Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019, στις 18.30, : Πρωτογενής Τομέας & Κοινωνική Οικονομία

Την Δευτέρα15 Ιουλίου 2019, στις 18.30, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας, στην Ελεούσα(Παλαιό Δημαρχείο, Λασκαρίνας 3Α) με πρόσκληση του Δημάρχου Ζίτσας κ Μ. Πλιάκου και του Προέδρου της ΑΜΚΕ «Κοινωνία Τριών Τρίτων» κ Ν. Δημητριάδη θα γίνει ενημερωτική εκδήλωση για να παρουσιασθεί το έργο «Social Agribusiness & Farmaworkers Cooperatives-AGRIFARM».

Στόχος του έργου AGRIFARM είναι η υποστήριξη, μέσω δράσεων συμβουλευτικής, εκπαίδευσης, δικτύωσης και προώθησης, της δημιουργίας νέων συνεταιριστικών/συνεργατικών σχημάτων, τα οποία θα δραστηριοποιηθούν σε νέες δυναμικές αγροτικές καλλιέργειες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία.
Στο πλαίσιο του έργου AGRIFARM προβλέπονται: Πρότυπα επιχειρηματικά σχέδια για τη δημιουργία συνεργατικών/συνεταιριστικών σχημάτων στον αγροτικό τομέα, Καινοτόμα σχέδια Marketing & προώθησης βασισμένα στο κοινωνικό marketing, Αναλυτικοί οδηγοί (manuals) για τις νέες καλλιέργειες, Σύνδεση με δίκτυα καταναλωτών, Δράσεις πληροφόρησης, δικτύωσης, συμβουλευτικής, προώθησης & εκπαίδευσης και Δημιουργία ενός Ελληνο-Ιταλικού επιστημονικού κέντρου για την συνεργατισμό στον αγροτικό τομέα. Στο πλαίσιο του έργου το κέντρο αυτό μέσω εξειδικευμένων επιστημόνων θα παρέχει καθημερινή υποστήριξη στους νέους αγρότες των περιοχών παρέμβασης.
Το εταιρικό σχήμα του έργου συντίθεται από τους φορείς: •Δήμος Ζίτσας – Επικεφαλής Εταίρος (Ελλάδα), •ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Ελλάδα), •ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΡΙΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΑΜΚΕ (Ελλάδα), •Δήμος TORRE SANTA SUSANNA (Ιταλία) & •Συνομοσπονδία Ιταλών Αγροτών Απουλίας - CIA Apulia (Ιταλία)
Την Δευτέρα15/7/2019, στις 18:30 στο Δημαρχείο Ζίτσας (Ελεούσα), παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό το σύνολο του έργου και ανοίγει μια συζήτηση για τα νέα συνεργατικά σχήματα στον αγροτικό τομέα και τις δυνατότητες για νέες εναλλακτικές καλλιέργειες.
Μετά τους χαιρετισμούς από τον κ Μιχάλης Πλιάκος (Δήμαρχο Ζίτσας), τον κ Νικόλαος Παπαγρηγορίου (Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Περιφέρειας Ηπείρου) και τον κ Νικόλαο Δημητριάδη (Πρόεδρο ΑΜΚΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΡΙΩΝ ΤΡΙΤΩΝ) το έργο AGRIFARM θα παρουσιάσει ο κ Κων/νος Οικονομόπουλος (Γεν. Γραμματέας ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΡΙΩΝ ΤΡΙΤΩΝ).
Την «Επιχειρηματικότητα στον Αγροτικό Τομέα, Η περίπτωση των φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών» θα προσεγγίσουν οι Ερευνητές ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: Δρ Ιωάννης Μανουσσόπουλος, Δρ Πασχαλίνα Χατζοπούλου & Δρ Αθανάσιος Ράγκος, ενώ για τις «Δραστηριότητες του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Αγροτών Ιωαννίνων» θα μιλήσει ο κ Χρήστος Βούλγαρης (Γεωπόνος).
Στον «Πρωτογενή Τομέα & Κοινωνική Οικονομία» θα αναφερθεί ο κ Δημήτρης Μιχαηλίδης (Δημοσιογράφος, ΑγροΝεα) και στο «Συνεταιρισμοί ως μοχλός ανάπτυξης - Διαχρονικά παραδείγματα από όλο τον κόσμο, ευκαιρίες για την Ελλάδα» θα αναφερθεί ο κ Λουκάς Μπρέχας (Δίκτυο Κ.Α.Π.Α).
Η εκδήλωση θα κλείσει με τις εμπειρίες από την βιολογική καλλιέργεια φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών της κας Σοφίας Κομίνη (Verum Herb Komini), Ερωτήσεις, Συζήτηση και Τοποθετήσεις Συμμετεχόντων.
Ο Πρωτογενής (Αγροτικός) Τομέας είναι ο ΜΟΝΟΣ που παράγει πραγματικό πλούτο, «αξίες», σε σχέση με τους άλλους δύο, τον Δευτερογενή (μεταποίηση) Τομέα και τον Τριτογενή (Υπηρεσίες) Τομέα. Οι άλλοι δύο τομείς προσφέρουν υπηρεσίες ή δημιουργούν υπεραξίες, στις ήδη δημιουργηθείσες «αξίες» από τους αγρότες-παραγωγούς …
Ο Πρωτογενής Τομέας συμβάλει στην αυτάρκεια και ιδιαίτερα στην διατροφική αυτάρκεια, χωρίς την οποία δεν νοείται καμιάς μορφής ανεξαρτησία και αυτονομία. Σήμερα στην Ελλάδα είμαστε υπερβολικά εξαρτημένοι από εισαγωγές τροφίμων, που συμπαρασύρει, ή εξάρτηση, και άλλους τομείς, όπως: οικονομικό, πολιτικό, στρατιωτικό κλπ, υποθηκεύοντας και το μέλλον.
Ο Πρωτογενής τομέας υπηρετείται από τους αγρότες, οι οποίοι είναι οι ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος, και μάλιστα ζούνε μέσα σε αυτό και αποτελούν συστατικό της δομής του. Ο αγροτικός κόσμος, λόγω ακριβώς της στενής του συνάφειας με την φύση και τα φυσικά φαινόμενα, επηρεάζονται από δεισιδαιμονίες και αποτελούν την αγροτική κοινωνία, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που απέχουν πολύ από τον αστικό τρόπο σκέψεως. Όσοι δεν καταλαβαίνουν ότι το χωράφι και η εκτροφή δεν είναι «εργοστάσιο», προσφέρουν κακές υπηρεσίες στον αγροτικό κόσμο και τον Πρωτογενή τομέα.
Ο Πρωτογενής τομέας, ακριβώς λόγω των ιδιαιτεροτήτων του (σε σχέση με τον αστικό τρόπο σκέψης και ζωής) εξυπηρετείται καλύτερα από την Κοινωνική Οικονομία.
Η Κοινωνική Οικονομία είναι η ελπίδα και το μέλλον όλου του κόσμου, όπως αποδείχθηκε με την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, τις μελέτες της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), τις αποφάσεις της ICA-International Cooperatives Aliens (Διεθνούς Συμμαχίας Συνεταιριστών) και τον Οδηγό για την Κοινωνική Ευρώπη (2013, τεύχος 4, ISBN 978 92 79 30411 8) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Κοινωνική Οικονομία, με κυριότερο εκπρόσωπο τους Συνεταιρισμούς, δημιουργεί επιχειρήσεις με αυτοβοήθεια, για την εξυπηρέτηση των αναγκών των μελών της, όπου τα μέλη του είναι οι ιδιοκτήτες, οι διοικητές, οι ελέγχοντες αλλά και οι «πελάτες», ωφελούμενοι- εξυπηρετούμενοι, από τον Συνεταιρισμό, για την ανάγκη που καλείται ο συνεταιρισμός να καλύψει.
Ακριβώς όπως με τον «Αγροτουρισμό» άσχετα τουριστικά συμφέροντα υπέκλεψαν τον όρο και τον τοποθέτησαν σε άσχετες δραστηριότητες, διότι είχε πολύ καλή προβολή, έτσι και με την Κοινωνική Οικονομία, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια συνεχώς αυξανόμενη σύγχυση με τον όρο «Κοινωνική». Μοιάζει σαν να θέλουν να υποκλέψουν τον όρο και να «βαφτίσουν» άσχετες δραστηριότητες, διότι έχει καλή αποδοχή.
Διαβάζουμε κοινωνική επιχειρηματικότητα, κοινωνική πολιτική, κοινωνική επιχείρηση, κοινωνική εταιρεία, εταιρική κοινωνική ευθύνη (ΕΚΕ), κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, κοινωνικός συνεταιρισμός, κοινωνική & αλληλέγγυα οικονομία κλπ κλπ. Αυτή η συνειδητή αβεβαιότητα απειλεί να υπονομεύσει το σημαντικότατο ρόλο της Κοινωνικής Οικονομίας στην σύγχρονη κοινωνία και στο μέλλον όλων μας.
Η δημιουργία νέων συνεταιριστικών/συνεργατικών σχημάτων, σε νέες δυναμικές αγροτικές καλλιέργειες θα συζητηθεί στο παλαιό δημαρχείο στην Ελεούσα (Λασκαρίνας 3Α), με πρόσκληση του Δήμου Ζίτσας στα πλαίσια του έργου AGRIFARM, στις 18.30, την Δευτέρα15 Ιουλ 2019

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου