Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Ο Μητσοτάκης ψάχνει διαφυγή από τα voucher της αρπαχτής...

Τηλεκατάρτιση επιστημόνων με 'Σκοιλ Ελικικου' και Google translate ...

H πρώτη ήττα για την μεσαία τάξη ήρθε όταν πληροφορήθηκε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη - την οποία ψήφισε και με τα δύο χέρια για να δώσει τέλος στην υπερφορολόγηση – θα της μειώσει τους φόρους που πληρώνει κατά 17 ολόκληρα ευρώ ετησίως.

Η δεύτερη ήττα έμελε να έρθει εν μέσω πανδημίας και παγκόσμιου υγειονομικού και οικονομικού σοκ. Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και δεκάδες χιλιάδες ακόμη αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες κλήθηκαν να «τηλε-καταρτιστούν» σε ιδιωτικά ΚΕΚ και σε γραφικού – έως τραγελαφικού - περιεχομένου πλατφόρμες («σκόιλ ελικίκου») για να πάρουν ένα voucher 600 ευρώ που θα καλύψει το πάγωμα κάθε επαγγελματικής τους δραστηριότητας για ενάμισι μήνα.


Δεν είναι μόνον ο ορισμός του ευτελισμού των επιστημόνων, είναι και ο ορισμός του πολιτικού εμπαιγμού – ενός εμπαιγμού, που φέρνει την κυβέρνηση υπόλογη και αντιμέτωπη με μια από τις πλέον προνομιακές για την ΝΔ κοινωνικές ομάδες στις τελευταίες εκλογές.

Η πραγματικότητα αυτή προκαλεί πολιτικές ρωγμές στην εικόνα του «ηγέτη της πανδημίας» που επιχειρούν να φιλοτεχνήσουν οι επικοινωνιολόγοι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι επικοινωνιολόγοι, βάζει τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση στο επίκεντρο όχι μόνο των πυρών σύσσωμης της αντιπολίτευσης αλλά και της εσωκομματικής αμφισβήτησης, και δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ όπλα αντεπίθεσης στο τραχύ μέτωπο της οικονομίας – εκεί, όπου θα δοθούν οι μεγάλες, και ουσιαστικές, πολιτικές μάχες την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Η πρώτη πράξη αυτής της αντεπίθεσης αποτυπώνεται στην επερώτηση του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό για την μεγάλη απάτη της τηλεκατάρτισης, η οποία δείχνει και που ακριβώς θα στοχεύσει η αξιωματική αντιπολίτευση:

«Η πρόσφατη υπόθεση των Voucher της δήθεν κατάρτισης», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «συνιστά χαρακτηριστικό δείγμα αδιαφορίας για τα προβλήματα των ελεύθερων επαγγελματιών/ επιστημόνων καθώς και κυνικής εξυπηρέτησης συμφερόντων εν μέσω κρίσης.

Αποδεικνύεται έτσι, με τον πιο κραυγαλέο τρόπο, ότι όλο σας το προεκλογικό αφήγημα που ήθελε να σας παρουσιάζει ως υποστηρικτή και προστάτη της λεγόμενης «μεσαίας τάξης» και των ανθρώπων της «αριστείας», δεν ήταν παρά μια καλοστημένη πολιτική απάτη».

Κανονικά, η επερώτηση Τσίπρα πρέπει να συζητηθεί στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Οι πληροφορίες ωστόσο, οι οποίες καταδεικνύουν και την αμήχανη θέση στην οποία έχει βρεθεί η κυβέρνηση, θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιχειρεί πολιτική ντρίπλα για να αποφύγει την ευθεία αντιπαράθεση για το θέμα. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να «αποδράσει» από τα πυρά και τα ερωτήματα της αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο της τηλεκατάρτισης μετατρέποντας την κοινοβουλευτική διαδικασία της «Ωρας του Πρωθυπουργού» σε γενική ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.



Ταυτόχρονα όμως, από τις ίδιες πηγές διαμηνύεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αφήσει το θέμα να περάσει: «Ο Αλεξης Τσίπρας δεν θα κουραστεί να επανακαταθέτει την ερώτηση μέχρι να έρθει στην Βουλή και να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης» τόνιζαν χαρακτηριστικά χθες το βράδυ από την Κουμουνδούρου, καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό ότι φυγομαχεί με τακτικισμούς.

«Όσο η κυβέρνηση δεν δίνει εξηγήσεις και δεν παίρνει πίσω αυτήν την απόφαση, θα δημιουργεί σκιές και εύλογη καχυποψία για τα κίνητρα της επιλογής της», ήταν η χαρακτηριστική ανάρτηση που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου.

Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, η οποία θα κλιμακωθεί από σήμερα, εστιάζει σε δύο επίπεδα: Το πρώτο είναι πως τα προγράμματα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων μέσω ΚΕΚ έχουν οσμή σκανδάλου – ότι, δηλαδή, επελέγη το voucher αντί της απ’ ευθείας ενίσχυσης των επιστημόνων προκειμένου να ευνοηθούν και να πριμοδοτηθούν με 85 εκατομμύρια ευρώ ιδιωτικά εκπαιδευτικά κέντρα «ημετέρων». Επ’ αυτού, πρόσθετα επιχειρήματα έρχεται να δώσει και η αποκάλυψη του εγγράφου της Κομισιόν, σύμφωνα με το οποίο λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιούργησε ο κορονοϊός μπορούν να χρησιμοποιηθούν πόροι του ΕΣΠΑ και για απ’ ευθείας ενισχύσεις αυτοαπασχολύμενων επιστημόνων και όχι μόνον για επιχειρήσεις. Το έγγραφο, που έχει αποσταλεί από τον Μάρτιο, επικαλέστηκε χθες ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς επισημαίνοντας ότι καταρρίπτει τους ισχυρισμούς των κυρίων Βρούτση και Γεωργιάδη σύμφωνα με τους οποίους επελέγη η τηλεκατάρτιση μέσω ΚΕΚ διότι δεν μπορούσαν να διανεμηθούν πόροι του ΕΣΠΑ απ’ ευθείας στους επιστήμονες.

Το δεύτερο πεδίο κριτικής στο οποίο θα επιμείνει η αντιπολίτευση είναι το φαιδρό, έως ιλαροτραγικό, περιεχόμενο κατάρτισης από τις πλατφόρμες στις οποίες κλήθηκαν να εκπαιδευτούν οι επιστήμονες, το οποίο αναδεικνύει τεράστιο έλλειμμα εποπτείας και ελέγχου από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Οι χειρισμοί του υπουργού Εργασίας, άλλωστε, βρίσκονται στο στόχαστρο ακόμη και στελεχών της ΝΔ τα οποία καταλογίζουν στον Γιάννη Βρούτση ερασιτεχνική διαχείριση που εκθέτει εκ προοιμίου την κυβέρνηση σε μία συγκυρία στην οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει βαθιά κοινωνική δυσαρέσκεια λόγω της πλήρους διάλυσης στην οποία οδηγεί την αγορά εργασίας μετά το lockdown.



Μαρίνα Αλεξανδρή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου