Τρία σενάρια για την ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων που χάνουν το 40% των μισθωμάτων τους για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και ενδεχομένως τον Μάιο επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο με το επικρατέστερο να προβλέπει ότι τα ενοίκια των ανωτέρω μηνών θα είναι αφορολόγητα.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις προσεχείς μέρες και όπως αναφέρει στην «Κ» ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «από τη στιγμή που χάνεται εισόδημα, το πιθανότερο είναι η ελάφρυνση να προκύψει από τη φορολογία εισοδήματος χωρίς να αποκλείονται άλλα εναλλακτικά σενάρια ή η συνδυαστική εφαρμογή τους με στόχο να μην πληγούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Ο ίδιος παράγων αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το μέτρο της μείωσης του ενοικίου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους σε πληττόμενες επιχειρήσεις αλλά και τη φοιτητική στέγη να επεκταθεί και τον Μάιο, κάτι που θα αποφασισθεί τις επόμενες μέρες.
Το «αγκάθι»
Το μεγάλο αγκάθι στην όλη διαδικασία είναι ότι αρκετοί επαγγελματίες δεν έχουν δηλώσει ότι κάνουν χρήση της νομοθεσίας που προβλέπει το μειωμένο ενοίκιο κατά 40%. Το γεγονός αυτό δεν επιτρέπει στο ελληνικό Δημόσιο να έχει τον ακριβή αριθμό των ιδιοκτητών ακινήτων που χάνουν τμήμα του ενοικίου, κάτι το οποίο θα πρέπει να λυθεί άμεσα, διαφορετικά δεν θα μπορέσουν να τους χορηγηθούν οι εκπτώσεις, χωρίς μάλιστα να είναι αυτοί υπαίτιοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τρία σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο προβλέπουν:
1. Η ελάφρυνση να γίνει μέσω του φόρου εισοδήματος και συγκεκριμένα της κλίμακας φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια. Συγκεκριμένα, για τους μήνες που οι ιδιοκτήτες ακινήτων χάσουν το 40% του ενοικίου θα προβλέπεται ότι το υπόλοιπο ποσό θα είναι αφορολόγητο. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης ακινήτου έχει μισθωμένο ακίνητο σε πληττόμενη επιχείρηση με το μίσθωμα να ανέρχεται στα 1.000 ευρώ μηνιαίως, το σύνολο του ποσού των τριών μηνών (3.000 ευρώ εφόσον επεκταθεί και στον Μάιο) δεν θα φορολογηθεί. Για το εν λόγω ποσό θα κατέβαλε φόρο 450 ευρώ, ενώ με το ανωτέρω σχέδιο για το ποσό αυτό δεν θα πληρώσει φόρο. Στην περίπτωση αυτή το ελληνικό Δημόσιο προχωρεί σε μία σχετικά μικρή ελάφρυνση, δεδομένου ότι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα έχει χάσει 1.200 ευρώ από τη μείωση του ενοικίου κατά 40%.
Ωστόσο, στην περίπτωση που έχει και άλλα ακίνητα η αφαίρεση των 3.000 ευρώ από τη φορολογία ενδεχομένως να μεταφέρει σε χαμηλότερο φορολογικό κλιμάκιο τα υπόλοιπα μισθώματα από ακίνητα. Αυτό βέβαια, προϋποθέτει κάποιος ιδιοκτήτης να έχει αρκετά ακίνητα με υψηλά μισθώματα. Υπενθυμίζεται ότι τα εισοδήματα από ακίνητα φορολογούνται αυτοτελώς. Για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ συντελεστής 15%, από 12.001 ευρώ έως 35.000 ευρώ με συντελεστή 35% και πάνω από 35.000 ευρώ με συντελεστή 45%. Ουσιαστικά το εναπομείναν ποσό (60%) είναι αφορολόγητο, καθότι το υπόλοιπο ποτέ δεν εισπράχθηκε.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να υποβάλουν δήλωση «ζημίας», ενδεχομένως αυτό να γίνει μέσω του εντύπου Ε2 (αναλυτική κατάσταση για μισθώματα ακινήτων) κατά τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων το 2021 (εισοδήματα 2020), καθότι η μείωση αφορά εισόδημα του τρέχοντος έτους.
2. Η έκπτωση 5% του φορολογητέου εισοδήματος από μισθώματα ακινήτων χωρίς δικαιολογητικά (που αφορούν δαπάνες ανακαίνισης, συντήρησης κ.λπ. του ακινήτου) να διπλασιασθεί και να φθάσει το 10%. Δεν αποκλείεται το σενάριο αυτό να εφαρμοστεί συνδυαστικά με το πρώτο και κύριο σενάριο των «αφορολόγητων ενοικίων».
3. Το τρίτο σενάριο προβλέπει τη μείωση ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες των οποίων το μίσθωμα έχει συρρικνωθεί κατά 40%. Οπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η μείωση δεν θα είναι οριζόντια και θα αφορά αυτούς που πλήττονται κατ’ αναλογίαν των απωλειών που θα έχει ο καθένας. Σύμφωνα μάλιστα με τον υφυπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, οι φορολογικές ελαφρύνσεις – που σχεδιάζονται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα εισπράξουν φέτος μικρότερα εισοδήματα λόγω της έκπτωσης 40% στα μισθώματα επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας και φοιτητικής στέγης που προβλέπεται για όσους πλήττονται – θα είναι κλιμακωτές, ανάλογα με τις απώλειες που έχουν υποστεί. Οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ δεν θα αφορούν όσους εκμισθώνουν κατοικίες μέσω κάποιας πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb.
Τέλος το μέτρο θα αφορά μόνο όσους εξοφλήσουν τον φόρο εφάπαξ στην καταληκτική ημερομηνία της πρώτης δόσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου