Παρασκευή, 24 Απριλίου 2020

Σούπα από καμένο ψωμί με καπνιστή πέστροφα

kontopoulos
ΥΛΙΚΑ
  • 1 φλ. τσαγιού λευκά μικρά φασόλια Πρεσπών, μουλιασμένα αποβραδίς
  • 2 μεσαία κρεμμύδια κομμένα στα 4
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φιλέτο καπνιστής πέστροφας, περίπου 150γρ., κομμένο σε κυβάκια
  • 400 γρ. φέτες ψωμιού αλειμμένες με λάδι, με 1 σκελίδα σκόρδο, και πασπαλισμένες με θυμάρι
  • 200 γρ. ψωμί σε κυβάκια για κρουτόν
  • 2 ½ κουτ. σούπας σκορδόλαδο – 1 σκελίδα σκόρδο με 2 κουταλιές ελαιόλαδο χτυπημένα στο μπλέντερ
  • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 1 μικρό ματσάκι φρέσκο θυμάρι
  • αλάτι και πιπέρι
Διαδικασία


Σουρώνουμε τα φασόλια και τα βράζουμε με φρέσκο νερό σε μέτρια φωτιά, μαζί με το φύλλο δάφνης, τα κρεμμύδια και το θυμάρι, ώσπου να μαλακώσουν, για περίπου 1 ώρα. Στο μεταξύ ψήνουμε τις φέτες του ψωμιού στον φούρνο στους 180°C μέχρι να ξεροψηθούν και σχεδόν να αρπάξουν κι από τις δύο πλευρές για περίπου 20 λεπτά. Έτσι θα αποκτήσουν μια ιδιαίτερη καπνιστή αίσθηση.

Ταυτόχρονα σε άλλο ταψάκι ψήνουμε και τα κυβάκια του ψωμιού ραντισμένα με το σκορδόλαδο για να γίνουν τραγανά κρουτόν. Μόλις μαλακώσουν τα φασόλια ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Αμέσως μόλις σταματήσει ο βρασμός μεταφέρουμε σε μπλέντερ αρκετό από το ζουμί του βρασμού και μαζί το ένα κρεμμύδι. Τα χτυπάμε στο μπλέντερ να πολτοποιηθούν και προσθέτουμε επίσης τις φέτες του ξεροψημένου ψωμιού και αλατοπίπερο. Μπλεντάρουμε για αρκετή ώρα, δηλαδή περίπου 10 λεπτά ώστε να γίνει μία υδαρής κρέμα.

Την επιστρέφουμε στα ζεστά φασόλια και κουνάμε ελαφρώς την κατσαρόλα να απλώσει ομοιόμορφα η κρέμα μέσα στη σούπα. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και την πέστροφα. Σερβίρουμε τη σούπα και από πάνω γαρνίρουμε με τα κρουτόν. Αν θέλουμε αρωματίζουμε με λίγη καπνιστή γλυκιά πάπρικα ή κάποιο αρωματικό λάδι. 

Στο ποτήρι μας: Βαρελάτα λευκά κρασιά όπως Chardonnay, Σαββατιανό και Βιδιανό.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr
Online
  • Δημήτρης Κοντόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου