Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Τηγανόπιτα με γιαούρτι

65140415_06069_tempelopites_me-xylo-giaourtiou
Υλικά (για τηγάνι διαμέτρου 30 εκ.)
  • 100 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 120 γρ. γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό
  • 50 ml γάλα φρέσκο
  • 200 γρ. φρέσκο ανθότυρο, θρυμματισμένο
  • 12 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 6 λιαστές ντομάτες, διατηρημένες στο λάδι, καλά στραγισμένες και ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας δυόσμος ξερός, τριμμένος
  • 3 κλωνάρια άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία:


Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τα άλευρα, λίγο αλάτι, το γιαούρτι, το γάλα και το ανθότυρο και ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματιστεί ένας σφιχτός χυλός.

Ρίχνουμε τα ντοματίνια, τις λιαστές ντομάτες, το δυόσμο, τον άνηθο, το σουσάμι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε να αναμειχθούν. Σε ένα μέτριο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Αδειάζουμε το χυλό στο τηγάνι, τον απλώνουμε ομοιόμορφα με ένα πιρούνι και τηγανίζουμε για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η κάτω πλευρά.

Καλύπτουμε το τηγάνι με ένα μεγάλο πιάτο ή με ένα επίπεδο καπάκι, αναποδογυρίζουμε και αδειάζουμε την πίτα ξανά στο τηγάνι με την άψητη πλευρά προς τα κάτω.

Τηγανίζουμε για περίπου άλλα 3 - 4 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει και αυτή η πλευρά. (Τη διαδικασία αυτή καλύτερα να την κάνουμε πάνω από το νεροχύτη, για να αποφύγουμε τυχόν ατυχήματα.)

Τι πίνουμε: Το φύλλο της πίτας, τα τυριά και τα χορταρικά μάς οδηγούν γενικά σε λευκές επιλογές, περισσότερο ή λιγότερο αρωματικές. Η αλμυρούτσικη φέτα και τα διάφορα γαλακτοκομικά συστατικά θέλουν μια ωραία Μαντινεία, ένα ξηρό Μοσχάτο, ένα Σαββατιανό  και ακολουθούν στις ίδιες επιλογές τα σπαράγγια και οι αγκινάρες.

Μαλαγουζιά, Viognier, Sauvignon Blanc θα σταθούν δίπλα στα μυρώνια, στις καυκαλήθρες, στα κουκιά και στα τυριά, ενώ η αμυλώδης παρουσία του φύλλου κάνει τις πίτες να αναζητούν με ενδιαφέρον και τη συντροφιά μιας δροσερής μπίρας.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου