Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Πώς θα νομιμοποιηθούν τα δασικά αυθαίρετα - Ποιες αλλαγές έρχονται

Πώς θα νομιμοποιηθούν τα δασικά αυθαίρετα - Ποιες αλλαγές έρχονται
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη νομιμοποίηση των δασικών αυθαιρέτων.Σύμφωνα με την εφημερίδα, “Ελεύθερος Τύπος”, γίνεται αποχαρακτηρισμός για μερίδα εκτάσεων που μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών εμφανίζονταν ως δασικές παρά το γεγονός ότι πρόκειται για γη την οποία είχε διανείμει το κράτος για καλλιέργεια προ του 1975.
Πρόκειται κυρίως για Πράξεις που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αγροτικής νομοθεσίας όπως:
-Αποφάσεις Επιτροπών Απαλλοτριώσεων για το σύνολο των εκτάσεων που αφορούν κληροτεμάχια , εξαιρεθείσες υπέρ ιδιοκτητών εκτάσεις, ιδιοκτησίες, διαθέσιμες και κοινόχρηστες εκτάσεις.
- Διανομές και αναδασμοί για το σύνολο των εκτάσεων που αναφέρονται στα σχετικά κτηματολογικά διαγράμματα.
- Άδειες υπουργού ή νομάρχη για κάθε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτων , όταν δεν έχει αλλάξει η χρήση.
- Πράξεις που εκδόθηκαν με σκοπό τη βιομηχανική και τουριστική ανάπτυξη της χώρας , όπως απαλλοτριώσεις με σκοπό την εγκατάσταση βιομηχανικής ή τουριστικής μονάδας.
- Η ανάρτηση των δασικών χαρτών έφερε στην επιφάνεια παθογένειες δεκαετιών , με τους ιδιοκτήτες να βρίσκονται με δεμένα χέρια αφού ούτε οι Επιτροπές Αντιρρήσεων εξέταζαν τις εντάσεις με γοργούς ρυθμούς αλλά ούτε είχαν τη δυνατότητα οι πολίτες να αξιοποιήσουν την περιουσία τους μέχρι να αποφανθούν για τις εντάσεις όλης της Περιφερειακής Ενότητας. Αποτέλεσμα αυτού , στις Επιτροπές περί τις 170.000 αντιρρήσεις στο 50% της χώρας.Τα 2 τελευταία χρόνια έχουν εξεταστεί περίπου 10.000 αιτήσεις.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο και για τους λόγους αυτούς, η κύρωση των δασικών χαρτών θα γίνεται σε πιο τακτικά χρονικά διαστήματα, με διπλασιασμό των επιτροπών, ενώ μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης αντιρρήσεων που έχουν ομαδοποιηθεί ανά δήμο ( και όχι ανά Περιφερειακή Ενότητα, όπως γίνεται σήμερα) θα δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν την περιουσία τους όταν δικαιώνονται στην εξέταση των αντιρρήσεων, χωρίς να περιμένουν να κλείσει το θέμα σε ολόκληρο το νόμο, όπως συμβαίνει σήμερα.
Οριστικές πυκνώσεις
Χωρίς αλλαγές στις διατάξεις για τις οικιστικές πυκνώσεις κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου. Έτσι οι περιοχές που αρχικά εξαιρέθηκαν θα συμπεριληφθούν στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Συμβούλιο της Επικρατείας (είχε κρίνει ότι είναι αντισυνταγματικές). Για να προβούν οι ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων στη διαδικασία χρειαστεί να καταβάλουν παράβολο ύψους 250 ευρώ σε πρώτη φάση, ώστε να διασφαλίσουν την προσωρινή κατεδάφιση μέχρι να εξεταστεί η αίτηση τους.
Στο δεύτερο χρόνο, για τις περιπτώσεις στις οποίες καταφέρουν να πάρουν το πράσινο φως και να διατηρήσουν την ιδιοκτησία τους για 30 χρόνια, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσανατολίζεται να φέρει όπως στο νόμο 4495/17 που προβλέπει πολλές δόσεις και μικρά πρόστιμα για την υπαγωγή του ακινήτου σε φάση τακτοποίησης.
Αναλυτικά, όπως σημειώνεται στο σχέδιο νόμου, 2 μήνες μετά την ψήφιση του θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες για τις “οικιστικές πυκνώσεις” δηλαδή τις περιοχές που αρχικά εξαιρέθηκαν από τη διαδικασία. Εκτός “διατήρησης “θα είναι όσα κτίρια βρίσκονται εντός προστατευόμενων περιοχών.
Στο μεταξύ διάστημα που ο ιδιοκτήτης θα καταβάλει το παράβολο και τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κτηματολογίου, θα συντάσσονται οι οικονομοτεχνικές μελέτες. Όπως προβλέπεται, σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, για κάθε Περιφέρεια της χώρας καταρτίζεται οικονομοτεχνική μελέτη που καταγράφει τη δόμηση εντός των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στους αναρτημένους ή κυρωμένους, κατά περίπτωση δασικούς χάρτες.
Μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών και την υποβολή των σχετικών ενστάσεων θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για τις λεπτομέρειες –βασισμένο στις σχετικές οικονομοτεχνικές μελέτες-έτσι ώστε τελικά η όποια ρύθμιση να είναι σύμφωνη με τη νομολογία και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Πηγή: enikonomia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου