Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

Πού θα κριθούν οι ελληνικές εκλογές σύμφωνα με τον ξένο Τύπο

εκλογεσ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Εκτενή άρθρα και πολιτικο- κοινωνικές αναλύσεις για τις εκλογές στην Ελλάδα την 7η Ιουλίου φιλοξενούν σήμερα πολλές  μεγάλες εφημερίδες και ειδησεογραφικές  ιστοσελίδες του εξωτερικού.

Ενδεικτικά, το BBC παρουσιάζει τα 5 βασικά ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των εκλογών, με αναφορές στο Μάτι και την Συμφωνία των Πρεσπών. 
«Οι Έλληνες προσέρχονται ξανά στις κάλπες την Κυριακή, μόλις ένα μήνα μετά την συντριβή που υπέστη το κυβερνών κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ από τους συντηρητικούς της Νέας Δημοκρατίας, στις ευρωεκλογές» γράφει το BBC στην ιστοσελίδα του.
«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, 44 ετών, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία πριν από έξι χρόνια με μια ρητορική εναντίον της λιτότητας, προκήρυξε πρόωρες εκλογές. Πρόκειται για τις έκτες, κατά σειρά, εκλογές από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2008 και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί οδεύουν προς μια μεγάλη νίκη. Ιδού μερικά από τα βασικά ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των εκλογών:
1. Η λιτότητα και οι υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν
Οι Έλληνες υποστήριξαν το κόμμα του Τσίπρα τον Ιανουάριο του 2015, ανταποκρινόμενοι στην υπόσχεσή του να τερματίσει τη λιτότητα. Ωστόσο, μόλις βρέθηκε στην εξουσία ο Τσίπρας άρχισε να εφαρμόζει κι αυτός τα επώδυνα μέτρα διάσωσης που επέβαλλε η ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σε ένα χαοτικό έτος που σημαδεύτηκε από κλείσιμο τραπεζών και αλλεπάλληλες ψηφοφορίες. Οι 'Έλληνες υπέφεραν πολύ, καθώς μεταξύ του 2008 και του 2016 η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 28% και η αύξηση της ανεργίας έριξε πολλούς Έλληνες στη φτώχεια. Ο αντίκτυπος για τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε δραματικός. Το γεγονός ότι η Ελλάδα 'βγήκε' από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018 και η ανάπτυξη έχει πλέον επιστρέψει, αναμφίβολα ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής δημοσιονομικής πειθαρχίας, δεν στάθηκε ικανό να κάνει την κυβέρνηση πιο δημοφιλή.
2. Οι Έλληνες στρέφονται προς τους συντηρητικούς
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία με μια επιθετική ρητορική εναντίον του κατεστημένου, αλλά έχει απογοητεύσει πολλούς υποστηρικτές του, ειδικά τους νέους. Οι νέοι Έλληνες εναποθέτουν πλέον το μέλλον τους στους συντηρητικούς. Στις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου, το υψηλότερο ποσοστό των νέων ηλικίας 18-24ετών (30,5%) υποστήριξε το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο είχε χάσει την εξουσία από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Ο ηλικίας 51 ετών Κ. Μητσοτάκης υπόσχεται χαμηλότερους φόρους, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υπηρεσιών και κάνει σχέδια επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας με τους πιστωτές της Ελλάδας η οποία θα επέτρεπε την επανεπένδυση περισσότερων χρημάτων στη χώρα. Ο Α. Τσίπρας έχει επίσης υποσχεθεί περισσότερες επενδύσεις και πρόσφατα αύξησε τις συντάξεις.
3. ΠΓΔΜ-Ελλάδα: Πώς επιλύθηκε μια διένεξη 27 ετών
Η δημοτικότητα του κ. Τσίπρα υπονομεύθηκε περαιτέρω από μια βαθιά αντιλαϊκή συμφωνία που τερμάτισε μια διένεξη που διαρκούσε τρεις δεκαετίες μεταξύ της Ελλάδας και του βόρειου γείτονα αναφορικά με το όνομα. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο, το ελεγχόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ Κοινοβούλιο ενέκρινε μια συμφωνία-ορόσημο για τη μετονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις όμως, τα δύο τρίτα των Ελλήνων απορρίπτουν την συμφωνία αυτή. Ύστερα από τα μαζικά συλλαλητήρια εναντίον της συμφωνίας, ο Μητσοτάκης επιχείρησε να κεφαλαιοποιήσει την λαϊκή δυσαρέσκεια χαρακτηρίζοντας την συμφωνία ως «προδοσία». Η άκρα δεξιά κατήγγειλε κι αυτή τους βουλευτές που υποστήριξαν την συμφωνία ως «προδότες». Ο Μητσοτάκης εμπλέκεται βέβαια προσωπικά σε αυτήν την ιστορία, καθώς η κυβέρνηση του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, είχε καταρρεύσει το 1993 ακριβώς λόγω της διένεξης για το όνομα.
4. Αντιμετώπιση μεταναστευτικών ροών
Το 2015, η ΕΕ και η Τουρκία υπέγραψαν μια συμφωνία που είχε ως στόχο τον περιορισμό του αριθμού των μεταναστών που έφταναν στην Ελλάδα. Έκτοτε, σημειώθηκε δραματική πτώση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών που έρχονταν στην Ελλάδα, αν και οι ροές συνεχίζονται είτε μέσω της θαλάσσης είτε μέσω της ξηράς. Μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με την υπηρεσία προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών (UNHCR), έχουν έρθει 18.294 πρόσφυγες στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι από αυτούς που διασχίζουν την Τουρκία φεύγουν από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Τόσο η Σάμος όσο και η Λέσβος έχουν επιβαρυνθεί πολύ από την παρουσία των μεταναστών και ο Κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε κέντρα φιλοξενίας και στα δύο νησιά, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την τήρηση της συμφωνίας με την Τουρκία. Συγκεκριμένα στη Σάμο επικρατεί μεγάλος συνωστισμός σε ένα κέντρο που φιλοξενεί περίπου 650 μετανάστες, οι οποίοι ζουν κάτω από άσχημες συνθήκες σε αυτοσχέδια παραπήγματα και σκηνές. Οι κάτοικοι έχουν εξαγριωθεί, οι τουρίστες αποφεύγουν το νησί και εξαιτίας του συνωστισμού το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης απείλησε ότι θα κλείσει το κέντρο. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν διαθέτει κονδύλια για την αντιμετώπιση της κρίσης και υπόσχεται ότι θα μειώσει τον αριθμό των μεταναστών που φιλοξενούνται στα κέντρα υποδοχής στα νησιά.
5. Μια καταστροφική πυρκαγιά που προσέλαβε πολιτικές διαστάσεις
Το περασμένο καλοκαίρι, μια θανατηφόρα πυρκαγιά έπληξε το παραθαλάσσιο χωριό Μάτι στην ανατολική ακτή της Ελλάδας - μια περιοχή που δεν απέχει πολύ από την Αθήνα και αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους τουρίστες. Η τεράστια πυρκαγιά παγίδευσε τους ανθρώπους στα σπίτια και τα αυτοκίνητά τους, ενώ άλλοι έπεσαν στη θάλασσα για να ξεφύγουν από τις φλόγες. Πολλοί δεν το κατάφεραν και 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η κυβέρνηση επέρριψε ευθύνες στην αυθαίρετη δόμηση που παρεμπόδισε την διαφυγή των ανθρώπων που κινδύνευαν, αλλά τις ημέρες που ακολούθησαν την τραγωδία, αποκαλύφθηκε μια σωρεία λαθών από την πλευρά των αρχών. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης ώθησαν τον Μητσοτάκη να ζητήσει την παραίτηση τόσο αυτών που είχαν την πολιτική ευθύνη όσων και εκείνων που είχαν την ευθύνη να οργανώσουν την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού. «Αναρωτιέμαι πραγματικά πώς κάποιοι άνθρωποι μπορούν να κοιμηθούν σήμερα και να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους σαν να μην συμβαίνει τίποτα», δήλωνε χαρακτηριστικά. Οι αντιδράσεις του θεωρήθηκαν ευρέως ότι έθεταν στο στόχαστρο τον χειρισμό της κρίσης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος, με τη σειρά του, τον κατηγόρησε ότι προσπαθούσε να καπηλευτεί την τραγωδία. Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, απαγγέλθηκαν τελικά κατηγορίες σε βάρος 20 ατόμων για την τραγωδία, μεταξύ των οποίων πολιτικών, αστυνομικών και πυροσβεστών. Μια αναφορά των εισαγγελέων διαπίστωνε ότι «υπήρξε απόλυτη έλλειψη επικοινωνίας, χάος και κατάρρευση του συστήματος» και ότι οι υπεύθυνοι διέπραξαν «ποινικά κολάσιμα σφάλματα και παραλείψεις κατά τη διαχείριση των πυρκαγιών» τονίζει το BBC.
Les Echos: Ελληνικό παράδοξο
«Στην άκρη του γκρεμού πριν από τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα έχει ανακάμψει. Και όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, πιθανώς θα νικηθεί από τον συντηρητικό Κυριάκο Μητσοτάκη στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής», γράφει η γαλλική εφημερίδα σε κύριο άρθρο του Ζακ Ιμπέρ Ροντιέ με τίτλο: «Ελληνικό παράδοξο».
«Μετά από οκτώ χρόνια οικονομικής εξάρτησης, η Ελλάδα βγήκε από την εποπτεία του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και των Βρυξελλών, το 2018. Επετεύχθη επίσης, συμφωνία για το όνομα της Μακεδονίας με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία, που αν και αμφισβητήθηκε, υιοθετήθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Και όμως τέσσερα χρόνια μετά την έλευση στην εξουσία στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του ο ΣΥΡΙΖΑ, ένας συνασπισμός της ριζοσπαστικής αριστεράς, θα χάσουν τις πρόωρες εκλογές την Κυριακή, προς όφελος του Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, γόνου εξάλλου, μιας ελληνικής πολιτικής δυναστείας» τονίζει η γαλλική εφημερίδα.
«Οι εξηγήσεις για την εκλογική ήττα του Τσίπρα»
«Οι εξηγήσεις για την εκλογική ήττα του Τσίπρα είναι πολλές» γράφει η Les Echos: Ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού του σώματος δεν του συγχώρησε τη μεταστροφή του το 2015, όταν, προκειμένου να μην έρθει σε αντίθεση με τους πιστωτές της Ελλάδας, αποδέχτηκε ένα σχέδιο λιτότητας. Τα περισσότερα κοινωνικά μέτρα των τελευταίων μηνών, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κατώτατου μισθού, ήρθαν πολύ αργά και δεν ήταν αρκετά.
Επειδή ο Τσίπρας έχει σήμερα εγκαταλειφθεί από τη μεσαία τάξη που φορολογήθηκε βαριά αλλά δεν έχει επωφεληθεί - ακόμα; - από την οικονομική ανάκαμψη. Ο αντίπαλός του εμφανίζεται ως φιλελεύθερος υπερ των φορολογικών μειώσεων και των μεταρρυθμίσεων του δημόσιου τομέα, που ξεκίνησε ο ίδιος, όταν ήταν υπουργός (2012-2014) στη συντηρητική κυβέρνηση Σαμαρά.
Αλλά η σημερινή του επιτυχία οφείλεται κυρίως στην απόρριψη του Τσίπρα και λιγότερο σε μια θετική ψήφο. Η Αρχαία Ελλάδα έφερε την δημοκρατία στον κόσμο. Η Ελλάδα σήμερα του δίνει ένα πολιτικό μάθημα. Έτσι, ο λαϊκισμός που ενσαρκώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, μπόρεσε να καταλάβει την εξουσία καταγγέλλοντας φύρδην μίγδην το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τις ελίτ. Αλλά η σκληρή πραγματικότητα, αυτή της εξουσίας, επιβλήθηκε γρήγορα, υπερισχύοντας έναντι των ευχολογίων. Αυτό είναι που κατάλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, έστω και αν σήμερα πληρώνει το πολιτικό κόστος.
Το άλλο μάθημα είναι ήδη γνωστό. Όπως συνέβη στη Γερμανία με τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ και την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας με τους νόμους του Χαρτζ ή στο Ηνωμένο Βασίλειο με τον Τόνι Μπλερ και τον ορισμό του τρίτου δρόμου, η αριστερά - στην περίπτωση της Ελλάδας, η άκρα Αριστερά - είναι σε θέση να περάσει φιλελεύθερα μέτρα χωρίς να προκαλέσει μεγάλα κοινωνικά κινήματα. Τέλος, τελευταίο μάθημα: η υπερβολική δημαγωγία δεν αποδίδει για πολύ.
Οι εκλογικές ήττες της Ανυπότακτης Γαλλίας ή των Ποδέμος το υπενθυμίζουν. Ο Τσίπρας είναι πιθανόν να ηττηθεί. Αλλά τα μαθήματά του δεν θα ξεχαστούν, απαραιτήτως» αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.
Le Figaro: «Η αργή προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας»
«Πιεσμένη για να μεταρρυθμιστεί σε πλήρη οικονομική ύφεση, η Ελλάδα δεν άλλαξε τόσο όσο θα έπρεπε. Η πρόοδος είναι εκεί, πραγματική, αλλά μερική και ανεπαρκής για να καταστήσει την οικονομία αυτή, που καταστράφηκε από την πτώχευση του κράτους, μια αγορά της ευρωζώνης ανοικτή και ανταγωνιστική», εκτιμά η γαλλική Le Figaro.
Μεταξύ των επαληθεύσιμων αλλαγών, είναι η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων: σχεδόν 20% λιγότεροι από το 2010, αλλά παραμένουν ανεπαρκώς κατανεμημένοι μεταξύ των υπουργείων που τους χρειάζονται, όπως στο υπουργείο Υγείας και Οικονομικών και εκείνων στα οποία είναι υπεράριθμοι: «Υπάρχουν ακόμα διοικήσεις, ακόμη και σε τοπικό επίπεδο όπου οι άνθρωποι δεν κάνουν τίποτα», αναφέρει στη Figaro ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. «Μένει να οικοδομηθεί μια πολιτική αξιολόγησης για τους δημόσιους υπαλλήλους και ένα σχήμα κινητικότητας, που εξακολουθεί να θεωρείται ως τιμωρία».
Υποστηριζόμενη από Γάλλους αξιωματούχους, η ελληνική διοίκηση έχει δημιουργήσει έναν πλήρη κατάλογο θέσεων εργασίας. Το ελληνικό κράτος γνωρίζει τώρα τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που απασχολεί, τις αρμοδιότητες τους και το μισθό που λαμβάνουν.
Neue Zürcher Zeitung: Υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης
Στην υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης εστιάζει δημοσίευμα της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung που επισημαίνει ότι οι εκλογές δεν θα κριθούν από τις σημαντικές επιτυχίες του Αλέξη Τσίπρα στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, αλλά από τα οικονομικά ζητήματα. «[...] Τα επιτεύγματα στην εξωτερική πολιτική δεν παίζουν ρόλο στον προεκλογικό αγώνα, ούτε θετικό, ούτε αρνητικό. Ακόμη και στα βόρεια της χώρας, όπου υπήρξαν οι μεγαλύτερες αντιδράσεις στη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία, το θέμα δεν φαίνεται να κρίνει τις εκλογές. Τα οικονομικά προβλήματα είναι εκείνα που ανησυχούν περισσότερο τους πολίτες και τα οποία εξηγούν την επιθυμία για αλλαγή».
Economist: Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να κάνει κάποιες επιλογές εάν θέλει να οδηγήσει την Ελλάδα μπροστά
«Η πόλη των Σερρών ανήκει στην παλιά Ελλάδα: τακτοποιημένη, παραδοσιακή, πατριωτική. Η πόλη αποτελεί προπύργιο του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ), όπου γεννήθηκε ο ιδρυτής του, Κωνσταντίνος Καραμανλής» γράφει το βρετανικό περιοδικό Economist και προσθέτει: «Γι 'αυτό ήταν φυσικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρόεδρος του κόμματος και ο πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας, να την επιλέξει ως βάση το τελευταίο Σαββατοκύριακο της εκστρατείας πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ο κ. Μητσοτάκης είναι αγαπητός εδώ. Τα χειροκροτήματα τον ακολούθησαν γύρω από τις Σέρρες και ήταν γεμάτος με αιτήματα για selfies. Ένας άνδρας έτρεξε από μια καφετέρια για να πιάσει το χέρι του: «Πρωθυπουργέ μου!»
Εδώ, κοντά στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για την προσπάθεια να εμποδίσει τη συμφωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Α. Τσίπρα. Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μετονομάστηκε σε "Βόρεια Μακεδονία" προκειμένου να διευθετηθεί μια μακρόχρονη διαμάχη. Η αλλαγή, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και οι υποστηρικτές του, υπονομεύει την ταυτότητα και την ακεραιότητα της ελληνικής περιοχής της Μακεδονίας. Η συμφωνία, ωστόσο, έχει περάσει πλέον. Κατά την κατάθεση στεφάνου, το πλήθος τραγουδά αυθόρμητα το «Μακεδονία Ξακουστή», ένα στρατιωτικό τραγούδι που συνδέεται με τις ελληνικές αξιώσεις για το όνομα. [..]
Είναι ο κ. Μητσοτάκης κατάλληλος για την αποστολή; Η ανάκαμψη της Ελλάδας διαψεύδει το πόσο ευάλωτη είναι η θέση της σε μια οικονομική ύφεση και μια νέα ευρωπαϊκή κρίση χρέους, η οποία μπορεί να οφείλεται στους δημοσιονομικούς θεατρινισμούς της Ιταλίας. Σε αυτό το σκηνικό, η επιστροφή στην εποχή προ Τσίπρα θα ήταν καταστροφική. [...] Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία αυτό το Σαββατοκύριακο. Το κόμμα του ελέγχει ήδη 12 από τις 13 περιφέρεις στην Ελλάδα. Θα έχει πολλά πολιτικά κεφάλαια και θα πρέπει να το χρησιμοποιήσει. [...] Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να κάνει κάποιες επιλογές εάν θέλει να οδηγήσει την Ελλάδα μπροστά. Το αν έχει το θάρρος να επιμείνει παραμένει να το δούμε» τονίζει ο Economist.
SZ: Εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, κανείς δεν φαίνεται να πιστεύει σε μια νίκη της αριστεράς
«Στις εκλογές της Κυριακής, οι συντηρητικοί μάλλον θα κερδίσουν Εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, κανείς δεν φαίνεται να πιστεύει σε μια νίκη της αριστεράς», γράφει η γερμανική SZ. Ίσως πολλοί Έλληνες είχαν απλώς διαφορετικές προσδοκίες από ένα αριστερό κόμμα, το «Συνασπισμό της ριζοσπαστικής αριστεράς». Πολλοί πίστευαν ότι αυτός ο Πρωθυπουργός απέχει από επαφές με τους πλούσιους στη χώρα. Για παράδειγμα, με τους εφοπλιστές, οι οποίοι σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν πληρώνουν φόρους, αλλά μόνο μια "εθελοντική εισφορά" στον κρατικό προϋπολογισμό.
Αυστριακή τηλεόραση: Όψη αλλαγής ισχύος καθοδόν
«Την Κυριακή, οι Έλληνες θα ψηφίσουν για μία νέα σύνθεση Κοινοβουλίου. Όψη αλλαγής ισχύος καθοδόν» εκτιμά η αυστριακή τηλεοραση ORF. Η συντηρητική αντιπολίτευση αναμένει την εκλογική της νίκη, ενώ ο αριστερός Τσίπρας αγωνίζεται για την πολιτική του επιβίωση. Ο 48χρονος αρχηγός του κόμματος «Ελληνική Λύση»,, ο Κυριάκος Βελόπουλος ελπίζει σε ένα παρόμοιο θαύμα του Ιουλίου, όπως το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι διατείνεται ότι έχει χειρόγραφες προσωπικές επιστολές του Ιησού. Το εμπόδιο για την είσοδο στο ελληνικό κοινοβούλιο είναι το εκλογικό όριο του 3%, αν και δεν αποκλείεται να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο στην πολιτικής ης χώρας, με βάση το αποτελέσματος του πρόσφατου αποτελέσματός του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου