Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Όλο το σχέδιο για την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις

tsiodras_kerameos_main1

Σταδιακά από τις 11 Μαΐου θα επιστρέψουν οι μαθητές του Λυκείου και του Γυμνασίου στα σχολεία έως τις 12 Ιουνίου -  Ερωτηματικό για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία - 15μελή τμήματα με εκ περιτροπής διδασκαλεία, αποστάσεις, αντισηπτικά και προαιρετικά μάσκες στις τάξεις - Στις 15 Ιουνίου οι Πανελλαδικές -  Κανονικά θα ολοκληρωθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο

Με σταδιακό τρόπο, μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια των μαθητών, αλλά και καθημερινή αξιολόγηση των δεδομένων που αφορούν στην πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, θα ξαναζωντανέψουν οι τάξεις των σχολείων που είχαν κλείσει στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε το απόγευμα αναλυτικά η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά: 

Οι σχολικές μονάδες θα ξεκινήσουν να λειτουργούν από τις 11 Μαΐου με τους μαθητές της Γ' Λυκείου.

Οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 16 για τα Επαγγελματικά.

Στις 18 Μαΐου επιστρέφουν οι μαθητές της Α'-Β' Λυκείου και του Γυμνασίου.

Για τα Γυμνάσια και Λύκεια προβλέπεται επίσης η επέκταση του διδακτικού έτους  μέχρι τις 12 Ιουνίου.

Τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα παραμένουν κλειστά και θα εξεταστεί -αναλόγως της πορείας του κορωνοϊού- αν θα ανοίξουν από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Ιουνίου.

Η νέα διδακτική χρονιά θα αρχίσει πιθανότατα νωρίτερα για όλους, από την 1η Σεπτεμβρίου.

Στην ανώτατη εκπαίδευση αυνεχίζεται κανονικά η εξ αποστάσεως διδασκαλία, και με αυτόν τον τρόπο θα ολοκληρωθεί κανονικά το ακαδημαϊκό εξάμηνο και θα ακολουθήσει η εξεταστική.

Αποστάσεις, αντισηπτικά και προαιρετικά μάσκες

Τα σχολεία θα ανοίξουν με τμήματα χωρισμένα στα δύο, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Η απόσταση μεταξύ μαθητών θα πρέπει να είναι 1,5 μ. και ανώτατος αριθμός μαθητών εντός τάξης τα 15 άτομα.

Θα εφαρμοστεί εκ περιτροπής διδασκαλία στα δύο υπο-τμήματα: Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή θα πηγαίνει σχολείο το μισό τμήμα και Τρίτη – Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα (ως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά.

Η χρήση μάσκας θα είναι προαιρετική τόσο μέσα στις τάξεις όσο και στα σχολικά λεωφορεία. Στα σχολεία θα υπάρχουν όμως αντισηπτικά και οι τάξεις θα αερίζονται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, ενώ θα υπάρχει αναμετάδοση του μαθήματος για τους μαθητές εκείνους που θα έχουν ειδικό λόγο να μην βρίσκονται στην αίθουσα. Για αυτούς τους μαθητές δεν θα μετρούν οι απουσίες.

Προ της έναρξης των μαθημάτων η εκπαιδευτική κοινότητα στο σύνολό της θα λάβει οδηγίες για την υγιεινή και την ασφάλεια από τον ΕΟΔΥ.

Αναλυτικά, όσα παρουσίασε η κ. Κεραμέως για το άνοιγμα των δομών του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων:

Ανακοινώσεις Νίκης Κεραμέως 29/04/2020

Πρώτον, για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και Ειδική αγωγή:

Η λειτουργία των ΣΧΟΛΕΙΩΝ θα επανέλθει σταδιακά σε δύο φάσεις:
o Στις 11 Μαΐου επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές της Τρίτης Λυκείου.
o Στις 18 Μαΐου επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές της Πρώτης & Δευτέρας Λυκείου, και του Γυμνασίου.
o Προβλέπεται η επέκταση του διδακτικού έτους για Γυμνάσια και Λύκεια μέχρι τις 12 Ιουνίου.
o Η νέα διδακτική χρονιά θα αρχίσει πιθανότατα νωρίτερα για όλους, από την 1η Σεπτεμβρίου.

Δημοτικά και Νηπιαγωγεία
o Παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας.
o Εξετάζεται το ενδεχόμενο ανοίγματος την 1η Ιουνίου, μόνο αν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά.
o Αν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία επαναλειτουργήσουν φέτος, εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του διδακτικού έτους ως τις 30 Ιουνίου.

Θα υπάρξουν δύο ζώνες λειτουργίας του σχολείου:

- Οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολεία σε εκ περιτροπής υπο-τμήματα (που θα προκύψουν από τη διαίρεση του τμήματος στα δύο) με στόχο τη μείωση του συγχρωτισμού εντός της ίδιας αίθουσας. Η απόσταση μεταξύ μαθητών θα πρέπει να είναι 1,5 μ. και απώτατος αριθμός μαθητών εντός τάξης τα 15 άτομα.
-Εκ περιτροπής διδασκαλία στα δύο υπο-τμήματα. Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή θα πηγαίνει σχολείο το μισό τμήμα και Τρίτη – Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα (ως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά.
- Θα υπάρχει πρόγραμμα για μελέτη στο σπίτι για τις ημέρες που οι μαθητές δεν θα είναι σχολείο.
-Συνεχίζονται οι άδειες ειδικού σκοπού και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για γονείς με παιδιά σε εκπαιδευτικές δομές που παραμένουν σε αναστολή.

-Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός. Προβλέπεται καθαρισμός 2 φορές την ημέρα.
- Θα προβλεφθούν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές.
- Θα απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων.
- Θα είναι προαιρετική χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
- Προ της έναρξης, θα σταλούν στους Διευθυντές των σχολείων οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου, οι οποίες θα γνωστοποιηθούν σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, σχετικά με αναγκαία μέτρα προστασίας.

- Θα υπάρχει Ιδιαίτερη μέριμνα (πρόβλεψη άδειας) για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το ΥΠΕΣ.
- Θα υπάρχει η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή περίπτωση ατόμου που νοσεί).
- Θα προβλέπεται ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω τηλεκπαίδευσης για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο.
- Θα υπάρχει πρωτόκολλο ΕΟΔΥ για τη διαχείριση τυχόν συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας – Διαδικασία ιχνηλάτησης με διαβαθμίσεις ανάλογα με το κάθε περιστατικό.

- Δεν θα διεξαχθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.
- Έμφαση θα δοθεί στην κάλυψη της ύλης, κατόπιν οδηγιών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
- Η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων.
Λειτουργία φροντιστηρίων

- Τα φροντιστήρια θα ακολουθήσουν τη σταδιακή επαναλειτουργία της αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας, δηλαδή τα τμήματα της Γ’ Λυκείου ξεκινούν στις 11 Μαΐου, ενώ τα τμήματα της Α’, Β’ Λυκείου και Γυμνασίου καθώς και τα μαθήματα ξένων γλωσσών επανεκκινούν στις 18 Μαΐου.
- Υπάρχει ωστόσο ισχυρή σύσταση για τηλεκπαίδευση.
- Θα ισχύουν και στα φροντιστήρια τα μέτρα πρόληψης, δηλαδή η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ μαθητών, και το όριο 15 μαθητών ανά τμήμα.

Για τα ειδικά σχολεία και τις δομές ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού
- Για τα ειδικά σχολεία παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας.
- Η επαναλειτουργία των δομών ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού θα πραγματοποιείται βάσει απόφασης του συντονιστή εκπαίδευσης, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες της κάθε χώρας.

Έναρξη Πανελλαδικών Εξετάσεων

- Ημερομηνία έναρξης των Πανελλαδικών ορίζεται η 15η Ιουνίου 2020 για τα Γενικά Λύκεια και η 16η Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια. Θα εκδοθεί αναλυτικό πρόγραμμα προσεχώς.
- Αναμένονται οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας για επιμέρους πτυχές του τρόπου διεξαγωγής των εξετάσεων.

Επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση

Για τα ΙΕΚ
- Η επανέναρξη της λειτουργίας τους ορίζεται για τις 18 Μαΐου.
- Ισχύει και εδώ ό περιορισμός των 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5μ. ενδιάμεση απόσταση.
-Προβλέπεται η εξ αποστάσεως συμμετοχή καταρτιζομένων.
-Ανάλογα με την ειδικότητα και τη δυνατότητα διεξαγωγής εργαστηριακών μαθημάτων, η λήξη του έτους κατάρτισης θα είναι η 30η Ιουνίου ή 30η Σεπτεμβρίου.

Ημερομηνία επανέναρξης της μαθητείας και των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας ορίζεται η 18η Μαΐου.

Για το θεσμό της ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ
- Η λήξη του έτους θα γίνει σταδιακά έως τις 15 Νοεμβρίου το αργότερο, αντί για τις 15 Σεπτεμβρίου.

Για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
- Θα επιστρέψουν στις αίθουσες μόνο οι μαθητές του Β’ κύκλου που αποφοιτούν φέτος, ξανά με το όριο των 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5 μ. απόσταση.
- Οι λοιποί μαθητές θα προαχθούν βάσει της περιγραφικής αξιολόγησης που είχαν λάβει προ αναστολής λειτουργίας.
- Το σχολικό έτος θα λήξει στις 30 Ιουνίου.

Για την Ανώτατη Εκπαίδευση
-Συνεχίζεται κανονικά η εξ αποστάσεως διδασκαλία, και με αυτόν τον τρόπο θα ολοκληρωθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο.
- Από την 25η Μαΐου, θα υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται δια ζώσης εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις.
- Επαναλειτουργία εστιών για φοιτητές κλινικών/εργαστηριακών ασκήσεων.
- Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν. Αναμένεται έκδοση οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής αναφορικά με πτυχές του τρόπου διεξαγωγής τους.
- Το ακαδημαϊκό εξάμηνο θα ολοκληρωθεί κανονικά.

Βιβλιοθήκες, εξ αποστάσεως εκπαίδευση
- Δεν προβλέπεται για την ώρα η επαναλειτουργία τους.

Συνεχίζεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση
- όσο δεν έχουν επαναλειτουργήσει οι εκπαιδευτικές μονάδες
- για μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που για ειδικούς λόγους δεν μπορούν να έχουν φυσική παρουσία στις εκπαιδευτικές δομές.

Θα ακολουθήσουν σχετικές διατάξεις, υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι που θα ορίζουν αναλυτικά όλες τις πτυχές αναφορικά με την επαναλειτουργία δομών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
pp01
pp02
pp03
pp04
pp05
pp06
pp07
pp08
pp09
pp10
pp11
pp12
pp13
pp14
pp15
pp16
pp17
pp18
pp19
pp20
pp21
pp22

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου