο site www.srentoras.gr, όλα προσφορά της διαδικτυακής πλατφόρμας αναζήτησης εργασίας Skywalker.
Άρπαξα με ενθουσιασμό την δυνατότητα, κυρίως για να εστιάσω την προσοχή και άλλων συμπολιτών στα προβλήματα της καθημερινότητας της αγροτικής κοινωνίας και ζωής, πέραν των αναγνωστών του ΣΤΕΝΤΟΡΑ, της ΑΓΡΟέκφρασης, της Agrenda, της ΑΠΟΨΗΣ Δυτικής Αττικής, του kontastousagrotes.home.blog, του politispress.gr, του katafylli.gr, του kapa-news.gr, του topikopoiisi.eu, του agro24.gr, του trikalanews.gr, του pellanews.gr, του kastania-pierias.blogspot.com, του emvolos.gr, του realoraiokastro.gr, του agronews.gr, του radio1d.gr, του politispress.gr, του enallaktikos.gr, του nemeapress.gr και πολλών άλλων, (διότι τα ΑγροΝέα και τα άρθρα δημοσιεύονται ελεύθερα και ανατυπώνονται χωρίς πνευματικά δικαιώματα (!...), από πολλούς φίλους και bloggers.
Στο βιβλίο «σκέψεις για την Αγροτική Ανάπτυξη» με κείμενα που δημοσιεύθηκαν στον ΣΤΕΝΤΟΡΑ και αλλού, βρίσκονται σκόρπιες «φωτογραφίες» από τον αγροτικό κόσμο, με τον οποίο μοιάζει να μην θέλει να ασχοληθεί κανένας, αν και θα μπορούσε ίσως κάποιος κοινωνιολόγος να διακρίνει ακόμα και διάθεση αποστροφής των αστών εναντίον των αγροτών. Όλοι ασχολούνται με την αγροτική ανάπτυξη ή με την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, ή με την αύξηση της αγροτικής παραγωγής, ή την παραγωγικότητα μιας εκτροφής ή εκμετάλλευσης, με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, με την επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα, αλλά σχεδόν κανένας δεν ασχολείται με τους αυθεντικούς αγρότες, τους πραγματικούς ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος, τους ανθρώπους των αγροτικών κοινωνιών, τους παραγωγούς πραγματικού πλούτου.
Το βιβλίο είναι σαν ένα πολύ ισχυρό τηλεσκόπιο που προσπαθεί να δει, από την Πάρνηθα (όπως όταν πήγα στην συνάντηση των Σαρακατσάνων Αττικής), τους ανθρώπους στο λεκανοπέδιο της Αττικής και ίσως και να αφουγκρασθεί τους καημούς και τα βογκητά της καθημερινής ζωής τους και να αποτυπώσει τα συναισθήματα των απλών αγροτών, των παραγωγών του πραγματικού πλούτου (ούτε λογιστικού, ούτε χρηματιστηριακού, ούτε εικονικού, ούτε πλασματικού, ούτε πλεονασματικού! …). Από εκεί ψηλά «βλέπεις» όπως βλέπουν τους αγρότες, οι τεχνοκράτες και γραφειοκράτες από τα κλιματιζόμενα γραφεία τους, με τα τρυφερά χέρια, και τα μακριά νύχια
Μερικές από τις εμπειρίες αντλήθηκαν από την κα Αθηνά-Ελπίδα Μιχαηλίδου, την Ένωση Νέων Αγροτών Αττικής, τους Καλλιεργητές Κηπευτικών Μεγάρων (κ Γιώργος Παπαβασίλης), τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής (κα Μάγδα Κοντογιάννη,), τους Παράκτιους Αλιείς Μαραθώνα (κ Κώστας Αρβανίτης), τον Αγροτικό Ανθοπαραγωγικό Συνεταιρισμό Αθηνών (κ Αθανάσιος Κελμάγερ), Την κα Ελισάβετ-Ελπίδα Μιχαηλίδου (ΚοινΣΕπ ΩΡΕΣ), τον κ Παναγιώτη Γκιοργκίνη (από τον Νέο Σκοπό Σερρών), τις συναντήσεις-συζητήσεις για την δημιουργία Ομάδας Τοπικής Δράσης στην ύπαιθρο της Αττικής, την ΑΡΑΤΤΙΚΑ (κ Κώστα Μαντζουράνη, ΚοινΣΕπ ΚΥΚΕΩΝ) και άλλους.
Μερικά από όσα νομίζω ότι κατάλαβα, κατέγραψα από την ασφάλεια του σπιτιού στα Πατήσια της αδελφής μου κας Ελισάβετ Μιχαηλίδου, που ευχαριστώ πολύ. Και βέβαια ευχαριστώ πάρα πολύ τον κ Δημήτρη Φυντάνη, που είχε την ιδέα και στα στελέχη του Skywalker που υλοποίησαν την «προσπάθεια» (κα Κατερίνα Γκρίτζαλη), και βέβαια την «διορθώτριά» μου κα Δάφνη Δαπογένη, και την μεγάλη μου αγάπη την Γεωργία ….»
Ο συγγραφέας, κ Δημήτριος Μιχαηλίδης, υποδέχτηκε θερμά το κοινό που παρέστη στην εκδήλωση και ευχαρίστησε το Skywalker.gr για την πρωτοβουλία του να εκδώσει το δικό του βιβλίο ως το πρώτο των εκδόσεων Στέντορας. Το επόμενο θα αφορά την Κοινωνική Οικονομία (Σεπ 2019?) και το τρίτο την Τοπική Ανάπτυξη (Δεκ 2019).
Η παρουσίαση, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, έκλεισε σε ευχάριστο και οικείο κλίμα ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμών στα πεδία αναφοράς του βιβλίου, με κεράσματα και κρασάκι σε μια καταπληκτική βραδιά, με καλούς φίλους, ακόμα και από την Ιεράπετρα (κ Μάνος Καπαράκης), ή από τα Τρίκαλα (κ Δήμος Δήμου) ή από την Ηρακλειά Κυκλάδων (κ Βαγγέλης Γαβαλάς).

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης (… και συγγραφέας! …)

Στην φωτογραφία: Η κα Δάφνη Δαπογένη (διόρθωση), η κα Γιάννα Μίχου (υπεύθυνη εκδήλωσης), ο Δημήτρης Μιχαηλίδης και η κα Κατερίνα Γκρίτζαλη (επιμέλεια … αυτή που έκανε όλη την δουλειά …)

Στην φωτογραφία: (από αριστερά) Ο Δημήτρης Μιχαηλίδης, ο κ Γεώργιος Παπαβασίλης (παραγωγός κηπευτικών), ο κ Αθανάσιος Κελμάγερ (ανθοπαραγωγός) & η κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου