Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Συγνώμη από την Τουρκία απαιτεί η Αρμενία για τη Γενοκτονία: Έγκλημα κατά του ανθρώπινου πολιτισμού


Συγνώμη από την Τουρκία απαιτεί η Αρμενία για τη Γενοκτονία: Έγκλημα κατά του ανθρώπινου πολιτισμού

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν απαίτησε σήμερα, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την 105η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων, η Τουρκία να ζητήσει συγνώμη από τη χώρα του γι αυτό το «έγκλημα κατά του ανθρώπινου πολιτισμού».
Οι εκδηλώσεις μνήμης είναι οι πιο λιτές φέτος και χωρίς τις παραδοσιακές παρελάσεις λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Το μνημείο στο οποίο συνήθως μετέβαιναν οι Αρμένιοι κοντά στην πρωτεύουσα, Γερεβάν, έχει κλείσει για το κοινό.

Σε σύντομη βιντεοσκοπημένη ομιλία, ο Νικόλ Πασινιάν δήλωσε ότι περισσότερο από έναν αιώνα μετά τα γεγονότα, «οι συνέπειες της γενοκτονίας συνεχίζουν να είναι αισθητές». Αφού εναπόθεσε λουλούδια στο μνημείο, κατήγγειλε ένα «έγκλημα όχι μόνο κατά της εθνικής μας ταυτότητας, αλλά και κατά του ανθρώπινου πολιτισμού».
«Η Τουρκία δεν έχει ακόμη ζητήσει συγνώμη για αυτά που έκανε», είπε, προσθέτοντας ότι το Γερεβάν "απαιτεί" την επίσημη αναγνώριση των σφαγών της εποχής ως γενοκτονία.
Οι Αρμένιοι εκτιμούν ότι 1,5 εκατομμύριο πρόγονοί τους σφαγιάστηκαν συστηματικά από τις δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Τουρκία απορρίπτει τον όρο γενοκτονία, κάνοντας λόγο για αμοιβαίες σφαγές μέσα σε ένα κλίμα εμφυλίου πολέμου και λιμού που προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και από τις δύο πλευρές.
Η γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται ως τέτοια από περίπου τριάντα χώρες και πολλούς ιστορικούς.
Αντί να μεταβούν στο μνημείο κοντά στο Γερεβάν, οι Αρμένιοι σε όλο τον κόσμο μπορούν να στείλουν τα ονόματά τους μέσω ενός αριθμού τηλεφώνου για να προβάλλονται πάνω σε στύλους έως το ξημέρωμα.
Οι εκδηλώσεις μνήμης άρχισαν χθες, Πέμπτη, όταν τα φώτα στους δρόμους έσβησαν στην Αρμενία, ενώ ήχησαν οι καμπάνες των εκκλησιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου