Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Ανοσία της αγέλης, με εντολή Μητσοτάκη;


Nonews-NEWS: Ανοσία της αγέλης, με εντολή Μητσοτάκη;...
Πριν από ούτε καν ένα μήνα ο «εθνικός» μας γιατρός Σωτήρης Τσιόδρας δήλωνε ότι δεν υποστηρίζει την χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό διότι, πέραν του ότι ήταν αμφίβολο εάν προστατεύει, «φέρει και σημαντικούς κινδύνους και αβεβαιότητες, όπως το να μολυνθείς χωρίς να θέλεις με το άγγιγμα των χεριών στην μάσκα και στο πρόσωπο».

Χθες ο κ. Τσιόδρας, εμφανώς εκνευρισμένος και με έντονο ύφος μας είπε πως από Δευτέρα πρέπει οπωσδήποτε να φοράμε όλοι μάσκες σε μέσα μαζικής μεταφοράς και καταστήματα. Το τι ακριβώς, από επιστημονικής πλευράς, άλλαξε δεν το εξήγησε αλλά μας είπε ότι «τώρα πρέπει να κάνουμε ό,τι παραπάνω μπορούμε για χάρη της κοινωνίας». Παρεμπιπτόντως, ούτε ο καθηγητής Τσιόδρας, ούτε η κυβέρνηση ανέφεραν τίποτα για το κόστος με το οποίο θα επιβαρύνει η μάσκα τα νοικοκυριά, ενώ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης είπε πως θα δοθούν ακριβείς… κυβερνητικές οδηγίες «για το πώς θα φτιάχνουμε μάσκες μόνοι μας». Επίσης παρεμπιπτόντως, στο Βέλγιο οι μάσκες θα διανέμονται δωρεάν, ενώ στο Λουξεμβούργο θα αποστέλλονται ταχυδρομικά από τις αρχές στους πολίτες.
Τον προηγούμενο μήνα επίσης και στην αρχή της πανδημίας, μέλη της επιτροπής Τσιόδρα και κυβερνητικά στελέχη έκλειναν, ως πρώτο μέτρο, τα σχολεία λέγοντας ότι οι μαθητές μπορεί να λειτουργήσουν ως «υγειονομική βόμβα» στην μετάδοση του ιού. Χθες, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, δίπλα στον κ. Τσιόδρα ανακοίνωσε την ταχεία επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων μέσα από ένα σχέδιο - λαβύρινθο με μαθήματα μέρα παρά ημέρα, με αραίωμα μαθητών στις τάξεις και με ελάχιστες πραγματικές ώρες διδασκαλίας. Δεν εξήγησε που ακριβώς θα βρεθούν οι σχολικές υποδομές σε ακριτικές και υποβαθμισμένες περιοχές για να γίνουν όλα αυτά, δεν είπε εάν και πώς θα διδάξουν καθηγητές μεγαλύτερης ηλικίας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, δεν είπε που θα βρεθούν τα δεκάδες τετραγωνικά στους ασφυκτικούς χώρους των φροντιστηρίων της τρίτης Λυκείου για να τηρηθούν τα στοιχειώδη έστω μέτρα ασφαλείας. Ούτε ο κ. Τσόδρας εξήγησε πως και γιατί τα παιδιά έπαψαν να είναι «υγειονομική βόμβα», λέγοντας μόνον πως πλέον φαίνεται ότι δεν είναι ισχυροί φορείς μετάδοσης του ιού. 
Την μόνη εύλογη εξήγηση μάλλον την έδωσε ο Νίκος Φίλης λέγοντας χθες το βράδυ στην ΕΡΤ: «Θα έχουμε ανοιχτά σχολεία - φαντάσματα μόνο και μόνο για να μπορεί η κυβέρνηση να σκηνοθετεί μια επίπλαστη κανονικότητα με το μάτι στραμμένο στην πολιτική εκμετάλλευση της πανδημίας».
Στην ίδια επίπλαστη κανονικότητα ουδείς κυβερνητικός αρμόδιος, ούτε η κυρία Κεραμέως ούτε ο κ. Παπαθανάσης εξήγησαν γιατί είναι πιο ασφαλές να ανοίγουν γρηγορότερα οι εκκλησίες - μετά λειτουργίας και θείας μετάληψης - από τους ανοιχτούς χώρους εστίασης που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους. Μόνον η λοιμωξιολόγος Ελένη Γιαμαρέλου έσπευσε να δηλώσει… υπεύθυνα από τηλεοράσεως πως «θα κοινωνήσει από την πρώτη κιόλας Κυριακή που θα ανοίξουν οι εκκλησίες».
Σήμερα επίσης, Πέμπτη 30 Απριλίου, λήγει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας για χιλιάδες δανειολήπτες και ουδείς μέχρι χθες το βράδυ τους είχε πει εάν από αύριο θα έχουν σπίτι για να... μείνουν ή για να φύγουν. Εως αργά χθες γινόταν νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των θεσμών για το θέμα, κυβερνητικές πηγές διέρρεαν πως θα υπάρχει σχετικό «μήνυμα» σήμερα από τον πρωθυπουργό στην Βουλή, οι πληροφορίες όμως ανέφεραν ότι το καλύτερο σενάριο είναι μόνον μια ολιγόμηνη παράταση αναστολής πλειστηριασμών για όσους δανειολήπτες επλήγησαν «άμεσα» από την πανδημία.
Χθες ακόμη, ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί δήλωσε ότι ο κόσμος, «αντιμέτωπος με την τέλεια καταιγίδα» οδεύει στην χειρότερη μεταπολεμική ύφεση, και ο Ντομινίκ Στρος Καν προειδοποίησε ότι κινδυνεύουν με κατάρρευση οι οικονομίες που στηρίζονται στον τουρισμό. Ακόμη και για την Γερμανία, ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ προέβλεψε επισήμως ύφεση 6,3% που δεν θα αναστραφεί πλήρως πριν από το 2023, ενώ για την Ελλάδα η Morgan Stanley έδωσε ως ενδιάμεσο σενάριο ύφεση που θα ξεπεράσει το 13%.
Στην Αθήνα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προβλέπει ύφεση 6%, ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας πλειοδοτεί σε αισιοδοξία περιορίζοντάς την μόλις στο 4% και ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης περιφέρεται χαρούμενος στα κανάλια για να δηλώσει ότι περιμένουμε πλημμύρα εξίσου χαρούμενων τουριστών - μετά, αγνώστου περιεχομένου, «υγειονομικού διαβατηρίου» - διότι είμεθα «ασφαλής χώρα» έναντι του κορονοϊού.
Την ίδια ώρα η Γερμανία, μία από τις βασικές μας τουριστικές αγορές, απαγορεύει τις πτήσεις στο εξωτερικό τουλάχιστον έως 15 Ιουνίου, μία στις τρεις εγχώριες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σχεδιάζουν να μην ανοίξουν καν τα καταλύματά τους, και 700.000 εργαζόμενοι στον τουρισμό βρίσκονται στον αέρα. Την ίδια ώρα η Deutsche Welle μεταδίδει δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων σύμφωνα με τα οποία η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει μια «εξωραϊσμένη πραγματικότητα» για την υγειονομική κατάσταση της χώρας, το ποσοστό των τεστ στον πληθυσμό χαρακτηρίζεται «γελοία χαμηλό» και η όλη εικόνα της ασφάλειας «έχει ως στόχο την προσέλκυση τουριστικής πελατείας».
Όλα τα παραπάνω συγκροτούν τους άξονες του περίφημου σχεδίου «Γέφυρα ασφάλειας» της κυβέρνησης για την «επιστροφή στην κανονικότητα». Εάν δεν πρόκειται για το «απόψε αυτοσχεδιάζουμε», πρόκειται απλώς για το - καθυστερημένο - πείραμα της «ανοσίας της αγέλης» με εντολή Μητσοτάκη.

https://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου